Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Nākamgad aprit 120 gadi kopš latviešu emigrācijas viļņa uz Brazīliju

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
brigita
b
Brazīlijā dzīvojošo latviešu skaits nav un diez vai jebkad būs zināms, jo oficiālu statistikas datu nav. 20 tūkstoši latviešu Brazīlijā ir mītisks skaitlis, kas ceļo no vienas publikācijas uz nākamo, bet diemžēl bez jebkāda racionāla pamatojuma. Paši Brazīlijas latvieši lieto divus apzīmējumus - latvietis (tas, kurš dzimis Latvijā) un latviešu pēcnācējs. Nova Odesu nav dibinājuši latvieši, to dibināja S.Paulo zemkopības ministrs Carlos Botelho, veicinādams Odesas ebreju ieceļošanu Brazīlijā un cerēdams, ka tie būs īstie mūžamežu uzveicēji. Latvieši tur ieradās 1906.g. jūnijā, kad ebreji šo koloniju bija pametuši. Ir netaisni visus Brazīlijas latviešus saukt Jūlija Lāča izdomātajā vārdā - skaburnieki, ar kuriem viņš apzīmēja no baptistiem atšķēlušos atmodniekus - apmēram 2000 - 1922./23.g. izceļoja uz Brazīliju, kur nodibināja Vārpas koloniju un Palmas kopsaimniecību. Brazilijā joprojām dzīvo gan no cariskās Krievijas izceļojušo latviešu pēcnācēji, gan arī pēc II Pasaules kara ieceļojušie un viņu pēcnācēji.
Bezdievis
B
Kāpēc gan nevarētu būt??? Lūk daži skaitļi no statistikas Wikipedia: ASV: 87564 Austrālija: 18938 Īrija: 18008 Kanāda: 20000 Brazīlija: 20000 Un tie ir tikai oficiālie dati. Bijušajās PSRS valstīs vēl ir 41'000 latviešu. Jāsaka ka ārvalstīs šīs latviešu kopienas tomēr izkūst, jo piemeram 1959.gadā PSRS bija ap 100'000 latviešu.
Yankee Lima
Y
Viens no ievērojamākajiem no tā laika latviešiem ir Karloss Augstroze. Viņš bija trešās pasaules lielākās aviosabiedrības Delta Airlines viceprezidents un Brazilian Air lines prezidents. Viņa mēģinājumi ieguldīt naudu Latvijā sastapās ar korumpantu pretestību.
!
!
Latvieši dibināja Odesu? Jokaini ...
vidējais latvietis
v
20 000! - nevar būt tik daudz. Tie ir mūža meža maldi. Lai jau mūsu skaburniekiem veicas!
machete
m
ja paradas raksts avize, tas nozime, ka musu fiksakie pilsoni jau ir tur
eddy
e
Pēc 5 gadiem varēsim atcerēties latviešu emigrācijas viļņa uz Īriju pirmo desmitgadi.
cui
c
Interesanti, ko vēl pēc 120 gadiem rakstīs par dažādiem viļņiem, šodien iekustinātiem, cik valstīs būs latviešu kopienas un vai kāda kopiena būs vēl palikusi tur - Latvijā?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas