Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Muzeju naktī piedalīsies vairāk nekā 116 Latvijas muzeji

Sestdien Muzeju nakts 2011 pasākumos, kuru devīze šogad ir "Kaimiņi", piedalīsies 116 Latvijas muzeju un dažādas citas iestādes ‒ muzeju kaimiņi, portālu Diena.lv informēja Kultūras ministrijas pārstāve Dace Vizule.

Muzejos tiks suminātas kaimiņu tautas un atklātas daudzveidīgās saites, kas vieno kaimiņu pagastu un kaimiņu māju ļaudis. Kopā ar muzejiem viesus gaidīs arī to kaimiņi – gandrīz 50 citas ar kultūras mantojuma saglabāšanu un popularizēšanu saistītās institūcijas: teātri, koncertzāles, bibliotēkas, augstskolas un baznīcas.

Rīgas kultūras mantojumu būs iespēja iepazīt 65 dažādās galvaspilsētas vietās: 38 muzejos, Saeimā, Valsts prezidenta rezidencē Rīgas pilī, Latvijas Bankas centrālajā ēkā, Rīgas svētā Jēkaba katedrālē, kā arī Spīķeru kvartālā, Berga bazārā un daudzās citās vietās.

Ar katru gadu vērienīgāk Muzeju nakts norisinās Latvijas reģionos, popularitātes ziņā līdzinoties tradicionālajiem Pilsētu svētkiem, Zvejnieku un Jūras svētkiem. Vidzemniekiem durvis vērs 30 muzeji un 6 kaimiņi, Kurzemē viesus gaidīs 18 muzeji un 7 institūcijas, kas jūtas kā muzeji, Zemgalē – 9 muzeji un 4 muzeju līdzjutēji, savukārt Latgalē gaiši būs 12 muzeju logi un 3 sābru sētas.

„Septiņos gados, kopš Latvijā notiek Muzeju naktis, muzeji ir mācījušies pretimnākšanas prasmi, bet to apmeklētāji – cieņu pret kultūras vērtībām, novērtējot šo pretimnākšanu. Šī sadarbība devusi iespēju veidot stabilu tiltu, kultūrvēsturiskās vērtības, kas glabājas muzejos, darot tuvākas un saprotamākas sabiedrībai,” uzskata kultūras ministre Sarmīte Ēlerte.

Kā ik gadus, Muzeju nakts apmeklējums muzejos būs bez maksas. Rīgā no Strēlnieku pieminekļa Daugavas krastmalā no 21.00 līdz 1.00 kursēs trīs bezmaksas autobusi uz attālākajiem galvaspilsētas muzejiem Pārdaugavā (intervāls – 30 min.), Sarkandaugavā (intervāls – 45 min.) un Juglā (intervāls – 60 min.).

Informāciju par kārtējo reisu braukt gribētājiem galapunktā sniegs Muzeju nakts dispečers.

Ar pilnu Muzeju nakts programmu var iepazīties interneta vietnē www.muzeju-nakts.lv kā arī uzziņu dienesta 1188 mājas lapā www.1188.lv . Rīgas pasākumu programma ir apkopota arī brošūrā, ko var saņemt muzejos, Tūrisma informācijas centros, institūcijās, kuras ir Muzeju nakts dalībnieki.

Vienlaicīgi ar Latviju Muzeju nakti svinēs tūkstošiem muzeju Eiropā. Kopš 2005. gada, kad Francijas Kultūras un komunikāciju ministrija iedibināja šo Eiropas akciju, tai radies daudz sekotāju. 2010.gadā starptautiskajā akcijā piedalījās 3200 muzeji 40 Eiropas valstīs. Par Eiropas muzeju aktivitātēm ik gadu informē interneta vietne www.nuitdesmusees.culture.fr Tur atrodamas ziņas arī par Latvijas muzeju dalību akcijā.

Muzeju nakts norisi Latvijā koordinē biedrība Starptautiskās Muzeju padomes Latvijas Nacionālā komiteja sadarbībā ar Kultūras ministrijas Muzeju un vizuālās mākslas nodaļu.





Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas