Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

NMPD aktīvi izvērtē brigāžu noslodzi, pacienti izmaiņas nejutīšot

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) pašlaik aktīvi izvērtē visu ātrās palīdzības brigāžu noslodzi, apsverot iespēju brigāžu skaitu arī novados variēt atkarībā no diennakts laika un izsaukumu daudzuma, tomēr tas nenozīmē kopējā brigāžu skaita samazināšanu, pastāstīja NMPD pārstāve Ilze Bukša.

"Izsaukumu intensitāte nav vienāda visu diennakti - ir pīķa stundas un kritumi. Piemēram, Rīgas reģionā brigāžu grafiki tiek plānoti atkarībā no izsaukumu intensitātes – kad izsaukumu ir vairāk, arī brigāžu uz līnijas ir vairāk, savukārt diennakts laikā, kad izsaukumu ir mazāk, mainās arī brigāžu skaits, kas ir dežūrā. Pašlaik vērtējam iespēju, vai līdzīgu principu nevaram ieviest arī citos reģionos, punktos, kur ir vairākas brigādes. Līdz ar vienota dienesta izveidošanu mēģinām atrast veidus, kā padarīt darbu efektīvāku, un tādas iespējas mēs saredzam," viņa paskaidroja.

Publiski izskanējis, ka optimizācijas nolūkos varētu tikt likvidēta Kurzemes reanimācijas brigāde – viena no divām NMPD reanimācijas brigādēm, kas darbojas ārpus Rīgas. Bukša šo informāciju neapstiprināja, tomēr atzina, ka Kurzemes reanimācijas brigādei, kas atrodas Kuldīgā, ir salīdzinoši ļoti maz izsaukumu – aptuveni viens diennaktī. Vienlaikus NMPD jānodrošina reanimācijas brigādes dežūras 24 stundas diennaktī, un atalgojums šīs vienības mediķiem ir daudz augstāks nekā, piemēram, ārstu palīgu brigādēm.

Tomēr I.Bukša uzsvēra, ka analizēts tiek ne tikai Kuldīgas, bet pilnīgi visu brigāžu darbs un noslodze.

“Mums ir jādomā, kā uzlabot savu darbu un padarīt to efektīvāku. Detalizēti izvērtējam ikvienas brigādes noslodzi, izsaukumu skaitu, lai saprastu, kādā veidā saglabāt to pašu kvalitāti un nodrošināt izsaukumu izpildi,” norādīja NMPD pārstāve, vēršot uzmanību arī uz augošajām izmaksām saistībā ar paaugstināto PVN, degvielas un elektrības cenām.

Iespējamās pārmaiņas tikšot pārrunātas arī ar Veselības ministriju (VM) un varētu tapt zināmas tuvāko nedēļu laikā. “Pacienti to neizjutīs,” solīja I.Bukša.

Patlaban valstī kopumā ir 186 NMPD brigādes, kas izvietotas 97 brigāžu punktos. No tām 57 ir ārstu brigādes, tostarp septiņas reanimācijas brigādes – piecas Rīgā, viena Kuldīgā un viena Daugavpilī. Vidzemē un Zemgalē šādas brigādes nav nokomplektētas speciālistu trūkuma dēļ. Dienestam ir arī četras Operatīvās medicīnas daļas reanimācijas brigādes, kas nebrauc uz izsaukumiem, bet tikai uz slimnīcām palīdzēt īpaši sarežģītos gadījumos.

Laikraksts Kurzemnieks iepriekš vēstīja, ka naudas taupīšanas nolūkos, iespējams, tiks likvidēta vienīgā NMPD reanimācijas brigāde Kurzemē. NMPD Kurzemes reģionālā centra vadītāja Inese Ozoliņa norādījusi, ka būtu ar mieru, ja šī brigāde tiktu reorganizēta par intensīvās terapijas brigādi. Tad paplašinātos izsaukumu loks, jo mediķi brauktu ne tikai uz izsaukumiem, kur vajadzīga reanimācija, bet arī uz akūtiem primāriem izsaukumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas