Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Nodokļu izmaiņas vairāk ietekmēs vidusslāni

Nākamā gada budžetā ietvertās nodokļu izmaiņas, ņemot vērā arī plānotos pabalstu ierobežojumus, visvairāk ietekmēs vidusmēra nodokļu maksātājus, turīgākajiem iedzīvotājiem uzliekot relatīvi mazāko slogu, secināms no budžeta projektā paredzētiem priekšlikumiem, par to šodien raksta Diena. Ekspertiem gan ir bažas, vai augstākas likmes spēs nodrošināt arī lielākus ieņēmumus, jo ekonomika arvien vairāk varētu virzīties uz ēnas pusi.

Par apmēram 3% mazāka alga augstāka iedzīvotāju ienākuma nodokļa dēļ, mazāki ienākumi no depozītu procentiem, lielāka ikgadējā nodeva par automašīnu, augstāki maksājumi par gāzi, sākot ar maiju, dārgāks vīns un cigaretes, augstāks zemes nodoklis, kā arī jaunais mājokļa nodoklis - ar šādām izmaiņām savos budžetos nākamgad jārēķinās iedzīvotājiem. Vislielāko kritiku līdz šim ir izpelnījies mājokļa nodoklis - lai gan tas tomēr būs progresīvs, arī augstākā likme (0,3%) dārgākiem īpašumiem ir salīdzinoši zema.

Par pusi - no 300 līdz 150 latiem - saruks arī attaisnoto izdevumu norma par izglītību un ārstēšanu. Tiesa, jaunie griesti attieksies tikai uz tām pārmaksātā ienākuma nodokļa izmaksām, kas tiks veiktas 2011.gadā par 2010.gada tēriņiem.

Tiek plānots, ka valsts nodokļu ieņēmumi nākamgad, salīdzinot ar šī gada vidū apstiprinātiem skaitļiem, saruks par 9,3% jeb par 333,3 miljoniem latu. Attiecībā uz 2011.gadu valdība jau ir krietni optimistiskāka: aiznākamgad nodokļos tiks iekasēts tikai par 0,1% mazāk nekā 2010.gadā, liecina Finanšu ministrijas prognozes. Vislielākais kritums nākamgad būs pievienotās vērtības nodokļa (PVN) sadaļā, kā arī sociālajā nodoklī. DnB Nord bankas galvenais ekonomists Pēteris Strautiņš gan uzskata, ka valdība, plānojot 16% mazākus PVN ieņēmumus, ir bijusi pārāk pesimistiska, tikmēr atstādinātais VID vadītājs Dzintars Jakāns bilst: par atskaites punktu šīm prognozēm kalpo šī gada vidū veiktās aplēses, kas ciparos nav atspoguļojušās, - reālie ieņēmumi no plāna atpaliek.

Līdz ar augstākiem izdevumiem lielāko nodokļu dēļ daudziem iedzīvotājiem, kas saņem valsts pabalstus, būs jāsamierinās arī ar mazākiem ienākumiem. Tādējādi par bērniem, kas ir dzimuši pēc 2010.gada 2.novembra, piešķirs pabalstu 80%, nevis līdzšinējo 100% apmērā no vidējās algas. Turklāt visiem pabalstiem tiks noteikti griesti - maksās 350 latu un pusi no pārsniegtās summas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

BŪTISKĀKĀS IZMAIŅAS NODOKĻOS*

Iedzīvotāju ienākuma nodoklis pieaugs no 23% uz 26%. Ja cilvēkam ir 500 latu bruto alga un viens apgādājamais, tad pie augstākas likmes tīrie ienākumi samazināsies par 2,8% jeb par 10 latiem.

No 15% uz 26% pieaugs ienākuma nodoklis pašnodarbinātām personām.

Sākot ar maiju, ar akcīzes nodokli apliks dabasgāzi. Tas atteiksies tikai uz tiem iedzīvotājiem, kas gāzi izmanto apkurei. Maksājums pieaugs par 7% - ja līdz šim mēnesī maksāti pieci lati, tad ar maiju tie būs — 5,35 lati.

Augstāka akcīzes nodokļa dēļ sadārdzināsies cigaretes. Cigarešu paciņa, kas tagad maksā 1,07 latus, pēc izmaiņām maksās 1,24 latus.

Lielāks akcīzes nodoklis būs jāmaksā arī par vīnu. Tas sadārdzināsies par apmēram 17%.

Ar nodokli apliks dienesta auto izmantošanu privātām vajadzībām. Ja netiks veikta uzskaite, nodoklis mēnesī veidos 85,13 latu. Ja kilometri tiks uzskaitīti, piemēram, mēnesī ar vecāku un jaudīgāku automašīnu privātām vajadzībām nobraucot 300 kilometru, nodoklis būs ap 20 latiem.

Tiks ieviests mājokļa nodoklis. Vairumam mājokļu īpašnieku tas būs 0,1% no īpašuma kadastrālās vērtības (dārgākiem mājokļiem - 0,2% un 0,3%). Ja dzīvokļa kadastrālā vērtība ir 15 tūkstoši latu, nodoklis būs 15 latu gadā. Zemes nodoklis augs no 1 līdz 1,5%.

Kapitāla pieauguma nodoklis. Par peļņu, kas gūta no pensiju fondiem, uzkrājošās apdrošināšanas, depozītiem, likme būs 10%. Par ienākumiem no akciju, kapitāldaļu, nekustamā īpašuma pārdošanas - 15%.

Pieaugs ikgadējā transportlīdzekļu nodeva. Motocikliem tie būs 24 lati. Populārāko kategoriju automašīnām - no 24 līdz 75 latiem gadā.

Samazināsies attaisnoto izdevumu norma par izglītību un ārstēšanu - no 300 uz 150 latiem (attieksies uz atmaksu 2011.gadā).

* paredz nākamā gada budžeta projekts

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas