Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

No valsts par nepamatotu apsūdzību dienesta pilnvaru pārsniegšanā piedzen 4300 latu

Rīgas apgabaltiesa šodien no Tieslietu ministrijas (TM) par labu amatpersonas pilnvaru pārsniegšanā apsūdzētajam, bet pēc tam pilnībā attaisnotajam Bauskas rajona policistam Jānim Ozoliņam piedzina ap 4000 latu atlīdzību, aģentūru LETA informēja tiesas preses sekretāre Inese Auniņa.

Ozoliņš savulaik cēla prasību pret valsti TM personā par 270 291 lata atlīdzības piedziņu.

Tiesa šodien viņa prasību apmierināja daļēji un no TM piedzina 3000 latu atlīdzību, 332 latu zaudējumus un 1033 latu ar tiesāšanos saistīto izdevumu. Pārējā daļā Ozoliņa prasību tiesa noraidīja.

Šodien pasludināto apgabaltiesas spriedumu 20 dienu laikā no 28.decembra būs iespējams apstrīdēt Augstākajā tiesā apelācijas kārtībā.

LETA jau ziņoja, ka TM paskaidrojumos apgabaltiesai iepriekš bija norādījusi, ka gatava Ozoliņam maksāt ne vairāk par 2000 latu, tādējādi viņa prasību par morālo kaitējumu atzīstot daļēji. Daļā par 1122 latu materiālo zaudējumu atlīdzināšanu TM prasību iepriekš neatzina.

Rīgas apgabaltiesā iesniegtajā prasībā Ozoliņš norādīja, ka 2004.gadā pret viņu tikusi ierosināta krimināllieta par amatpersonai noteikto pilnvaru pārsniegšanu, jo viņš kopā ar kolēģi bijis norīkots novērot nelegālu alkohola tirdzniecības vietu, kurā iekļuvis bez saimnieka klātbūtnes, kā arī, nenoformējot procesuālos dokumentus, veicis nelegāli tirgotā alkohola, namā atrastās dīzeļdegvielas un liela daudzuma cigarešu izņemšanu.

2004.gada oktobrī, novērojot nelegālā alkohola tirdzniecības vietu, Ozoliņš un viņa kolēģis pamanījuši, ka no mājas iznāk policijai pazīstamais nelegālā alkohola pircējs Artūrs, ko policisti aizturējuši. Kopā ar Artūru viņi devušies mājā, jo pastāvējušas aizdomas, ka pircējs, lai iegūtu nelegālo dziru, mājas saimniekus nogalinājis.

Pēc iekļūšanas namā policisti konstatējuši, ka namā neviena nav, arī slepkavības pēdas nav konstatējamas, taču atrasts liels daudzums tirgošanai sagatavota nelegālā alkohola, cigarešu un dīzeļdegvielas. Par notikušo informēts policijas priekšnieks, kas norīkojis papildspēkus - vēl divus policistus. Tad arī veikta notikuma vietas apskate, pieaicināti liecinieki un veiktas citas darbības.

Vēlāk konstatēts, ka pie iekļūšanas mājā un preču izņemšanas nav tikuši noformēti procesuālie dokumenti, kas to ļauj darīt, tāpēc pret Ozoliņu, viņa priekšnieku un abiem viņam palīgā norīkotajiem policistiem ierosināta krimināllieta. Tās laikā Ozoliņam 11 dienas bijis noteikts drošības līdzeklis - paraksts par dzīvesvietas nemainīšanu, kā arī viņš atstādināts no amata pienākumiem.

Krimināllietas izskatīšana ilgusi 26 mēnešus, un tā dēļ visas tiesu instances viņu un pārējos apsūdzētos attaisnojušas. Augstākās tiesas Senāts spriedumā, kas spēkā stājies 2007.gada janvārī, konstatējis, ka formāli policistu rīcībā ir krimināli sodāma nodarījuma pazīmes, bet tas darīts neatliekamības un līdz ar to attaisnojama profesionāla riska apstākļos, kas izslēdz kriminālatbildību.

Ozoliņš prasībā Rīgas apgabaltiesai lūdzis piedzīt par katru no nepamatotās tiesvedības 26 mēnešiem 1000 latu, kā arī 100 latus par katru no 11 dienām, kad viņam bijis piemērots drošības līdzeklis. Tāpat lūgts piedzīt atlīdzību par kaitējumu, kas nodarīts publikāciju dēļ presē - 139 350 latus, lūgts piedzīt 5000 latu no valsts par to, ka laikrakstu interneta forumos notikušo apsprieduši daudzi desmiti lasītāju un šo repliku pamatā bijuši valsts ierēdņu kļūdaini vērtēti apstākļi krimināllietā.

Tāpat Ozoliņš lūdzis piedzīt atlīdzību par to, ka saistībā ar atstādināšanu no pienākumiem un amatalgas ieturēšanu viņam 20 mēnešus nācies dzīvot bez siltā ūdens, kas, pēc viņa domām, nav dzīve cilvēka cienīgos apstākļos - 100 latus par katru mēnesi. Tāpat lūgts no valsts piedzīt 50 latus par katru no 407 dienām, kad viņš bija nelikumīgi atstādināts no darba, pavisam 20 350 latus, kā arī atlīdzību par advokāta pakalpojumiem, maksu par atjaunošanos studijās un atlīdzību vēl par vairākiem nodarījumiem.

Viņš norādījis, ka valsts daļēji gan atlīdzinājusi nodarīto kaitējumu - viņš atjaunots amatā, viņam samaksāta ieturētā alga un nodokļi, saglabāts izdienas pensijas stāžs un daļēji segti izdevumi par advokāta atlīdzību kriminālprocesā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas