Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Novembra beigās no Irākas atgriezīsies pēdējie Latvijas karavīri

Mēneša beigās mājup no Irākas atgriezīsies trīs Nacionālo bruņoto spēku karavīri, kuri patlaban vēl atrodas Irākā, vēsta NBS. Piektdien, lai piedalītos oficiālajā ceremonijā par Latvijas kontingenta dalības noslēgšanu koalīcijas spēku vadītajā operācijā „Operation Iraqi Freedom” Irākā, uz Bagdādi devās Nacionālo bruņoto spēku komandiera vietnieks brigādes ģenerālis Juris Kiukucāns. Latvijas kontingents Irākā pildīja pienākumus kopš 2003.gada.

Pirmais Latvijas kontingents 36 karavīru sastāvā, kurā bija iekļauti apgādes un nodrošinājuma, kā arī seši nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas speciālisti, uz Kuveitu devās 2003.gada 18.maijā. Izlūkgrupa, kuras uzdevums bija sagatavot Latvijas kontingenta karavīru uzņemšanu, uz Kuveitu devās jau 2003.gada 30.aprīlī. Dienesta pienākumus Irākā, Kirkūkā, šis kontingents sāka pildīt 2003.gada 16.jūnijā.

Pirmā kājnieku rota 98 karavīru sastāvā uz Irāku devās 2003.gada 5.augustā otrā Latvijas kontingenta sastāvā, kurā bija iekļauti jau 105 bruņoto spēku karavīri. Tā, galvenokārt, dienesta pienākumus pildīja Polijas vadītajā daudznacionālajā Centrālajā un Dienvidu divīzijā. 121 Latvijas kontingenta karavīrs Latvijā atgriezās pērnā gada jūnijā. Jūnija beigās uz Irāku devās trīs karavīri, kuri nomainīja štāba virsniekus Bagdādē un Divānijā. Kopš 2003.gada maija koalīcijas spēku vadītajā starptautiskajā operācijā Irākā „Operation Iraqi Freedom” (OIF) ir piedalījušies vairāk nekā 1150 karavīru.

Nacionālie bruņotie spēki Irākā ir zaudējuši trīs karavīrus. 2004.gada 8.jūnijā sprādzienā Vāsitas provincē netālu no Suvārijas tika nogalināti seši koalīcijas spēku karavīri, starp kuriem bija arī Latvijas nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas speciālists virsleitnants Olafs Baumanis, bet 2006.gada 27.decembrī nemiernieku uzstādīta spridzekļa eksplozijā netālu no Divānijas bojā gāja divi karavīri – dižkareivji Gints Bleija un Vitālijs Vasiļjevs. Dažāda smaguma ievainojumus un traumas Irākā guvuši vēl vairāki Latvijas karavīri.

NBS izmaksas dalībai šajā operācijā 2003.gadā bija 1,83 miljons latu, 2004.gadā - 5,33 miljoni latu, 2005.gadā - 4,98 miljoni latu, 2006.gadā - 4,60 miljoni latu, bet 2007.gadā - 4,26 miljoni latu.  


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas