Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Neatkarīgi no referenduma rezultātiem, pirmais vārds būšot Zatleram

Neatkarīgi no tā, kāds būs referenduma iznākums un vai Satversmes grozījumi stāsies spēkā, pirmais vārds pienāksies Valsts prezidentam Valdim Zatleram. Tas izriet no politiķu teiktā par to, kā varētu attīstīties notikumi pēc sestdien paredzētā referenduma. Atsevišķas pie varas neesošās partijas gaida, ka Valsts prezidents atlaidīs Saeimu, savukārt no V.Zatlera publiskajiem izteikumiem var spriest, ka arī neatkarīgi no referenduma rezultāta Saeimā varētu turpināties diskusija par tautas tiesībām rosināt atlaist Saeimu, izskatot viņa iesniegtos Satversmes grozījumus.

Notikumi pēc referenduma varētu attīstīties pēc dažādiem scenārijiem atkarībā no tā, kāds būs balsojuma rezultāts. Ja referendumā Satversmes grozījumu projektu būs atbalstījusi vismaz puse balsstiesīgo jeb 756 378 vēlētāji, tie stāsies spēkā tūlīt, kad tiks apstiprināti referenduma rezultāti, tātad pēc divām nedēļām. Tas nozīmēs, ka liela daļa vēlētāju ir neapmierināti ar pašreizējo Saeimas darbu, saka Jaunā laika (JL) valdes priekšsēde Solvita Āboltiņa. Viņa uzskata, ka tādā gadījumā V.Zatleram jāatlaiž Saeima. Ja V.Zatlers to nedarīs, JL ir gatavs sākt parakstu vākšanu par esošās Saeimas atlaišanu. LSDSP ģenerālsekretārs Ansis Dobelis uzsver — ja V.Zatlers nerīkosies, sociāldemokrāti pievienosies parakstu vācējiem.

Atturīgāks ir Saskaņas centra valdes priekšsēdis Nils Ušakovs, kurš norāda — pagaidām esošās Saeimas atlaišana neesot partijas darba kārtībā, jo partijas mērķis ir panākt, lai vēlētājiem tiktu dotas tiesības atlaist parlamentu, cerot, ka tādā gadījumā Saeima sāks strādāt efektīvāk. Arī referenduma iniciatori Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība Dienai jau norādījusi — ja Satversmes grozījumi stāsies spēkā, arodbiedrības vēl nerosinās Saeimas atlaišanu.

Pirms referendums nav pagājis, Valsts prezidents neielaidīsies spekulācijās par to, kā būtu, ja būtu, saka viņa preses sekretāre Inta Lase. Taču viņa nenoliedz, ka jebkurā gadījumā V.Zatlers Saeimai adresēs arī savu Satversmes grozījumu projektu, kas izstrādāts, balstoties uz viņa paspārnē darbojušās Konstitucionālo tiesību komisijas (KTK) secinājumiem. Proti, komisija atbalsta Saeimas atlaišanas regulējuma maiņu, taču kritiski vērtē referendumam nodotos Satversmes grozījumus, kas, piemēram, radot risku atkārtoti rosināt parlamenta atlaišanu īsā laikā vairākas reizes pēc kārtas un paredzot pārāk zemu vēlētāju skaita slieksni Saeimas atlaišanai. Tāpat KTK iesaka noteikt skaidru finansēšanas regulējumu attiecībā uz aģitāciju. Savukārt priekšlikumus attiecībā uz Satversmes grozīšanu, lai paplašinātu Valsts prezidenta pilnvaras Saeimas atlaišanā, V.Zatlers Saeimā iesniedzis jūnija sākumā, saka I.Lase.

Koalīcijas partiju pārstāvji Dienai pauž gatavību referenduma neizdošanās gadījumā diskutēt par tautas tiesībām atlaist Saeimu. Tam jānotiek "profesionālā un mierīgā atmosfērā", saka Tautas partijas priekšsēdis Aigars Kalvītis. Principu, ka tautai vajag paredzēt tiesības atlaist parlamentu, nenoraida arī grozījumu projektu daudz kritizējušais Saeimas priekšsēdis Gundars Daudze (ZZS), taču vispirms esot "septiņreiz jāizmēra" un jāsaprot, kāpēc šādas kārtības nav citās Eiropas valstīs. Taču viņš uzsver, ka Satversme jāgroza tā, lai tas būtu spēkā tikai pēc nākamajām Saeimas vēlēšanām, tad likumdevējiem nebūšot jālemj par sevi. Savukārt LPP/LC Saeimas frakcijas priekšsēdis Andris Bērziņš norāda — ja referendumā būs kvorums, tad neatkarīgi no balsojuma rezultāta Saeima vairs neko nevarēs mainīt.

Pat ja referendumā nebūs kvoruma, bet ieradīsies ievērojams skaits pilsoņu, tas liecinās, ka tauta ir neapmierināta ar Saeimu un V.Zatleram tā ir jāatlaiž, uzskata S.Āboltiņa. A.Kalvītis tam nepiekrīt, uzsverot, ka cilvēki nav iedziļinājušies Satversmes grozījumos un jau sestdien balsos par 9.Saeimas atlaišanu. "Ja kvorums netiek savākts, vairākums grib saglabāt šo Saeimu," saka A.Kalvītis.

Pēc CVK vadītāja Arņa Cimdara teiktā, pirmie provizoriskie referenduma rezultāti būs zināmi sestdienas vakarā plkst.23, bet ap plkst.1 naktī tiks ziņots par galīgajiem provizoriskajiem rezultātiem. Dažu attālāko iecirkņu rezultāti ārvalstīs gan noskaidrosies uz rīta pusi svētdien. Oficiālie tautas nobalsošanas rezultāti tiks apkopoti divās nedēļās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ierosinātie grozījumi Satversmē

78.pantā

Ne mazāk kā vienai desmitai daļai vēlētāju ir tiesības iesniegt Valsts prezidentam pilnīgi izstrādātu Satversmes grozījumu projektu, likuma projektu, lēmuma projektu par Saeimas atlaišanu, kuru prezidents nodod Saeimai. Ja Saeima to nepieņem bez pārgrozījumiem pēc satura, tas ir nododams tautas nobalsošanai.

2.daļa

79.pantā

Tautas nobalsošanai nodotais Satversmes pārgrozījums ir pieņemts, ja tam piekrīt vismaz puse no visiem balsstiesīgiem.

Tautas nobalsošanai nodotais likumprojekts, lēmums par Latvijas dalību Eiropas Savienībā vai būtiskām izmaiņām šīs dalības nosacījumos, lēmums par Saeimas atlaišanu ir pieņemts, ja balsotāju skaits ir vismaz puse no pēdējās Saeimas vēlēšanās piedalījušos vēlētāju skaita un ja vairākums ir balsojis par likumprojekta pieņemšanu, Latvijas dalību Eiropas Savienībā vai būtiskām izmaiņām šīs dalības nosacījumos, Saeimas atlaišanu.

*Ar šo grozījumu pieņemšanu gan savas pilnvaras nezaudēs 9.Saeima. Lai to atlaistu, visa referenduma ierosināšanas procedūra būtu jāsāk no sākuma — vispirms jāsavāc 10 000 parakstu par attiecīgu ierosinājumu, tad CVK jārīko parakstu vākšana utt.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas