Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Nākamajā mācību gadā atkal pieaugs maksa par studijām Latvijas augstskolās

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
SB
S
Šajā gadījumā izglītību finansēs Austrijas nodokļu maksātāji. Nav jau tā, ka Austrijā reali mācības vienam studentam izmaksā zem 300 eur semestrī vai Vācijā zem 500 eur (kas ir mācību maksa). Jautājums - cik ilgi citas ES valstis nesīs uz saviem pleciem mūsu stulbo pašmenedžmentu? Ja Latvijā ir bezdarbs - prom pie citiem, ja Latvijā ir sūdīga izglītība - prom pie citiem... Kaut gan no personiskā viedokļa skatoties studēt (strādāt, dzīvot) ārzemēs ir viennozīmīgi saprātīgākais risinājums!
Annele
A
Manas meitas aizbrauks no Latvijas un augstāko izglītību dabūs tur, kur par jaunatni domā!
Žēl....
Ž
..... man nav tādas naudas
poga
p
Piekrītu Juve. Diemžēl ne sava prieka pēc augstskolas domā par studiju maksu pacelšanu. Vienīgi jāsaprot, ka maksas pacelšana nav ilgtermiņa (un pat īstermiņa) risinājums, jo štatu un funkciju optimizācija ir neizbēgama, ņemot vērā, ka pēc 7-8 gadiem potenciālo studentu skaits būs par trešdaļu mazāks. Diemžēl šī "krīze" sakrīt ar valsts un pasaules krīzi un traucē augstskolām mierīgi un pārdomāti celt savu līmeni un konkurētspēju, gatavojoties demogrāfiskā cauruma gadiem. Pārredzamā laika posmā studentu skaits vairs nesasniegs šī gada studentu skaitu.
Juve
J
Vai kādam ir kāds konstruktīvs priekšlikums? Ko darīt valsts augstskolām, lai izdzīvotu, ja nākamajā gadā par 25% tiek samazināts finansējums? Jā, studiju maksas palielināšana šajā ekonomiskajā situācijā arī nav pārāk saprātīgs lēmums, jo tad vienkārši nebūs studētgribētāju. Patiesi ieinteresētā puse ar spēcīgu lobiju, ir privātās augstskolas, kuras jau tagad priecājas, ka pamatīgi tiks vājinātas vai pamazām iznīcinātas valsts augstskolas.
Vigo
V
Valdība saka:JAUNIEŠI,VĀCIETIES PROM NO ŠĪS VALSTS !!!!Mums vajag tikai debilikus !!!
burka
b
kaut kadas pretrunas, mūsu gudrie vadoņi saka, ka VISIEM ir jātaupa, bet te sanāk ka kādi, kas iegūs papildus naudu no paaugstinātas maksas, tomēr netaupīs, vai varbūt ta nauda aizies uz Mēnesi
Madris
M
Augskolām vajadzētu saprast, ka "treknie " gadi beigušies, jo studēt nāks tie, kas dzimuši demografiskās :"bedres" laikā.. Nesaprotu, ka var augstskola lauzt līgumu vienpusēji paaugstinot studiju maksu, jau studējošiem studentiem., kā to dara LLU.
Un citas
U
Esmu dzirdējusi, ka Vidzemes augstkola, tieši otrādi, taisās mācību maksas samazināt. Varbūt kādam ir informācija? Kaut arī man līdz Rīgai tuvāk, tomēr tas bezjēdzīgais stress un dārdzība mani vairāk dzen tā kā uz Valmieras pusi.
Ilze
I
Ja man LLU LF jāmaksā 1200 Ls gadā un jāmācās strādāt ar 40 gadus vecām iekārtām, kad laboratorijas darbi reguāri izkrīt, jo kārtējā iekārta atkal ir salūzusi. un modernas laboratorijas redzam labi ja ekskursijās. tiešām, nesaprotu kāpēc es šeit vēl esmu...
Bubļiks
B
Bankas no studiju kredītiem var nopelnīt tikai baru parādnieku. Naivas ir ilūzijas, ka apriori maksāt nespējošs students ir kautkas kredītvērtīgs. Savukārt universitātes dzīvo pēc sistēmas: budžetā vajag - tātad cenas jāceļ. Pie tam, tas taču skaitās tik pašsaprotami :) studentam visu atpelnīt ar uzviju karjeras kalnagalā. Man ir aizdomas, ka defolta problēma var skart izglītojošās iestādes, kad izrādīsies fantastiska neatbilstība starp vispār to, ko tās var dot par bargu naudu un to, kas tagad jau brīvi pieejams internetā praktiski bezmaksas un pat augstākā līmenī.
***
*
profesori jau nepelna nakādu lielo piķi. Treknajos gados pelnīja mazāk kā "stroikā".
Lelle
L
Nākamgad vairums jauniešu jau būs ārzemēs. Austrijas augstskolās maksa par vienu semestri ir 300,-EUR, par 100,- EUR laba istaba labā kopmītnē un produkti lētāki kā te, plus kultūras un sadzīves līmenis vienkarši super. Nu pasakiet kaut vienu iemeslu, kapēc manai meitai un man līdzi ir jāmokās te?
hmm
h
Lu rektors jau rīkojumu ir izdevis, LU 2009/2010. gadā nevienā (!) STUDIJU PROGRAMMĀ bakalauriem gada studiju maksa nebūs mazāka par 2000 Ls, maģistriem 2500 Ls, bet doktora studiju programma ne mazāka par 3000 Ls gadā. Tā lūk.... domāju, ka jaunieši masveidā studēs ārzemēs, kur nav jāmaksā, vienīgi jāatrisina dzīvošanas problēmas.
Kvalitāte
K
Tie, kuri ir noveduši valsti līdz patreizējai situācijai, arī ir mācījušies šajās mācību iestādēs. Kvalitāte ir acīm redzama. :)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas