Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Nelegālā degviela aukstumā bojā motorus

Autoservisu speciālisti prognozē, ka arī šajā ziemā, turpinoties ekonomiskajai krīzei un un tās ietekmē pieaugot nelegālās degvielas apjomiem, automašīnām ar dīzeļmotoriem sagaidāmas tehniskas problēmas, jo no Krievijas nelikumīgi ievestā vasaras dīzeļdegviela ziemā paralizē motora darbu. Par to liecina pērn pieredzētais. Arī degvielas mazumtirgotāji atzīst, ka nelegālās degvielas problēma pastāv. 

SIA “Gros auto” servisu vadītājs Igors Luševs norāda, ka nelegālajā vasaras dīzeļdegvielā esošie parafīni zemā temperatūrā sacietē un rezultātā automašīnai aizsērē degvielas filtrs vai, sliktākajā gadījumā, visa degvielas padeves sistēma. Šādu automašīnu uz servisu vai nu atvelk, vai tā lēnām atbrauc. 

“Remonts ir diezgan dārgs, no 60 līdz pat 800 latiem, atkarībā no automašīnas. Lielākoties jāmaina degvielas filtrs, jānolej vecā degviela, jāremontē degvielas sūknis, sprauslas un tamlīdzīgi,” tā auto eksperts. Viņš uzskata, ka šie autovadītāji savos auto lējuši nelegālas izcelsmes vasaras degvielu, jo ziemā Latvijā legāli tirgo ziemas dīzeli. Piemēram, Statoil arktisko dīzeli sāk tirgot jau oktorbī. Paši vadītāji gan parasti skaidro, ka savus auto uzpildījuši degvielas uzpildes stacijās. Benzīna motoriem šāda veida problēmu nav. Retumis gadās, kad sasalst benzīnā iekļuvušais ūdens, bet tas nav saistāms ar degvielas izcelsmi. 

SIA Latvija Statoil degvielas kategorijas vadītājs Kaspars Skrābāns atklāj, ka degvielas mazumtirdzniecību kopumā ir piemeklējis kritums. Taču to, kur beidzas patērētāju pirktspējas un ekonomiskās aktivitātes samazināšanās radīts mazumtirdzniecības kritums un kur sākas nelegālās degvielas radīta ietekme, nevar reģistrēt, uzskata firmas pārstāvis. Pēc viņa domām, nelegālā degviela Latvijā ieceļo no Krievijas. Tas var radīt problēmas automašīnām ziemā, jo šeit tirgoto arktisko dīzeļdegvielu ražo Skandināvijā vai Mažeiķos, savukārt daudzās Krievijas uzpildes stacijās šo ziemai piemēroto degvielu nemaz nepārdod. 

SIA LUKoil Baltija R padomes priekšsēdētāja vietnieks Haims Kogans atklāj, ka, salīdzinot ar pērnā gada pirmajiem deviņiem mēnešiem, šai periodā uzņēmuma mazumtirdzniecība pieaugusi un par nelegālo degvielu viņš neraizējas. “Pasaulē nav nevienas valsts, kurā nebūtu kontrabandas, sevišķi pierobežā. Vietējie Latgales iedzīvotāji, kuriem nav darba un bērni ir neēduši, nopelna kādus 15 latus no bākas, ievedot degvielu no Krievijas, lai uzturētu ģimeni. Tas nav traģiski un mums netraucē,” skaidro H. Kogans. 

SIA Neste Latvija mārketinga un klientu attiecību vadītāja Ilze Pērkone vērtē, ka tirgū nenoliedzami ir jūtama nelegālās degvielas tirdzniecības klātbūtne - ne vien turpina kristies degvielas tirdzniebas apjomi, bet arī valsts kasē nenonāk nodokļi. Īpaši šī problēma ir aktuāla pierobežas pilsētās - Alūksnē, Daugavpilī un Rēzeknē. “Latvijā zināmākajā privāto sludinājumu portālā ir atrodami 358 sludinājumi saistībā ar degvielas pirkšanu un pārdošanu, kas liecina par iespaidīgu pelēko tirgu. Kā zināms, legālai degvielas tirdzniecībai ir nepieciešams saņemt licenci,” norāda degvielas tirgotāja pārstāve. 




Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas