Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Nodod komisijām vēlētāju rosinātos pensiju likuma grozījumus

Saeima ceturtdien bez debatēm nodeva izskatīšanai komisijām vēlētāju rosinātos grozījumus likumā Par valsts pensijām, kas paredz ievērojamu minimālās pensijas pieaugumu — pašlaik tie ir nepilni Ls 50, bet, ja grozījumi stāsies spēkā, — vismaz Ls 135. Tiesa, no koalīcijas politiķu iepriekšējiem izteikumiem secināms, ka tie vēlāk, visticamāk, tiks noraidīti. Tādā gadījumā savs viedoklis referendumā būs jāizsaka tautai.

Ceturtdien noskaidrojies, ka, gadījumā, ja būs jārīko referendums, tas nenotiks vienā dienā ar referendumu par arodbiedrību rosinātajiem grozījumiem Satversmē, jo tehniski nebūs iespējams iekļauties šajā termiņā. Līdz ar to katrs referenfums izmaksās ap diviem miljoniem latu. Savukārt, ja Saeima grozījumus līdz šodienai būtu noraidījusi, tad abi referendumi varētu notikt vienā dienā.

Likumprojekts par grozījumiem pensiju likumā tika nodots izskatīšanai Sociālo un darba lietu komisijā, kura būs atbildīgā komisija, kā arī Budžeta un finanšu komisijai. Tās priekšsēdētājs Kārlis Leiškalns (TP) jau iepriekš aģentūrai BNS pauda pārliecību, ka, visticamāk, pilsoņu atbalstītos grozījumus pensiju likumā parlaments noraidīs. Grozījumi vērtējami kā nepilnīgi izstrādāti, aizmirstot par veselu sociālo grupu, piemēram, invalīdu, pensijām, uzskata K.Leiškalns. Premjers Ivars Godmanis (LPP/LC) un labklājības ministre Iveta Purne (ZZS) vairākkārtīgi norādījuši, ka likumprojekts sagraus sociālo budžetu.

Saskaņā ar likumu Par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu, ja Saeima noraida vēlētāju ierosinātu likumprojektu vai pieņem to ar grozījumiem, likumprojekts tiek nodots tautas nobalsošanai. Taču vēl nav skaidrs, vai tas ir iespējams, jo Satversmē noteikts, ka tautas nobalsošanai netiek nodoti likumu grozījumi, kas saistīti ar valsts budžetu. Par referenduma rīkošanu, ja Saeima likumprojektu noraidīs, būs jālemj Centrālai vēlēšanu komisijai (CVK), norāda Saeimas juridiskā biroja vadītājs Gunārs Kusiņš.

"Vēl nesam lēmuši," saka CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars, norādot, ka atšķirībā no citām institūcijām komisija sanāk, lai veiktu konkrētus uzdevumus, bet šis jautājums vēl nav tās dienaskārtībā. A.Cimdars arī norāda, ka nevēlas iejaukties diskusijās par grozījumiem un steidzināt jautājuma virzību.

Ja piepildīsies šis scenārijs nobalsošana nevarēs notikt 2.augustā, vienā dienā ar nobalsošanu par grozījumiem Satversmē, kas paredz vēlētājiem rosināt Saeimas atlaišanu. Lai arī likumā noteiktajā termiņā (nobalsošana var notikt ne ātrāk kā mēnesi pirms un ne vēlāk kā divus mēnešus pēc Saeimas noraidošā balsojuma) iespējams iekļauties, Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) nevar tehniski pagūt sarīkot nobalsošanas vienā dienā. Ja Saeima grozījumus līdz šodienai būtu noraidījusi, tad abi referendumi notiktu vienā dienā.

CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars skaidro, ka tautas nobalsošanā netiek izmantoti vēlētāju reģistrs, tādēļ ārzemēs visupirms vēlētājiem jāorganizē pieteikšanās balsošanai pa pastu, kas ir laikietilpīgāks process. "Piemēram, Satversmes grozījumiem jau šodien izsūtām pa pastu spiedogus reģistrācijai. Uz to brīdi, kad Saeima tiks līdz balsojumam par pensiju likumu, mēs jau sūtīsim projām vēlēšanu zīmes," skaidro A.Cimdars. Lai no līdzīgām situācijām izvairītos turpmāk, viņaprāt, būtu likumā jānosaka konkrēti datumi gada laika, kad referendumi tiek rīkoti. Tādejādi tiktu veidots referendumu "uzkrājums", saka CVK priekšsēdētājs.

Jau rakstīts, ka grozījumus likumā Par valsts pensijām parakstījuši 177 012 jeb 11,9% balsstiesīgo Latvijas pilsoņu. Likumprojekts paredz noteikt, ka līdz 2009.gada 31.decembrim vecuma pensijas minimālais apmērs nav mazāks par valsts sociālā apdrošinājuma pabalstu, kuram piemērojami dažādi koeficienti atkarībā no apdrošināšanas stāža.

Saeima ceturtdien konceptuāli atbalstīja un par steidzamiem atzina citus - Sociālo un darba lietu komisijas sagatavotos grozījumus Pensiju likumā. Tie paredz, ka no nākamā gada oktobra tiks indeksētas visas pensijas, ar janvāri tiks noteikta piemaksa pensijām ar darba stāžu līdz 1995.gada 31.decembrim un pilnīgi visām pensijām, kā arī uz trīs gadiem tiks pagarināta iespēja priekšlaicīgi pensionēties personām, kurām ir vismaz 30 gadu darba stāžs. Pēdējā norma nozīmē, ka priekšlaicīgi varēs pensionēties 60 gadu vecumu sasniegušas personas.

Gan atbildīgās komisijas priekšsēdētāja Aija Barča (TP), gan premjera Ivara Godmaņa (LPP/LC) pārstāvis Edgars Vaikulis Dienai iepriekš noliedza, ka šie pasākumi domāti kā atbildes gājiens gaidāmajam referendumam par pensiju likuma grozījumiem. "Mēs vienkārši darām savu darbu," tā A.Barča.



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas