Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Mūrniece aicina PMLP atteikties no protesta akcijas

Jaunā iekšlietu ministre Linda Mūrniece ("Jaunais laiks") uzskata, ka nav pareizais brīdis Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) otrdien rīkot protesta akciju pie Ministru kabineta, vēsta aģentūra BNS. Piketu dienu pēc leģionāru atceres dienas varētu "pievilkt 16.marta norisēm", kas nav pieļaujams. Turklāt jaunā valdība ir tikko sākusi darbu, un šāds solis jau tās darba sākumā nākt ar protesta akcijām nebūtu labvēlīgs.

"Ja valdības trešajā darba dienā rīko piketu, tad nav laba dialoga iespēju," teica Mūrniece. Tāpat viņa uzsvēra, ka PMLP salīdzinoši ar citām iekšlietu iestādēm situācija ar algām nav tā trakākā, ko pierādot arī skaitļi - 30% PMLP darbinieku saņem algu no 450 līdz 1000 latu. Tam pretstatā ir daļa Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) darbinieku, kas saņem vien 200 latu uz rokas. Ministre par PMLP sarežģījumiem jau piektdien dosies runāt ar šīs iestādes priekšnieku Vilni Jēkabsonu, , vēsta aģentūra BNS.

Jau vēstīts, ka vismaz 300 Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) darbinieki otrdien protestēs pie Ministru kabineta ēkas, aicinot nepieļaut turpmāku atalgojuma samazinājumu, kā arī atcelt ierobežojumu 10% budžeta rezerves izmantošanai. Akcijas dēļ 17.martā nestrādās lielākā daļa pārvaldes teritoriālo nodaļu.

PMLP sniegtos pakalpojumus otrdien iedzīvotāji varēs saņemt tikai 12 nodaļās - Rīgā, Aizkrauklē, Cēsīs, Daugavpilī, Limbažos, Saldū, Talsos un Valkā, taču arī šajās nodaļās apmeklētājus apkalpos mazāk darbinieku nekā parasti.  Pārvalde aicina iedzīvotājus rēķināties ar iespējamiem apgrūtinājumiem PMLP pakalpojumu saņemšanā otrdien un vērsties PMLP pirms vai pēc protesta akcijas dienas.

Piketa laikā PMLP darbinieku arodbiedrība visu darbinieku vārdā iesniegs Ministru Kabinetam aicinājumu nepieļaut turpmāku PMLP darbinieku atalgojuma samazinājumu un nekavējoties atcelt PMLP noteikto ierobežojumu 10% budžeta rezerves fonda izmantošanai. Tāpat Pārvaldes arodbiedrība aicinās valdību izveidot vienotu darba samaksas sistēmu valsts pārvaldē ar mērķi izlīdzināt atalgojuma atšķirības starp viena līmeņa valsts pārvaldes iestādēm un nodrošināt vienādu atalgojumu par līdzvērtīgu funkciju veikšanu.
Gadījumā, ja šīs prasības netiks ņemtas vērā, arodbiedrība izskatīs iespēju vasaras sākumā organizēt Pārvaldes darbinieku brīdinājuma streiku.

Jau vēstīts, ka, tā kā PMLP ir svītrota no to Iekšlietu ministrijas iestāžu skaita, uz kurām neattiecina valsts budžeta rezerves fonda prasības, tai nekavējoties jāatrod iespēja samazināt izdevumus atlīdzībai par 10% jeb 385 930 latiem. Lai samazinātu atalgojuma fondu par šādu summu, būtu jāatlaiž katrs piektais PMLP darbinieks – kopā 130 cilvēki no 581 pašlaik PMLP strādājošā.

Lai izietu no šīs situācijas, Pārvalde pašlaik apsver iespēju no 1.aprīļa pāriet uz septiņu stundu darba dienu vai četru dienu darba nedēļu. Taču šie risinājumi nozīmētu atalgojuma samazināšanu visiem Pārvaldes darbiniekiem par aptuveni 12% un vidējais atalgojums pārvaldē strādājošajiem būtu 399 lati pirms nodokļu nomaksas.

Pārvalde ir veikusi arī aplēses gadījumam, ja piepildās prognoze par nepieciešamību samazināt valsts iestāžu izdevumus par 20%. PMLP tas nozīmētu 0,7 miljonu latu (694 695 lati) samazinājumu. Lai iegūtu šādu summu, būtu jāatlaiž 260 Pārvaldes darbinieki, t.i., gandrīz puse (44,7%). Tātad, piepildoties ļaunākajai prognozei par kopējo 30% izdevumu samazinājumu, pārvaldes budžets saruktu par 1 080 625 lati, kas nozīmētu 67% jeb 390 darbinieku atlaišanu.

Sekas, ko radītu šāds budžeta līdzekļu samazinājums par 30% un tam sekojoša darbinieku atlaišana, būtu PMLP teritoriālo nodaļu slēgšana, atstājot tikai piecus reģionālos centrus Rīgā, Vidzemē, Zemgalē, Kurzemē un Latgalē, uzsver PMLP. Pašlaik PMLP ir 31 teritoriālā nodaļa visā Latvijā. Pārvalde uzskata, ka šāda soļa sekas būtu pakalpojumu pieejamības un kvalitātes pazemināšanās – palielināsies rindas, slodzes palielināšanās dēļ nāksies atjaunot iepriekšējo pierakstu, kas nozīmē, ka cilvēki nevarēs pakalpojumus saņemt uzreiz, bet nāksies gaidīt ilgāku laiku.

Tāpat būs apdraudēta PMLP spēja izpildīt Eiropas Savienības un starptautiskās saistības migrācijas, bēgļu un patvēruma meklētāju jautājumos, it īpaši ņemot vērā prognozi par iespējamu šādu personu skaita palielināšanos, kā arī apdraudējums Iedzīvotāju reģistra un citu PMLP uzturēto datu bāzu (piemēram, Vēlētāju reģistrs) darbībai, jo trūkst līdzekļi gan to uzturēšanai, gan arī trūks darbinieki. PMLP arī atgādina, ka vēl joprojām nav atrisināts jautājums par līdzekļu trūkumu pasu grāmatiņu iegādei, kā rezultātā gada beigās tās varētu pietrūkt.


(papildināta ar pirmajām divām rindkopām)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

DIENA IEPRIEKŠ RAKSTĪJA


Piepildoties "ļaunākajām prognozēm", PMLP var nākties atlaist 67% darbinieku

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas