Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Miris Alfrēds Jaunušans

Līgo dienā mūžībā aizgājis Alfrēds Jaunušans (1919 – 2008), Nacionālā teātra aktieris, režisors un ilggadējs teātra galvenais režisors (no 1966.g. līdz 1987.g.), vēstīja Latvijas televīzija. A.Jaunušans iestudējis vairāk nekā 40 izrāžu. Viņš apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni (1995).

Par Latvijas teātra mākslas Notikumu kļuvušas daudzas no A.Jaunušana iestudētām izrādēm. Spilgtākās no tām ir T.Viljamsa “Ilgu tramvajs” (1969) ar Antru Liedskalniņu, F.Molnāra “Lilioms” (1971) ar Uldi Dumpi un Ģirtu Jakovļevu, T.Viljamsa “Jaunības putns ar saldo balsi” (1977) ar Lidiju Freimani un A.de Misē “Lorencačo” (1973) ar Ģirtu Jakovļevu.

A.Jaunušana 80. gados iestudētās brīvdabas izrādes - R.Blaumaņa “Skroderdienas Silmačos”, brāļu Kaudzīšu “Mērnieku laiki” un M.Zariņa “Didrika Taizela brīnišķīgie piedzīvojumi” - pulcēja skatītāju tūkstošus, pārvēršot teātra izrādi par tautas svētkiem, rakstīts Nacionālā teātra mājas lapā.

Būdams izcils raksturlomu tēlotājs, A.Jaunušans Aktieru zālē spēlēja izrādēs - A.Ostrovska “Talanti un pielūdzēji”, kā arī J. Vandeloo “Kapteiņu nedēļa”, bet uz lielās skatuves kā aktiermeistarības paraugu viņu varēja redzēt A.Eglīša “Bezkaunīgajos večos” (1990) un E.Tompsona “Pie zelta ezera”(1995).

A.Jaunušans bijis aktiermeistarības pasniedzējs vairākiem Nacionālā (Drāmas) teātra aktierkursiem. Viņa skolnieki ir U.Dumpis, A.Jaunzeme, R.Rudāks, L.Kugrēna, V.Šoriņš, G.Virkava, I.Brauna, J.Skanis u.c.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas