Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Mūsdienu latvietis vairs neticot valsts varai, bet nākotnē raugoties ar optimismu

Mūsdienu latvietis - vīlies, taču saglabājis spēju ticēt. Netic valsts varai, taču turpina gaidīt no tās. Ne īpaši gatavs uzticēties apkārtējiem, taču uz nākotni skatās ar optimisma pilnām acīm un cerībām. Tāds ir galvenais grāmatas _Pārskats par tautas attīstību. Atbildīgums veidotāju secinājums. _2008./2009.gada pārskata grāmata par Latvijas valsts tautas attīstību tika prezentēta otrdien, 5.janvārī.

Pusotru gadu ilgā projekta mērķis ir veicināt sabiedrībā diskusijas par jēdzienu "atbildīgums". Pēc autoru vārdiem, ikvienam jāsāk pašam ar sevi. Viņi norāda, ka Latvijas valstij nav vieglākais laiks un katram pašam ir jāizvērtē, kurā brīdi viņa atbildība pret sevi, apkārtējiem, vidi, valsti sākas un cik lielā mērā izpaužas. Projektā jēdziens "atbildīgums" ir sadalīts daudz šķērsgriezumos, pētīts dažādās jomās un veidos.

Valsts prezidents Valdis Zatlers grāmatas prezentācijas pasākumā pauda viedokli, ka šāda grāmata ir kā rokasgrāmata, kas ir kā atgādinājums cilvēkam par to, kas ir atbildīgums. Cilvēks mūsdienās meklē savu piederības sajūtu, taču cik lielā mērā uzņemas atbildības nastu? Arī atrodot piederību, nedrīkst aizmirst par atbildību, norādīja prezidents. Viņš piebilda: skolā bērni zina, kas ir atbildība - viņi izjūt to pret skolu, pret vecākiem, pret ikdienas pienākumiem, pret valsti, taču kurā brīdī šī atbildības sajūta tiek zaudēta?

Grāmatā ir trīs lielas nodaļas. Pirmā nodaļa veltīta indivīda atbildībai, atbildīgumam pret vidi, arī atbildīgai attieksmei pret latviešu valodu un kultūras mantojumu. Otrā veltīta politiskajam, administratīvajam atbildīgumam, atbildīgumam budžeta veidošanā u.c. Savukārt trešajā tiek runāts par atbildīgu uzņēmējdarbību, ārstu, juridisko profesiju un mediju atbildīgumu.

Grāmatas redaktori ir Latvijas Universitātes sociālo zinātņu dekāns Juris Rozenvalds un politologs Ivars Ījabs, grāmatas tapšanas procesā ir piedalījušies daudzi sociālo zinātņu speciālisti, dabas zinātņu speciālisti, iesaistījušās Rīgas un reģionālās augstskolas. Projekts tapis ar Sorosa fonda-Latvija finansiālu atbalstu.

Apkopojot informāciju kopumā par desmit pārskatiem, pēdējie trīs izraisījuši arvien lielāku interesi, norāda projekta īstenotāji.

Iespējams, nākamais šāda vieda pārskats tiks veidots par nacionālo identitāti.

(precizēts datums 1.rindkopā)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

SKATIES VĒL

VIDEO: Zatlera uzruna

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas