Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

No bezdarbnieku pabalstiem paredzētājiem līdzekļiem varētu ietaupīt 11,8 miljonus latu

Pēc Labklājības ministrijas (LM) aprēķiniem, no bezdarbnieku pabalstiem paredzētajiem līdzekļiem varētu sagaidīt ietaupījumu - aptuveni 11,8 miljonus latu, informēja LM Komunikācijas nodaļas vadītāja Marika Kupče.

Šogad bezdarbnieku pabalstu izmaksai ir plānots aptuveni 87,1 miljons latu, izdevumi vidēji mēnesī ir plānoti 7,3 miljoni latu. Šāds finansējums paredzēts, prognozējot bezdarbu 13,7% līmenī un to, ka pabalstus, kuru vidējais apmērs būs 117,13 lati, saņems 40% no reģistrētājiem bezdarbniekiem jeb vidēji 61 950 cilvēku mēnesī, informēja Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) preses sekretāre Edīte Olupe.

Savukārt pērn decembrī bezdarba pabalsta saņēmēju skaits no reģistrētajiem bezdarbniekiem faktiski bijis 23,5%, bet šogad janvārī izdevumi bija 4,1 miljons latu.

Neraugoties uz to, ka janvārī bezdarba līmenis pārsniedza 2011.gadam plānoto, izdevumi bezdarbnieku pabalstu izmaksām atpaliek no plānotajiem, jo samazinās bezdarbnieku skaits, kuri var saņem pabalstu, kā arī pabalsta apmērs. Līdz ar to mēneša izdevumi pabalstu izmaksām pagaidām ir tikai 4,1 miljons latu un nesasniedz plānotos septiņus miljonus, situāciju vērtē VSAA speciālisti. Situāciju otrajā pusgadā var ietekmēt valdības lēmumi par budžeta konsolidācijas pasākumiem, kas varētu palielināt bezdarbnieka pabalsta saņēmēju skaitu un attiecīgi izdevumus.

Ņemot vērā esošu situāciju, LM prognozē 11,8 miljonu latu ietaupījumu gadā. Kā ziņots, ir nepieciešami 11,2 miljoni latu, lai saglabātu esošo ģimenes pabalsta sistēmu arī pēc 1.jūlija.

Jau ziņots, ka LM rosinās pārdalīt nodarbinātības speciālā budžeta līdzekļus, lai saglabātu ģimenes valsts pabalstu no 1.jūlija esošā apmērā un visiem bērniem. Šo priekšlikumu LM plāno iesniegt valdībai nākamnedēļ, bet tā īstenošanai nepieciešami budžeta grozījumi, pastāstīja LM Komunikācijas nodaļas vadītāja Marika Kupče.

Visu iepriekšējo gadu ir samazinājies bezdarbnieku pabalstu saņēmēju skaits, piemēram, 2010.gada sākumā pabalstus saņēma 82 092 cilvēki, bet pērn decembrī tas samazinājies vairāk nekā divas reizes - bezdarbnieku pabalstus saņēma tikai 38 005 cilvēki, liecina VSAA dati.

Līdz ar to bezdarbnieku pabalstus pērn decembrī saņēma tikai aptuveni 23% no visiem bezdarbniekiem. Viens no iemesliem ir arī tas, ka pieaug ilgstošo bezdarbnieku īpatsvars, piemēram, pēc Nodarbinātības valsts aģentūras datiem, 2009.gada 31.decembrī ilgstošo bezdarbnieku īpatsvars bija 13,5%, bet 2010.gada 31.decembrī tas pieauga līdz 37,8%.

Tāpēc, lai saglabātu esošo ģimenes pabalstu sistēmu, nepieciešamos 11,2 miljonus latu varētu iegūt arī no neizmantotajiem bezdarbnieku pabalstiem, jo iepriekš tika paredzēts finansējums lielākam pabalstu saņēmēju skaitam.

Pērn nodarbinātības speciālais budžets bija 111,8 miljoni latu, un šogad tam ir paredzēti 107,7 miljoni latu. Nodarbinātības speciālā budžeta līdzekļi ir paredzēti vairākiem mērķiem, ne tikai pabalstu izmaksai, piemēram, daļu līdzekļu novirza arī bezdarba novēršanas pasākumiem.

Aprēķinus un arī to, vai tiek izskatīti kādi citi varianti esošās ģimenes pabalstu sistēmas saglabāšanai, LM pagaidām neatklāj.

Kā ziņots, Labklājības ministrija bija izstrādājusi piecus priekšlikumus pabalsta sistēmai, jo bija iecerēts, ka, veicot izmaiņas ģimenes valsts pabalsta izmaksā, valsts budžetā tiks ietaupīti 11,2 miljoni latu.

LM atzīmē, ka no 2014.gada plānots piemaksas pie vecuma un invaliditātes pensijām pārcelt no sociālā apdrošināšanas budžeta uz pamatbudžetu. Tādējādi aptuveni par 140 miljoniem latu gadā palielināsies no valsts pamatbudžeta finansēto sociālo izmaksu apjoms. Līdz ar to 2014.gads būtu piemērotāks laiks pārskatīt ģimenes valsts atbalsta pasākumus, piemēram, mērķtiecīgāk strādājot pie nodokļu atvieglojumiem ekonomiski aktīvām ģimenēm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas