Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

NA rosina līdz 13.Saeimas sasaukuma beigām "iesaldēt" deputātu algas

Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK rosina līdz 13.Saeimas sasaukuma beigām "iesaldēt" deputātu algas pašreizējā līmenī.

Priekšlikums grozījumiem Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā paredz no 2020.gada 1.janvāra līdz 13.Saeimas pilnvaru beigām par bāzes mēnešalgas apmēru Saeimas deputātu mēnešalgai un mēnešalgas daļai tiem deputātiem, kuri ieņem papildu amatus parlamentā, noteikt 2017.gada valstī strādājoši mēneša vidējās darba samaksas apmēru - 926 eiro.

Saskaņā ar minēto likumu, deputātu mēnešalga tiek aprēķināta, vidējai mēneša darba samaksai valstī piemērojot noteiktus koeficientus. Parlamenta deputāta atalgojums aprēķināms, vidējai valstī strādājošo mēnešalgai piemērojot koeficientu 3,2, savukārt papildu minētajam deputātiem, kuri ieņem kādu papildu amatu parlamentā, izmaksā arī mēnešalgas daļu par attiecīgo amatu pildīšanu. Papildu mēnešalgas daļa, piemēram, Saeimas priekšsēdētājam nosakāma, piemērojot koeficientu 1,73.

Patlaban Saeimas deputātu mēnešalgas apmērs mainās atkarībā no vidējās darba samaksas valstī - ja tā pieaug, tad kāpj arī deputātu alga.

Līdz ar to nacionālās apvienības priekšlikums paredz "iesaldēt" deputātu pašreizējo darba samaksu, to nepalielinot līdz pat 13.Saeimas sasaukuma beigām. Patlaban deputāts, nepildot papildu pienākumus, mēnesī pirms nodokļu nomaksas saņem 2963 eiro. Līdz šim tika paredzēts, ka nākamajā gadā, ņemot vērā vidējās algas valstī pieaugumu, deputāti mēnesī varētu saņemt par 5,5% vairāk nekā šogad - 3125 eiro. Nākamā gada atalgojums deputātiem būtu bijis aprēķināts pēc jaunas formulas, kas nedaudz samazina mēnešalgas pieaugumu.

Deputāts Ritvars Jansons (VL-TB/LNNK) aģentūrai LETA skaidroja, ka šāds priekšlikums ir solidārs attiecībā pret tiem iedzīvotājiem, kuru algas nākamajos gados netiks palielinātas prasītajā apmērā. "Vairāku profesiju pārstāvji nav apmierināti ar to, ka viņu algas nav pienācīgā līmenī, tāpēc arī deputātu algas būtu jāiesaldē," sacīja deputāts.

Minētais likumprojekts ir iekļauts 2020.gada valsts budžeta paketē, par ko lemt parlaments plāno 13. un 14.novembra sēdē.

Top komentāri

Nebūsim tik sīkumaini
N
Iesaldēsim arī partiju finansējumu!
Vera
V
Valsti, kura 60% iedzivotaju dzivo nabadziba, kads vel murgo par kaut kadu algu palielinasanu? Latvija ir javeic darba algas samaksas reforma valsts parvalde stradajosajiem un ir vinu algas aprekinasana japiesaista Latvija oficiali noteiktajai minimalajai algai, kura uz sodienu ir 430€/ menesi pirms nodoklu nomaksas, tas nozime, ja ministriem, deputatiem koificients ir 3 tad vinu algu aprekina pec formulas 3x430=1290€/ menesi pirms nodoklu nomaksas....tas butu demokratiski, taisnigi, valstiski ilgspejigi, valsts griba.....bet ne aprekinat vinu algas no kaut kadas izdomatas videjas algas.
>:-)
&
Axyjeķ bļļ ... !!! NE, no mistiskās "vidējās" algas, bet gan NO REĀLĀS minimālās algas, tiem nepieēdināmajiem badmirām !!!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas