Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +21 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Nākotnē kriminālvajātiem deputātiem varētu vairs neliegt piedalīties Saeimas un komisiju sēdēs

Saeimas Juridiskās komisijas deputāti, vērtējot piedāvājumus izmaiņām parlamenta Kārtības rullī, šodien konceptuāli atbalstīja ierosinājumu neliegt deputātiem, pret kuriem sākta kriminālvajāšana, piedalīties Saeimas vai komisiju sēdēs.

Pašlaik Kārtības rullis nosaka - ja Saeima piekrīt kriminālvajāšanas sākšanai pret deputātu, viņš zaudē tiesības piedalīties Saeimas, komisiju, kā arī citu to institūciju sēdēs, kurās parlaments viņu ievēlējis vai apstiprinājis. Šāds liegums ir spēkā līdz kriminālvajāšanas izbeigšanai vai līdz brīdim, kad stājās spēkā notiesājošs spriedums.

Deputāts, kas notiesāts par noziedzīgo nodarījumu, zaudē parlamentārieša mandātu.

Saeimas Juridiskā biroja vadītāja Dina Meistere skaidroja, ka tika apkopota informācija par regulējumu citās valstīs, un citur nav ierobežojumu, ka izdotais deputāts nevar piedalīties parlamenta sēdēs.

Viņa skaidroja, ka priekšlikumi paredz izslēgt ierobežojums ņemt dalību sēdēs, ja pret deputātu sākta kriminālvajāšana. Izņēmums būtu gadījums, ja deputāts ir apcietināts. Komisija konceptuāli atbalstīja šo ierosinājumu.

Tāpat deputātu atbalstītais ierosinājums nosaka regulējumu par deputātu atalgojumu šādos gadījumos. Pašlaik Kārtības rullī paredzēts, ka kriminālvajāšanai izdotais deputāts saņem algu 50% apmērā, bet nevar saņemt kompensācijas. Savukārt komisijas atbalstītajā ierosinājumā plānots mainīt šo kārtību - maksāt deputātam algu, bet pārtraukt to tikai tad, ja viņam piemērots drošības līdzeklis, kas liedz piedalīties Saeimas sēdē. Tāpat šajā laikā viņam netiktu maksātas kompensācijas.

Kopumā grozījumi Kārtības rullī būs gan tehniski, gan attieksies uz budžeta izskatīšanas procesu, kā arī mainīs regulējumu par atbildēm uz deputātu jautājumiem, pastāstīja darba grupas vadītāja Solvita Āboltiņa (Vienotība).

Pašlaik atbildes uz deputātu jautājumiem mutiski, ja ministri ierodas, tiek sniegti vakarā pēc Saeimas sēdes. Opozīcijas deputāti iepriekš rosināja mainīt šo kārtību, jo ministri reti ieradās mutiski atbildēt uz jautājumiem. Savukārt komisijas atbalstītais regulējums paredz, ka deputātu jautājumi būs iekļaujami sēdes darba kārtībā.

Priekšlikumus grozījumiem Kārtības rullī izvērtējusi darba grupa, un šodien tos skatīja komisija. Deputāti vēl nepabeidza vērtēt visas piedāvātās izmaiņas.

Vēlāk par Kārtības ruļļa grozījumiem būs jālemj Saeimai.

Top komentāri

Edijs
E
Brīnums, ka Āboltiņa balso par kriminālnoziedznieku piedalīšanos valsts sēdēs.Ja arī citās valstīs tāda likuma (kas aizliedz) nav, tas nozīmē tikai to, ka ikvienam pie pilna prāta esošam, tāda doma pat prātā ienākt nevarētu. Atliek secināt, ka tai Meisterei veselā saprāta pietrūkst, un viņa ir tikai PEŠKA sarkanā barona ceļa nolīdzināšanā uz varas pārņemšanu. To jau sen gaidīja ar lielu nepacietību, atlika vien ZZS pie varas nākt, lai to nu varētu realizēt de facto. Bet Dievs par šo bandu smejas, jo zin, ka drīz no tiem pat slapja vieta nepaliks, un ZZS savu ķēniņu varēs ellē kronēt.
Esošais regulējums neatbilsts Satve
E
Neviens nevar tikt uzskatīts par vainīgu, pirms vaina ir pierādīta likumā noteiktā kārtībā. Savukārt esošais Kārtības rūllī ietvertais modelis it kā prezumē vainu: ja uz Tevi krīt aizdomu ēna, tad Tu esi vainīgs. Tas nekas, ka pēc tam tiesā var noskaidroties kaut kas cits. esošais modelis nav tiesiskas valsts pazīme.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas