Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Noziedzības apkarošanā varētu iesaistīties līdz 500 zemessargiem

Valsts policijai noziedzības apkarošanā un sabiedriskās kārtības nodrošināšanā varētu palīdzēt 500 zemessargu.

"Tie ir simti, es domāju līdz 500 cilvēkiem, kas gribētu iesaistīties palīdzības sniegšanā policijai," žurnālistiem sacīja NBS komandieris Juris Maklakovs.

Cilvēku apzināšana vēl notiekot, tomēr zemessargiem, kas palīdzētu policijai, ir jābūt katrā pilsētā, un to skaitam attiecībā uz katru reģionu jābūt sabalansētam, lai nerastos situācija, ka vienā vietā zemessargu ir daudz, bet citā atkal maz.

NBS komandieris piebilda, ka vēl zemessargi jāapmāca, un visas darbības, kas vajadzīgas, lai īstenotu armijnieku iesaistīšanos, tiek saskaņotas.

Jau ziņots, ka iekšlietu ministrs Mareks Segliņš (Tautas partija, TP) un aizsardzības ministrs Vinets Veldre (TP) novembra beigās vienojās, ka laikā, kad Valsts policijai ir samazināts finansējums un no darba jāatbrīvo policisti, bet noziedzība pieaug, policija sadarbosies ar Zemessardzi sabiedriskās kārtības nodrošināšanā un noziedzības apkarošanā.

Līdz janvārim tiks izstrādātas funkcijas, kādas zemessargi varētu uzņemties. Vēl nepieciešamas izmaiņas normatīvajos aktos, lai šāda sadarbība likumīgi notiktu. Zemessargi varētu piedalīties, piemēram, pazudušu cilvēku meklēšanā, aizturēšanā, aplenkšanā un citās ikdienas situācijās, kad var rasties nepieciešamība pēc palīdzības.

Zemessargi gan noteikti nenodarbošoties ar pirmstiesas izmeklēšanu.

Zemessargi par palīdzēšanu policijai samaksu nesaņemšot, jo lielākā daļa jau dien bez atalgojuma, taču zemessargiem ir noteikts metodisko apmācību stundu skaits, tāpēc palīdzēšana VP būšot formulēta kā apmācība, kas vērsta uz iedzīvotāju aizsardzību pret noziedzību.

Zemessardzes plašāka sadarbība ar likumsargiem jau reiz notikusi 90.gadu sākumā, kad valsts ieguva neatkarību un tiesībsargājošām iestādēm bija nepieciešama palīdzība.

Latvijā ir aptuveni desmit tūkstoši zemessargu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas