Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Okupācijas zaudējumus varētu aprēķināt nākamgad

PSRS okupācijas radīto zaudējumu aprēķināšana varētu noslēgties nākamgad – 2009.gadā, tā pirmdien valdībai ziņoja zaudējuma aprēķināšanas komisijas vadītājs Edmunds Stankevičs. Pašlaik valdības izveidotās komisijas darbs esot pusē. Krievijā Latvijas centienus izpētīt, cik lielus morālos, ekonomiskos un vides zaudējumus radīja padomju laiki uzskata par “propagandas akciju,” ziņo BBC.

Krievija Latvijai nav neko parādā, tādu viedokli pirmdien paudis Krievijas Valsts domes deputāts Konstantīns Zatuļins. Pēc viņa teiktā, mēģinot aprēķināt zaudējumus, Latvija cenšas novērst uzmanību no citām savām aktuālām problēmām, tā deputāts pirmdien paziņoja intervijā radio Эхо Москвы.

Pēc neoficiālām ziņām, Latvija no Krievijas varētu pieprasīt vienu miljardu dolāru par katru Padomju Savienībā pavadīto gadu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Mēģinājumiem panākt kompensāciju no Krievijas nav juridiska pamata, tādu pārliecību paudis Krievijas Valsts Domes starptautisko lietu komitejas priekšsēdētājs Konstantīns Kosačovs. “Rodas priekšstats, ka Latvijā kādam ir kompleksi, ka republika savulaik nevarēja nosargāt savu neatkarību kā to izdarīja Somija, bet pēc tam kā nācija Otrā pasaules kara laikā nekādi sevi neparādīja cīņā ar nacismu,” klāstīja Kosačovs.

Uz aģentūras Интерфаксc jautājumu, vai sagaidāma kāda Krievijas reakcija atbildēja, ka “tas būs atkarīgs no tā, kā uz komisijas darba rezultātiem reaģēs oficiālās valsts amatpersonas.”

E.Stankevičs valdību pirmdien informēja, ka paredzēts izveidot pilnīgu politiski represēto datubāzi, bet pašlaik izveidota datubāze ar ziņām par 55 000 Latvijas iedzīvotāju, kuri saistīti ar 1949.gada 25.marta deportāciju, vēsta BNS.

Izpētīta kā tautsaimniecību ietekmēja pāreja no tirgus uz plānveida ekonomiku.

Veikts arī pētījums, kā okupācija ietekmēja iedzīvotāju kopskaitu, dzimuma un vecuma struktūru.

Savukārt vēl vienā pētījumā aprēķināts videi nodarītais zaudējums no 1940. līdz 1990.gadam, bet citā - PSRS okupācijas režīma Latvijai nodarītie cilvēkresursu un ekonomikas zaudējumi karadarbības laikā Afganistānā, kā arī tiešie un netiešie demogrāfiskie zaudējumi saistībā ar Černobiļas AES katastrofu.

Komisija tika izveidota 2005.gada augustā.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas