Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Nevar vienmēr būt labie

Koalīcija it kā vienojusies par tuvāko gadu valsts budžeta kontrolskaitļiem izdevumu pozīcijās, tomēr nezūd sajūta, ka aklā saruna ar kurlo turpinās. Tikai nevar saprast, vai runa ir par tiešām kaut kā atšķirīgi veidotām smadzenēm vai tomēr par zināmu spēli, kuras pamatā ir ZZS situācija: kā saglabāt nemainīgi populāras partijas (atšķirībā no Vienotības) plusus un vienlaikus atrasties valdībā? Pieņemot, ka ZZS rindās ir domājoši cilvēki, ticamāks liekas otrais variants. Jo ZZS nevar neapzināties, ka viņu uzstādījumiem ir būtiskas nepilnības.

Piemēram, ZZS teic, ka sociālais budžets nav jāaiztiek, jo vēl gana daudz iespējams mazināt valsts pārvaldē. Bet, ja atskaitām zaļzemnieku iecienīto stāstu par miljonu komandējumiem, kādi samazinājumi vēl pa rokai? Vairākus miljonus var ietaupīt, plašāk lietojot elektronisko pārvaldi un vienkāršojot «papīru» apriti. Bet vai tad par to politiski neatbild ZZS pārraudzītā Vējoņa kunga ministrija? Vēl var mazināt valsts pārvaldē strādajošo skaitu un, iespējams, atalgojumu. Bet vai ZZS apzinās, ka šis principā adekvātais ierosinājums neizbēgami samazinās sociālā nodokļa ieņēmumus, kurus valsts sektors puslīdz korekti tiešām veic? Citiem vārdiem sakot, kopumā pareiza ideja nenozīmē, ka tā atrisina sociālā budžeta finansiālo iespēju problēmu. Līdzīgi ar izglītības sistēmu. Pareizā doma par pedagogu atalgojuma zemu līmeni, par izglītības pieejamību cilvēkiem ar zemākiem ienākumiem diemžēl neatcels demogrāfisko realitāti par izglītojamo skaita samazināšanos.

Ja ZZS paliek pie saviem kopumā pareizajiem uzstādījumiem, tad pēc «A» ir jāpasaka arī «B». Ja sociālajā sistēmā neko nemainām izmaksu sadaļā, bet vēl paplucinām ienākumu sadaļu, tad ko likt vietā? Paaugstināt sociālās iemaksas? Laikam taču nē. Veicināt darbaspēka iebraukšanu? Tas pats attiecas uz augstākās izglītības sistēmas nemainīšanu - tātad apzināti strādājam pie ārzemju studentu piesaistes, kas finansētu sistēmas «caurumus»?

Labi, pieņemam politisku lēmumu, ka aprūpes un izglītības finansējums jāsaglabā nemainīgs, pat ja virkne objektīvu iemeslu to nepieļauj. Tātad jautājums ir par papildu ieņēmumiem. Un te ZZS, ja tā tik strikti paliek pie sava, jāizsaka konkrēti priekšlikumi (nevis, kā jau dzirdēts no kādas ZZS ministres - man nav jādomā, kur ņemt naudu). Ir konkrēts viedoklis un apņemšanās par cik samazināt kontrabandu? Nāksit ar likumdošanas iniciatīvām, kas maksimāli izslēgtu dažādu ārzonas un pašmāju «pastkastītes» firmu šiverēšanos?

Ja ZZS amatu sadales jautājumos liek saprast, ka nav valdībā «jaunākais brālis», tad tāpat jāizturas pret valdības darbu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas