Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Nekā personīga: Kļūst zināmi Lemberga stipendiāti

TV3 raidījuma _Nekā personīga _rīcībā nonācis tā saucamais “Lemberga stipendiātu” saraksts. Kā secina žurnālisti, tas, ļoti iespējams, apliecina, ka par smagiem noziegumiem apsūdzētais Aivars Lembergs laikaposmā no 2000.gada līdz 2002.gadam slepus pārskaitījis miljoniem vērtas summas politiskajām partijām un atsevišķiem potitiķiem.

Nekā personīga rīcībā kopumā nonākušas trīs tabulas no vairāk nekā 100 sējumu biezās tā saucamās A.Lemberga lietas. Žurnālisti minēja, ka, iespējams, šie dokumenti ir nepilnīgi, bet no tiem noprotams, ka divu gadu laikā caur nelegālo kasi izgājuši vismaz 3 miljoni ASV dolāru.

LSDS +LSDSP 498 250, ZS (7000 Ls), LZS (11 200 Ls), Pēteris (VN akcijas par setifikātiem). Tie ir tikai daži no ierakstiem tabulās. Pēc tām noprotams, ka partiju vidū ir Jaunais laiks, sociāldemokrāti, Zaļo un zemnieku savienība, taču ir arī partijas, kuras A.Lembergs apzīmējis ar ironiju, vēstīja raidījums. Sarakstā iekļauta organizācija „Pleskavas šoseja” un aiz katra ziedojuma šai organizācijai redzami konkrēti saņēmēji – Birk., Ap., V.Krišt. No tabulas noprotams, ka Ventspils mērs izdevis naudu, lai panāktu sev izdevīgu likumu pieņemšanu. Sarakstā pie lielām summām redzami ieraksti Brīvostas likums, Komerclikums.

Kā no lietas materiāliem secināja Nekā personīga, ar biznesu saistītie maksājumi nodēvēti kā „bonus naftas pārkraušanai”, kam līdzās ir iniciāļi „U.P.” – kas, iespējams, ir A.Lembergam pietuvinātais uzņēmējs Uldis Pumpurs. Vēl kāds maksājums noformēts kā „Bonus Baltkrievijai”. Apmaksāti arī advokātu komandējumi, banketu rīkošana, tajā skaitā arī žurnālistiem.

Starp uzņēmējiem un firmām atrodami arī dažādu partiju pilnie vai saīsinātie nosaukumi. 2001.gadā visvairāk naudas - 116 tūkstošus - saņēmis ir kāds „JP”, kas varētu būt Šlesera Jaunā partija, minēja Nekā personīga. Gadu vēlāk „JP” saņem krietni mazāk - 70 tūkstošus (1.cet. 30 000$; 2.cet. 26 000$; avanss 14 000$).

Zem prozaiskā nosaukuma „Pleskavas šoseja”, visticamāk, slēpjas tā laika varas partija Latvijas Ceļš, norādīja raidījuma žurnālisti. 70 tūkstoši dolāru sadalīti divos maksājumos (60 tūkstoši un 10 tūkstoši) -  pie viena izdarīta atzīme „brīvosta”, bet pie otra rakstīts - „par koncesijām”. To, ka Latvijas ceļš politiķu vidū dēvēts par “Pleskavas šoseju” apstiprina arī viens no šīs partijas bijušajiem premjeriem. Māris Gailis pērnā gada novembrī kādā intervijā sacījis:“Acīmredzot, lielie uzņēmumi partijas finansēja. Es pilnīgi neizslēdzu, ka Ventspils grupas nauda gāja uz Latvijas ceļu. Vismaz tajā laikā, kad es strādāju, finansējums no Ventspils Naftas bija.” Bijušā valdības vadītāja teikto atgādināja Nekā personīga.

18 tūkstošus ASV dolāru saņēmis kāds „Apinis”, kurš varētu būt tā laika Latvijas Ceļa deputāts Pēteris Apinis, pieļāva Nekā personīga.

Gadu vēlāk maksājumi „Pleskavas šosejai” pieaug līdz 83 650 dolāru. Pie dažām summām izdarītas atzīmes -  piemēram „Birk.”, „Ap.” un  atsevišķi „J.Lor.”, kas varētu būt bijušais Latvijas ceļa cilvēks Juris Lorencs, kurš strādājis Privatizācijas aģentūrā un Ventspils naftas padomē. 118 tūkstošus saņēmis kāds „V.Krišt”, kas, ļoti iespējams, varētu būt kāds no Latvijas ceļa bijušajiem satiksmes ministriem, minēja raidījuma žurnālisti.

Savukārt A.Lembergu atbalstošajiem zaļajiem zemniekiem domātie maksājumi varētu būt šifrēti zem nosaukumiem „LZS”, „ZS” un „Zaļie” – kopā 34 264 dolāru. Gadu vēlāk summa īpaši neatšķiras – („LZS” (10 955), „ ZZS”  (4740) un „ LZS+SD” (13000) ) 28 695$.

Pārējie nosaukumi kā, piemēram, DP un SD nav atšifrēti.

Tabulas atklājot, ka vēlēšanu gadā partijām domātās summas pieaug. Vislielāko - turpat pusmiljonu (498 250 $) saņēmusi LSDS+LSDSP, liecina raidījuma vadītāju iegūtie materiāli.

Otra lielākā summa - 230 tūkstoši, nonākuši pie kāda politiķa vai partijas, kas tiek apzīmēts ar šifrētu nosaukumu „Zvaigznīšu brīdis”.

Savukārt tabulās skaidri norādīts, ka 179 tūkstošus saņēmis Jaunais Laiks. Nekā personīga atgādināja, ka A.Lembergs sākumā neslēpa simpātijas pret jauno Eināra Repšes politisko spēku.  Tomēr, iespējams, nauda dota arī par atsevišķiem pakalpojumiem, pieļāva raidījuma vadītāji.

10 tūkstoši dolāru maksāti „LDZ arodbiedrībai”, kas iespējams ir Latvijas dzelzceļa arodbiedrība. 2001.gadā arodbiedrība draudēja ar streikiem zemo algu dēļ, kas varētu apdraudēt Ventspils ostas darbu, tā laika notikumus atgādināja Nekā personīga.


Savukārt divas reizes par 20 000 maksāts, iespējams, par likumu izstrādi Saeimā. 2001.gadā šāds maksājums apzīmēts ar nosaukumu „Komerclikums”. Šis likums stājās spēlā 2001.gadā. Gadu vēlāk otrs maksājums ir ar šifrētu nosaukumu „Brīvostas likums”. Iespējams, nauda maksāta saistībā ar Ventspils brīvostas likumā izdarītajiem grozījumiem, kas tika pieņemti 2003.gada jūnijā, norādīja Nekā personīga.

Diena iepriekš ir rakstījusi, ka prokuratūras rīcībā ir tā sauktie «Lemberga stipendiātu» saraksti, kuros pamatā šifrētā veidā -  saīsinājumi vai iesaukas, ir atspoguļota tā sauktās Ventspils mēra melnās kases jeb tā dēvētā 5% fonda naudas plūsma. Noprotams, ka vairāku gadu laikā kopš 2000.gada vairāk nekā 5 miljoni latu iztērēti nelegāliem maksājumiem deputātiem, ministriem, amatpersonām un partijām, starp kurām ir arī pašreizējās valdības koalīcijā esošās. Šo politisko spēku pārstāvji partijas saikni ar nelegālu no A.Lemberga saņemtu finansējumu gan līdz šim ir kategoriski nolieguši. Šīs lietas sakarā prokuratūrā liecības sniegt bija aicināti gan Saeimas deputāti, gan ministri.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas