Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Nākamā gada budžetu pieņem bez opozīcijas dalības

Saeimas vairākums ceturtdien pieņēma lēmumu vēl vairāk saīsināt debašu laiku par nākamā gada budžetam un to pavadošajiem likumprojektiem iesniegtajiem priekšlikumiem, kam sekoja parlamenta opozīcijas lēmums pamest sēžu zāli.

Deputāts Krišjānis Feldmans (JKP) skaidroja, ka nepieciešams līdz vienai minūtei saīsināt debašu laiku par pirmo un otro uzstāšanos tribīnē, jo pretējā gadījumā, ņemot vērā pašreizējo likumprojektu izskatīšanas ātrumu, budžeta pieņemšanai būtu nepieciešamas vēl astoņas dienas.

Tas, viņaprāt, būtu negodīgi pret vēlētājiem.

Uz priekšlikumu opozīcijas deputāti reaģēja ar minūti garām ovācijām, pēc kā piecēlās un pameta sēdi.

Deputāts Aldis Gobzems, vēl paspējot no vietas, visiem dzirdot, par privātām lietām salamāties ar deputātu Artusu Kaimiņu (KPV LV), aģentūrai LETA sacīja, ka opozīcija vairs neatgriezīsies.

Deputāte Jūlija Stepaņenko aģentūrai LETA sacīja, ka debašu laika saīsināšana ir necieņa pret opozīciju un tik ilgs laiks neļauj izklāstīt savus priekšlikumus. Stepaņenko pauda bažas, ka koalīcija turpmāk varētu vēl vairāk saīsināt debašu laiku, tāpēc būt sēdē vairs nav jēgas.

Ekspremjers, Saeimas deputāts Māris Kučinskis (ZZS) aģentūrai LETA pieļāva, ka pēc debašu laika atkārtotas samazināšanas ZZS deputāti visdrīzāk neatgriezīsies, lai piedalītos budžeta tālākā izskatīšanā.

Vēlāk Zaļo un zemnieku (ZZS) savienības Saeimas deputāti izplatīja paziņojumu, kurā skaidroja, ka nav turpinājuši piedalīties Saeimas sēdē par nākamā gada budžetu un to pavadošajiem likumprojektiem iesniegtajiem priekšlikumiem, jo koalīcijas partijas "demonstrēja augstprātību, ignorējot parlamentārās demokrātijas principus, un liedzot iespēju debatēt".

Politiskais spēks atgādināja, ka divos piegājienos debašu laiks tika samazināts no piecām minūtes līdz vienai minūtei, turklāt īsi pēc tam, kad opozīcijas deputāti norādīja uz vairāku valdošās koalīcijas virzītu un atbalstītu tā saucamo "kvotu" esamību nākamā gada budžetā.

"Šāds Saeimas vairākuma lēmums padara neiespējamu kvalitatīvu viedokļu apmaiņu par tādiem jautājumiem, kā veselības finansējums, brīvpusdienas, skolotāju algas un partiju finansējums," norādīja ZZS politiķi.

"Zīmīgi, ka tieši pirms debatēm par partiju finansējuma palielinājumu opozīcijai aizver muti. (..) Viena minūte nopietnām diskusijām par veselības aprūpes finansējumu, skolotāju algām ir tiesiskais nihilisms," uzsvēra ZZS frakcijas priekšsēdētājs Uldis Augulis.

ZZS ieskatā koalīcija, izskatot 2020.gada budžeta projektu, koalīcija klaji pārkāpusi pašu pieņemto veselības finansēšanas likumu, atņem finansējumu sociāli mazaizsargātajiem iedzīvotājiem un septiņkārtīgi palielina partiju finansējumu, "tādēļ arī tā baidās no atklātām diskusijām Saeimas sēdē".

Līdzīgi aģentūrai LETA norādīja deputāts Vjačeslavs Dombrovskis (S), kurš skaidroja, ka situācijā, kad opozīcijas deputātiem neļauj izteikties, parlamentāriešiem nav pamata piedalīties sēdē.

Līdz šim opozīcijas deputāti aktīvi izmantoja iespēju debatēt teju par katru priekšlikumu, izmantojot visu tam atvēlēto laiku.

papildināta visa ziņa

Top komentāri

Populistisks un negodīgs-2
P
Otrai sociāli aizsargajamajai grupai - personām ar 1. un 2.grupas invaliditāti un mazo pensiju saņēmējiem, kuriem tās ir mazas negodīgās pensiju sākumkapitāla aprēkināšanas shēmas dēļ, svarīgākais bija ieviest Minimālā ienākuma līmeņa koncepciju. Tam bija nepieciešami 27 miljoni. Tos neatrada. trešo daļu no nepieciešamās summas paņēma no bezdarba apdrošināšanas. Tajā pašā laikā vidējo un lielo pensiju papildu indeksēšanai nākamgad tērēs vairāk nekā 200 miljonus.
Populistisks un negodīgs
P
Pašiem neaizsargātākajiem - aizbildnībā nodotajiem bāreņiem un citiem bez vecāku gādības pilikušajiem bērniem uzturnauda ir tikai puse no absolūtā minimuma. Uzturnaudas pacelšanai līdz minimālajam līmenim bija nepieciešami 2,5 miljoni. Tos neatrada. Un tagad lielās, cik sociālajā jomā liels pieaugums.
Atlaist Saeimu!
A
ATLAIST SAEIMU! Kariņa karteli, ka vājina Latviju, kā demokrātisku valsti, ģeopolitiski un demogrāfiski, ir vienkārši janostopē! Ir jābūt jaunām vēlēšanām!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas