Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Ne ceļot, ne — piedalīties referendumā

Nepilnība balsošanas procesā ierobežo pilsoņa tiesības


Mēģināju pieteikties neklātienes balsošanai 2.augusta referendumā, bet atklāju, ka mana politiskā līdzdalība šajā procesā ir ierobežota. Ja vēlos pieteikties balsošanā pa pastu, ir jāiesūta pilsoņa pase kādā no Latvijas vēstniecībām.

Uzskatu, ka šis ir būtisks vēlēšanu tiesību ierobežojums, jo ilgāku laiku būt bez pases praktiski nav iespējams. Šeit Latvijā pase svarīga daudzos gadījumos, piemēram, bankās. Līdz ar to, ka es un citi pilsoņi vasarā daudz ceļosim, mūsu pilsoņu politiskās tiesības piedalīties balsošanā reāli tiek ierobežotas. Šī nepilnība attiecas uz visām balsošanām, un likums steidzīgi jāpilnveido. Neklātienes balsošanas iespējas pastāv visās demokrātijās. Nevaram gaidīt līdz laikam, kad ieviesīs elektronisko balsošanu.

Griežos pie jums, lai vērstu uzmanību šai nepilnībai, un rosinu steidzīgi to atrisināt.

Vija Zauere–Hjūza, LR pilsone

Kristīne Bērziņa Centrālās vēlēšanu komisijas Informācijas nodaļas vadītāja:


Kārtību, kādā vēlētāji var piedalīties tautas nobalsošanā, nosaka likums "Par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu". Tautas nobalsošanā likums paredz, ka vēlētāju reģistrācijai izmantojams spiedogs pasē. Līdz ar to pase ir nozīmīgs balsošanas dokuments, un spiedogs tajā nodrošina principu "viens vēlētājs — viena balss".

Šī kārtība ir ērta vēlētājiem Latvijā, kuri tautas nobalsošanas dienā var balsot jebkurā vēlēšanu iecirknī vai arī savā dzīvesvietā, ja veselības stāvokļa dēļ nevar nokļūt vēlēšanu iecirknī. Savukārt vēlētājiem ārvalstīs likums paredz divas iespējas, kā viņi var piedalīties tautas nobalsošanā, — balsot kādā no ārvalstīs izveidotajiem vēlēšanu iecirkņiem tautas nobalsošanas dienā vai noteiktu laiku pirms tautas nobalsošanas dienas reģistrēties balsošanai pa pastu. Gan balsojot vēlēšanu iecirknī, gan reģistrējoties pasta balsošanai, jāuzrāda pase, kurā izdarāma atzīme par dalību tautas nobalsošanā.

Reģistrēties pasta balsošanai, neuzrādot pasi, iespējams tikai tajās vēlēšanās, kurās tiek lietots vēlētāju reģistrs. Latvijā vēlētājiem ārvalstīs šāda iespēja ir Eiropas Parlamenta vēlēšanās. Savukārt vēlētāju reģistra darbības princips ir, ka katrs vēlētājs tiek reģistrēts noteikta vēlēšanu iecirkņa vēlētāju sarakstā, kur viņam jābalso vēlēšanu dienā. Jebkurā vēlēšanu iecirknī balsot nav iespējams.

Vienlaikus jāatzīmē, ka jautājums par to, vai vēlētāju reģistrs ieviešams arī tautas nobalsošanā, ir likumdevēja kompetence.

no CVK mājaslapas


Lai reģistrētos pasta balsošanai, kādā no pārstāvniecībām jānogādā: 1) iesniegums; 2) Latvijas pilsoņa pase.

Iesniegumā jānorāda: 1) vārds, uzvārds; 2) personas kods; 3) adrese ārvalstī, uz kuru vēlaties saņemt balsošanas materiālus.

Pasta balsošanai var reģistrēties personiski, ierodoties pārstāvniecībā tās darba laikā, vai ar citas personas starpniecību, kas var būt gan fiziska, gan juridiska persona, piemēram, kurjerpasts.

Svarīgi! Ja pasta balsošanai reģistrējaties ar citas personas starpniecību, parūpējieties, lai jums pasi nogādā atpakaļ uzreiz. Piemēram, ja izmantojat kurjerpastu, apmaksājiet pases atpakaļ nosūtīšanu piegādes dienā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas