Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Ministrijām līdz 17.aprīlim jāiesniedz budžeta samazinājuma priekšlikumi

Ministrijām un citām centrālajām valsts iestādēm līdz 17.aprīlim jāsagatavo un jāiesniedz Finanšu ministrijā priekšlikumi 2009., 2010. un 2011.gada budžeta izdevumiem, principā no jauna izvērtējot gandrīz visu no valsts finansēto funkciju, nozaru politiku, programmu lietderību, kā arī veicot padotības iestāžu apvienošanu, reorganizēšanu vai likvidēšanu, paredzot arī atteikšanos no konkrētām funkcijām, kā arī samazinot štatus. To paredz valdības otrdien apstiprinātais protokollēmums.

Tāpat ar to noteikts, ka izdevumi atalgojumam, grozot budžetu, jāsamazina par 20%, savukārt pārējiem izdevumiem jāizstrādā trīs scenāriju varianti, piemērojot tiem 20%, 30% un 40% samazinājumu.

Maksimālo šā gada izdevumu rāmi valdība pagaidām nav noteikusi. Premjers Valdis Dombrovskis (JL) tikai stingri uzsver, ka budžeta grozījumi jāveido tā, lai 2011.gadā tie nodrošinātu budžetu ar deficītu ne lielāku par 3% no iekšzemes kopprodukta. Aprīļa beigās kopīgi ar Starptautiskā Valūtas fonda misiju tiks strādāts pie konkrētā budžeta grozījumu projekta. Premjers gaida, ka ministri piedāvās strukturālas reformas, atteikšanos no funkcijām, kuru «treknajos» gados saradies par daudz.

Labklājības ministrijai uzdots izvērtēt iespējas optimizēt valsts sociālo pabalstu un valsts sociālās apdrošināšanas sistēmu, tāpat arī pārskatīt valsts speciālā budžeta izdevumus 2009.gadam un sagatavot valsts speciālā budžeta bāzes projektu 2010. un 2011.gadam saistībā ar plānotajām izmaiņām pensiju, pabalstu un atlīdzību saņēmēju skaitā un vidējos apmēros. Tas var nozīmēt arī pabalstu apcirpšanu.

Samazinājumam netiek pakļauti izdevumi kārtējiem maksājumiem Eiropas Kopienas budžetā, izdevumi valsts parāda apkalpošanai, izdevumi no maksas pakalpojumiem un citiem pašu ieņēmumiem, budžeta savstarpējie transferti un citi informācijā norādītie izdevumi, kā arī ES politiku instrumentu un pārējās ārvalstu finanšu palīdzības līdzfinansēto projektu īstenošanai (izņemot atlīdzību ES fondu tehniskās palīdzības projektos).

Patlaban plānots, ka FM no 22.aprīļa līdz 5.maijam izvērtēs iesniegtos grozījumu priekšlikumus, organizēs diskusijas ar ministrijām un citām centrālajām valsts iestādēm, savukārt maija beigās par grozījumiem sāks lemt valdība. Saeimā budžeta grozījumi jāiesniedz līdz 9.jūnijam, lai tie stātos spēkā no 1.jūlijā. Paredzams, ka diskusijas par jauno grozījumu veidošanu būs smagas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas