Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Svētdiena, 7. jūlijs
Maruta, Alda

NA sola sekot līdzi, kā varētu tikt izlietoti līdzekļi kampaņai par valsts valodas referendumu

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
izdzīvojstā
i
Piedodiet, atvainojiet, bet vai vispār ir likumīgi veikt pretvalstiskas kampaņas? Vai tad tie Satversmes eksperti nav nonākuši pie loģiska slēdziena?
??
?
R.Dzintars, S.Āboltiņa un līdzdomātāji! Es tomēr ieteiktu visiem vēlreiz izlasīt un pārdomāt Satversmes 79. un 4.panta pirmos teikumus. No publikācijām, viedokļiem un komentāriem man radies uzskats, ka, ne tikai politiķi, bet arī tauta nezina to, ka Latvijā Satversme nosaka divus dažādus referendumus-par pārgrozījumiem Satversmē, bet otro-par grozījumiem Likumos visos gadījumos. Nezinu kas un kāpēc diskusijas no referenduma par Satversmi ir samainīta ar referendumiem par Likumiem. Tā tad. Referendumā par Satversmes pārgrozījumiem tiek uzrunāti tikai tie pilsoņi, kuri atbalsta iesniegtos šos pārgrozījumus un, vai viņu skaits ir lielāks par pusi no visiem balsstiesīgajiem . Šoreiz atbalstītāju jābūt vismaz 771 tūkstošiem. To, ka ir nereāli saniegt (ar visām kamaņām) atzīt arī paši „Satversmes pārgrozītāji”. Tomēr „par” balsotāji būs. To tagad neviens paredzēt nevar. Tomēr šis skaitlis tiks izmantots demagoģijai. Loģiski, ka latviešiem ir izdevīgi, lai šis būtu mazāks un tāpēc jāveic gudra politika. Tikai-ne „pret” kampaņas! Likums „Par tautas nobalsošanu…” nosaka to, ka nobalsošanas zīmē jābūt ierakstiem „par” un „pret”. Bet šoreiz refernduma likumā nekas nav teikts par „pret” balsotājiem. Ne vārda nav arī par latviešu valodu. „Pret” balsis nesamzinās „par” balsu skaitu. Tāpēc man nav saprotams - ka ar „pret” balsojumu tiks stiprināta latviešu vsaloda!? Satversmes 4.pantā jau ir noteits, ka „Valsts valoda Latvijas Republikā ir latviešu valoda.” Šis Satversmes pants ir pietiekoši, lai ieviestu daudz stingrākas prasības latviešu valodas lietošanā. Kā atzīst CVK, šajā referendumā „pret” balsīm būs vien informatīvs, simbolisks raksturs.
Dzens
D
Beidzot kāds sakarīgs komentārs par visu šo šļuru. Nožēlojami, ka politiķi ir tik mīksti un gļēvi, ka par šo aspektu klusē, tā vietā pilnīgi nejēdzīgi aicina cilvēkus un referendumu un tādā veidā tikai nokaitē atmosfēru. Kā parasti - spēlējot uz nacionālo jautājumu stīgām tiek vākti lēti popularitātes punkti. Visi kā viens, redz, cīnās par latviešu valodu. Tas nekas, ka šī tā saucamā cīņa ir absolūti bezjēdzīga. Ja gribas stiprināt valodu, tad nauda ir jāiegulda integrācijas kampaņā, valodas apmācībā, kultūrā utt. Bet tas, protams, prasa līdzekļus un reālu darbu veikšanu. Vienkāršāk ir aicināt uz referendumu, protams.
  • 1
  • 0
J
Es domāju, ka šie draudi rīkot parakstu vākšanu par Saeimas atlaišanu, ja latvieši to vai to, ir apsveicama. Krievi nedabūs vairāk kā dabūja šajās vēlēšanās. Vēl vairāk, dažiem stulbiem letiņiem, kuri protesta pēc balsoja par viņiem, varētu tikai atvērties acis. Ta kā viņi var cerēt tikai uz padomju cilvēku balsīm. savukārt mēs letiņi iegūtu vēl vienu plusu Zatlers nesaņems pat 5%. Tādu krievmīli mēs letiņi neesam sen redzējuši. Tā kā no jaunas Saeimas vēlēšanām, mēs tikai iegūtu, Jāatbalsta šajā jautājumā! Tas protams maksās baltu naudiņu, bet nākotnes vārdā vajag sapiķot.
Snaiders Arvils
S
dzintar atmaksa valsts budzeta Latvijai 2 miljonu latu
Hm
H
Šajos rakstiņos par referendumu visu laiku kaut ko putro! Vai par budžeta naudu grib atbalstīt pašu referendumu, vai tikai "antikampaņu"? Tas jāpasaka skaidri un gaiši. Ja atbalsta VISU referendumu, tad tas ir saprotami un pieļaujami. bet, ja tikai "pret" kampaņu - tad tas ir amorāli un nepieļaujami. Tad es pilnīgi piekrītu biedrībai "Dzimtā valoda", jo tā jau gan būtu cūcība! Referendumam ir jābūt neitrālam. Tāpēc jau tas ir referendums, ko ir atļāvusi valsts likumdošana, un ko organizē valsts institūcijas. Ne jau kāds lindermanis!
Miks
M
Visi, kas piekrīt biedrībai "Dzimtā valoda", ar to ir skaidri pauduši savu pozīciju. Un tāpēc man visas tavas runas par neitralitāti ir tukšs gaiss, un es darīšu visu, kas manos spēkos, lai jūs referendumā tiktu pārliecinoši sakauti.
  • 0
  • 0
zvirbulēns
z
Naudas nav un nebūs, teica Vienotības Vilks, a bez naudas kampaņa nesanāk! VL gan var savu partijas naudu dot šai kampaņai!
Kallis
K
Es domāju, ka reakcija būs apgriezti proporcionāla jebkādai reklāmai. Ieraugot vien kādu saukli par labu krievu valodai, katra latvieša sirdī "noskanēs zvaniņš ar atgādinājumu par to, ka jāaiziet uz referendumu nobalsot PRET krievu valodu". Tādu pašu reakciju varētu izraisīt arī uzmācīga reklāma, kas aicinātu balsot pret krievu valodu. Vienīgā reklāma vajadzīga, lai tauta zina kad un kur jāiet balsot. Neticu, ka reklāma var kāda sirdī mainīt attieksmi pret šo jautājumu.
Nu, nu ...
N
Attiecībā uz naudas izlietojuma racionalitāti un izglītības sistēmu. Nu nav normāli, ja piemēram, Balvu pamatskolā ir t.s. paralēlās plūsmas - latviešu ar katrā klašu līmenī 60 ... 80 skolēniem (pārpildītas klases ar 20 ... 25 skolēniem) un vienlaikus krievu ar 4 ... 7 skolēniem. Nu nekādiem normatīviem neatbilst šāda situācija, skaitot finansējumu uz vienu skolēnu. Vienā un tajā pašā skolā valsts valodas plūsmā apmācībās klasē sēž 4 ... 6 reizes vairāk skolēnu nekā krievu plūsmā. Kurā, ja uznāk kāda liga (bērni apslimst) ziemā visā klasē brīžiem ir vien 3 ... 4 bērni (un tas ir lielas pilsētas, bet ne jau ciema skolā!). Bet vienalga, neraugoties uz šādu disproporciju, mākslīgi mēģina noturēt krievu plūsmu šajā pilsētas skolā ... Vai to nevar saukt savādāk kā par neapdomīgu naudas šķērdēšanu? Līdzīgi ir daudzviet citur Latvijā, piemēram, Siguldas vidusskolā, Liepas pamatskolā utt. Vai beidzot nebūtu pienācis laiks nešķiesties ar naudu, un, ja krievu klašu piepildījums ir tik niecīgs, pāriet uz apmācībām attiecīgajās skolās valsts valodā? Ko NA ministri šajā sakarībā var teikt? Tā būtu rīcība, kas nebūtu radikāla, taču pussolītis uz priekšu ekonomiskā naudas izlietošanā.
Nu, nu ... > džokers
N
Jūs neesat lietas kursā par situāciju Daugavpilī (jums par to visai miglains priekšstats). Tur gandrīz ceturtdaļa skolēnu mācās plūsmās valsts valodā. Īstenībā Daugavpilī ir pat jāpalielina skolu skaits ar izglītību valsts valodā, jo pēdējos gados ap 22% dzimušo Daugavpilī ir latvieši. Un vispār - Daugavpilī vairs tikai 52% ir krievu (samazinoties no agrāk pirms 20 gadiem bijušajiem 58%). Līdz ar to loģiski, ka tikai pusē skolu vajadzētu izglītot krievu valodā. 15% iedzīvotāju ir poļi, tāpēc pieklājība prasītu vērt vaļā Daugavpilī vēl vienu papildu skolu poļu valodā. Un arī skolu baltkrievu valodā, jo ap 8% daugavpiliešu ir baltkrievi. Daugavpilī latviešu ir ap 18000 (1989. gadā 16000, pieaugums 2000), bet krievu - tagad vairs tikai ap 52000 (1989. gadā bija 72000, samazinājums 20000). Daugavpilī steidzami jādomā par izglītības paplašināšanu valsts valodā.
  • 0
  • 0
džokers
d
Ja, un Daugavpili ir diametrali preteja situacija... Likvidejam latviešu plusmu Daugavpili?
  • 2
  • 8
archivārs
a
Latviešiem šie referendumi nav vajadzīgi.Kāpēc mūsu nodokļu maksātājiem jāmaksā 5 miljoni par Dzintara - Lindermana kopprojektu? Lai viņi paši apmaksā savu reklāmu.
zdravstvuj, provokacija!
z
tevi mēs ignorējam :-)
  • 6
  • 2
Miks
M
Domāju, ka latviskās partijas ir izdarījušas gandrīz visu, ko tās var izdarīt, paužot vienotu viedokli - uz referendumu IR jāiet un jābalso PRET krievu valodu. Kas šo aicinājumu ir sadzirdējis, tam vairāk nekāda kampaņa nav vajadzīga. Velti tērēt milzu līdzekļus, lai skandinātu visās malās to, kas latviešiem jau tāpat ir skaidrs. Jebkurš normāls latvietis, pat tāds, kas kādreiz vēlēšanas aiz slinkuma mēdz ignorēt, šoreiz sapratīs un aizies. Jo šoreiz jautājums nav par to, patīk man vairāk V, NA, ZRP vai ZZS, bet gan daudz svarīgāks. Ja nu kādas pāris dienas pirms referenduma, kā atgādinājumu kādu TV reklāmu, lai nenoguļ... Pretējās nometnes tēriņus, sevišķi no ārvalstīm sponsorētos, gan būtu pēc iespējas jānogriež, jo teorētiski pieļauju domu, ka ne visi krievi varbūt ir nozombēti un ne visi sekos Lindermanim-Ušakovam. Ak jā, būtu labi, ja kāds parūpētos, lai mūsu cienījamais prezidents Bērziņš, vismaz līdz referendumam tur muti ciet un neizmet atkal kādu divdomīgu muļķību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas