Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Nākamajos gados par vairāk nekā 46 000 latu plānots iepirkt suņus-pavadoņus redzes invalīdiem

Par Eiropas sociālā fonda naudu aptuveni 46 322 latu apmērā Labklājības ministrija (LM) gatavojas iepirkt deviņus suņus-pavadoņus cilvēkiem ar redzes invaliditāti, aģentūru LETA informēja LM.

Kā aģentūru LETA informēja LM, patlaban norit iepirkuma procedūra un plānots, ka iepirkuma līgums būs uz četriem gadiem, bet pirmais šāds suns būs pieejams jau šā gada nogalē.

Kā uzsvēra LM, kamēr iepirkums nav noslēdzies, nevar precīzi nosaukt viena suņa izmaksas. Ņemot vērā to, ka iepirkums ir starptautisks, suņi tiks iepirkti no dažādām valstīm.

Latvijā šobrīd ir trīs apmācīti suņi-pavadoņi. Piemēram, viens no suņiem - labradors Brenda - ir juristam Raimondam Strazdiņam.

Jau ziņtos, ka LM sadarbībā ar Latvijas Neredzīgo biedrību jau no 2009.gada augusta sākusi īstenot Eiropas Sociālā fonda līdzfinansētu projektu "Sociālās rehabilitācijas pakalpojumu attīstība personām ar redzes traucējumiem Latvijā", kura laikā līdz 2013.gadam paredzēts sagatavot deviņus suņus-pavadoņus cilvēkiem ar redzes invaliditāti.

Nākotnē, balstoties uz personu ar invaliditāti intereses pārstāvošo biedrību prognozēm, varētu tikt apmācīti un izmantoti darbam par pavadoni vai asistentu 20 suņi.

Tāpat papildināti noteikumi par labturības prasībām sporta, darba un atrakciju dzīvnieku turēšanai, apmācībai un izmantošanai sacensībās, darbā vai atrakcijā, iekļaujot noteikumos prasības par suņa-pavadoņa un suņa-asistenta izmantošanu cilvēkiem ar īpašām vajadzībām.

Lai personām ar funkcionāliem ierobežojumiem nodrošinātu maksimālu neatkarību, suni-pavadoni apmācīs atbilstoši tās personas vajadzībām, kam ir redzes ierobežojumi, bet suni-asistentu - atbilstoši tās personas vajadzībām, kam ir kustību, dzirdes vai garīga rakstura ierobežojumi.

Noteikumi arī paredz, ka suņa īpašnieks vai turētājs nodrošina, lai suns sabiedriskajā transportā, sabiedriskajās ēkās un būvēs, publiskajās telpās un publiskos pasākumos, darba un mācību telpās neradītu draudus cilvēku un citu dzīvnieku drošībai, veselībai un dzīvībai un sunim būtu atbilstoša uzvedība

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas