Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

No AM piedzen 20 000 latu bojāgājušā SUV karavīra mātei

Tiesa atzina par prettiesisku Latvijas Republikas rīcību, neveicot visas nepieciešamās darbības, lai nodrošinātu Nacionālo bruņoto spēku (NBS) 2006.gada maijā notikušo izpletņlēkšanas nodarbību drošību un atbilstību spēkā esošajām tiesību normām, kā dēļ gāja bojā karavīrs Stradiņš.
Rīgas apgabaltiesa trešdien nolēma piedzīt 20 000 latu kompensāciju no valsts Aizsardzības ministrijas personā par labu izpletņlēkšanas mācībās bojāgājušā Speciālo uzdevumu vienības (SUV) karavīra Normunda Stradiņa mātei.

Lai arī tiesa noteica, ka valstij jāmaksā 20 tūkstošu latu kompensācija, pārējā daļā prasība noraidīta.

Karavīra Normunda Stradiņa māte Velda Poriete no Latvijas Republikas Aizsardzības ministrijas un Nacionālo bruņoto spēku personā vēlējās 400 tūkstošus latu lielu morālā kaitējuma atlīdzību.

Spriedumu 20 dienu laikā no 29.maija varēs pārsūdzēt Augstākajā tiesā.

Aizsardzības ministrijas un NBS pārstāvji pēc sprieduma žurnālistiem sacīja, ka pēc motivēta sprieduma teksta saņemšanas lems par apelācijas sūdzības iesniegšanu, taču pašlaik jau tāda iespēja tiek pieļauta.

Spriedums ir svarīgs no tāda aspekta, ka tiesa ir atzinusi armijas rīcību par prettiesisku, proti, ir bijusi nolaidīga rīcība izpletņlēkšanas mācībās pilsētas centrā miera laika apstākļos. Kompensācija, protams, arī esot būtiska lieta attiecībā uz tām ciešanām, kas ir nodarītas tuviniekiem, žurnālistiem teica prasītājas pārstāvis advokāts Aldis Gobzems.

To, vai piespriestās kompensācijas apmērs ir pietiekams vai nepietiekams, advokāts vēl ar klienti apspriedīšot un lems, vai iesniegt apelācijas sūdzību.

Pieteikumā tika lūgts atzīt Latvijas Republikas un tās institūciju rīcību par prettiesisku, neveicinot visas nepieciešamās darbības, lai nodrošinātu izpletņlēkšanas nodarbību drošību un atbilstību spēkā esošajām tiesību normām, kā dēļ gāja bojā karavīrs Normunds Stradiņš. Šī ir jau otrā prasība pret valsti saistībā ar traģēdiju vienības izpletņlēkšanas mācībās.

Februārī Rīgas apgabaltiesa jau daļēji apmierināja bojāgājušā SUV karavīra Mārtiņa Arāja atraitnes un viņas dēla prasību pret valsti un noteica, ka 40 000 latu liela kompensācija piedzenama no Aizsardzības ministrijas, kaut arī tika prasīta 400 tūkstošus latu liela kompensācija. Šajā lietā vēl tiesas darbi turpināsies, jo ministrija spriedumu pārsūdzējusi Augstākajā tiesā.

Jau ziņots, ka Rīgā 2006.gada 15.maijā nodarbību laikā gāja bojā divi izpletņlēcēji no SUV - Mārtiņš Arājs un Normunds Stradiņš.

Viņi piedalījās nodarbībās Spilves lidostā. Negadījums noticis, kad pieci izpletņlēcēji spējas vēja brāzmas dēļ novirzīti Daugavas virzienā. Viens no viņiem piezemējās Daugavas otrā krastā, bet četri - Daugavā. Divus no četriem Daugavas ūdenī iekritušajiem karavīriem izdevās izglābt.

Saistībā ar notikušo par dienesta nolaidību apsūdzēti bijušais SUV komandieris Andris Bukovskis un izpletņlēkšanas praktisko nodarbību vadītājs Aivars Maļinovskis. Krimināllikums par šādu noziegumu paredz brīvības atņemšanu līdz trim gadiem. Šī krimināllieta vēl nav iztiesāta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas