Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Nākamnedēļ sāks politiskās konsultācijas par budžeta konsolidāciju

Nākamnedēļ tiks sāktas politiskās konsultācijas par budžeta konsolidāciju, šodien pēc valdības sēdes žurnālistus informēja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V).

Atbildīgā darba grupa savu ziņojumu pabeigs šonedēļ, un nākamnedēļ koalīcijā tiks sāktas politiskās konsultācijas. Tālāko šī jautājuma virzību jau noteikšot pašas sarunas gan ar starptautiskajiem aizdevējiem, gan ar koalīcijas partneri Zaļo un zemnieku savienību.

Premjers informēja, ka sarunās ar aizdevējiem valdība mēģinās pārliecināt par daudz lielāku ēnu ekonomikas apkarošanas plānoto ieņēmumu iekļaušanu prasītajos konsolidācijas apmēros.

Valdība šogad no ēnu ekonomikas plānojusi iegūt ap 60 miljoniem latu, tomēr šā gada budžetā ierēķināti tikai 15 miljonu latu ieņēmumi, no kuriem aizdevēji atzinuši pasākumus deviņu miljonu latu vērtībā.

Kā ziņots, finanšu ministra Andra Vilka (V) vadītā darba grupa, kura strādā pie iespējamo budžeta konsolidācijas pasākumu apspriešanas, nolēmusi virzīt priekšlikumus apspriešanai koalīcijā.

Par konkrētiem skaitļiem darba grupa gan neesot vienojusies. Pēc finanšu ministra teiktā, daudzi apspriestie jautājumi bijuši saistīti ar reformām, kas varētu ietekmēt arī 2012.gada un nākamo gadu budžetus.

Darba grupa ieteikusi veikt izmaiņas valsts pārvaldē, piemēram, izvērtējot funkcijas un samazinot tajā nodarbināto skaitu, realizēt pasākumus, kas saistīti ar e-pārvaldi, veikt dažādus ēnu ekonomikas apkarošanas pasākumus, pievērst lielāku uzmanību azartspēļu jomai - gan paaugstināt nodokļus, gan uzlabot to iekasēšanu, veikt reformas augstākajā izglītībā, piemēram, novēršot mācību programmu dublēšanos, un novērst par valsts naudu apmācītu studentu došanos darbā uz ārzemēm, veikt Eiropas Savienības fondu izlietošanas lielāku uzraudzību, kā arī pievērst uzmanību sociālajai jomai, piemēram, slimošanas un bezdarba pabalstiem.

Vilks gan atzina, ka ar šiem pasākumiem nez vai varēšot panākt 50 miljonu latu konsolidāciju, turklāt pret vairākiem pasākumiem varētu būt iebildumi starptautiskajiem aizdevējiem, kuri tos var "neieskaitīt", tādēļ būs jāmeklē vēl citi risinājumi budžeta konsolidācijai. Viņš uzsvēra, ka šie risinājumi jebkādā gadījumā ir jāatrod, jo pretējā gadījumā tiek riskēts palikt bez starptautisko aizdevēju atbalsta, ar ko tiktu sagandēts līdz šim ar lielām pūlēm paveiktais.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas