Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Nopelna pat otru algu: Rosina liegt Saeimas deputātiem ieņemt apmaksātus amatus biedrībās

Atsevišķi deputāti Saeimā dubulto savus ienākumus, deputāta darbu apvienojot ar amatiem biedrībās. Saskatot tajā iespējamus interešu konfliktus, tapis priekšlikums turpmāk deputātiem atļaut biedrībās strādāt tikai brīvprātīgi. Citi deputāti ieceri gan kritizē, uzsverot, ka biedrības strādā labu mērķu vārdā, turklāt arī deputāti par piestrādāšanu citur pelnījuši atalgojumu, vēsta LTV Panorāma.

Lai novērstu iespējamos interešu konfliktus, Saeimas deputātiem amatu atļauts apvienot ar darbu tikai atsevišķās profesijās, tomēr nekas neliedz atalgojumu saņemt no biedrībām vai nodibinājumiem. 

Vērtējot amatpersonu ienākumu deklarācijas par 2017. gadu, ar lieliem ienākumiem no biedrībām izceļas divi Saeimas deputāti. Viktors Valainis (ZZS) Latvijas Lielo pilsētu asociācijā kā izpilddirektors nopelnījis 32 049 eiro, savukārt Didzis Šmits (KPV LV) no Latvijas Zivrūpnieku savienības saņēmis 38 424 eiro, bet no Eiropas Krabju zvejas asociācijas vēl 5223 eiro.

Šmits norāda, ka lobējis zivrūpniekus un turpinās to darīt arī Saeimas deputāta amatā. "Es lobēšu zivsaimniecību un visu Latvijas ekonomiku kopumā, tā kā es šeit neredzu nekādus interešu konfliktus," sacīja deputāts. 

Tam nepiekrīt Šmita partijas biedrs Aldis Blumbergs, kurš rosinājis aizliegt deputātiem saņemt atalgojumu par darbu biedrībās. Viņš norāda, ka pastāv iespēja, ka deputāti šādā veidā var saņemt atalgojumu "kādu nezināmu ļaužu grupu interesēs, pildīt viņu intereses un būt interešu konfliktā". Blumbergs uzskata, ka tas ir slēptās korupcijas paveids. Viņš saskaitījis vismaz septiņus 13. Saeimas deputātus, kuri saņem šādu atalgojumu, bet precīzāku skaitu varēs pateikt, kad būs saņemtas ienākumu deklarācijas par 2018. gadu.

Arī sabiedrība par atklātību Delna kritizē iespēju Saeimas deputātiem piepelnīties biedrībās, norādot, ka korupcijas risks šādos gadījumos ir pārāk augsts. Deputāti var atsākt darboties biedrībā, beidzot pildīt savus pienākumus Saeimā, norāda Delna jurists Jānis Matulis. Viņš vērš uzmanību, ka Saeimas deputāti var palikt biedrībās kā biedri un iesaistīties aktivitātēs, bet būtiskākais jautājums šeit ir tieši peļņas gūšana.

Top komentāri

Paradokss
P
Ja pēc 4 gadu sēdēšanas valsts apmaksātos krēslos daudziem deputātiem vaigi kļūst tik apaļi, ka pat no mugurpuses redzami, tad vienkāršajam cilvēkam, kurš maksā algas šiem deputātiem, tam vienīgā svētku diena ir algas diena, kad pacilāts var steigties uz humpalām pirkt savan skolas bērnam jaunus zābakus ...novalkātus, toties par 3.- eur.
Buks
B
Kļūda virsrakstā! Vārda /nopelna/ vietā jābūt /saņem/.
kolhoza galvenais grāmatvedis
k
Saņemt algu biedrībā - tas ir tikai redzamais atalgojums par pakalpojumiem, bet nebūt ne lielākais vai vienīgais, ko saņem amatpersona. Daudz biežāk ir tie, par kuriem cilvēki gandrīz nekad neuzzina.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas