Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Opozīcija Slakterim velta sulīgus salīdzinājumus; Saeima neuzticību neizsaka

Ceturtdien Saeimai lemjot par neuzticības izteikšanu finanšu ministram Atim Slakterim (TP), opozīcija viņam veltīja sulīgus salīdzinājumus, tomēr deputātu vairākums neatbalstīja neuzticības izteikšanu ministram.Kā norādīja partijas _Jaunais laiks _pārstāve Solvita Āboltiņa, par A.Slakteri kā finanšu ministru pirms nepilna gada maz kas bija sakāms, viņš šajā lauciņā bija "balta lapa".

Par to, pēc viņas teiktā, liecina gan viņa līdzšinējā darbošanās, gan arī viņa izglītība – lauksaimniecības mehanizators. Deputātesprāt, nav redzams, ka šī gada laikā ministrs būtu mēģinājis "papildināt savas pieticīgās zināšanas ekonomikas un finanšu jomās. Diemžēl jāsecina, ka gadu pēc atrašanās šajā amatā, A.Slakterim joprojām ir visai miglaina nojauta par to, kur viņš atrodas un par ko atbild"."Man Atis Slakteris atgādina labi pazīstamu personāžu no visiem labi zināmas komēdijas. Filmas galvenais varonis – visiem labi pazīstamais Misters Bīns – ir parasts mākslas muzeja zāles sargs, kuru nejauši notur par mākslas kritiķi. Viņš cenšas šajā lomā noturēties, kā nu māk, bet viņam, kā jau Bīnam, gadās viena ķibele pēc otras, viņš no vienas izgāšanās klumburē uz nākamo. Tomēr tā ir tikai filma un beigas ir laimīgas. Lai gan Slakterim ir daudz kopīga ar Misteru Bīnu, tomēr Slakteris nav izdomāts tēls un viņa klumburēšana no vienas izgāšanās uz nākamo notiek ne tikai mūsu, bet nu jau visas pasaules acu priekšā. Slakteris ar savu diletantisko rosību ir atstājis pamatīgu un visiem pamanāmu traipu uz Latvijas starptautiskā tēla," teica S.Āboltiņa, paužot viedokli, ka ministra sniegtā intervija _Bloomberg_ izraisījusi milzu viļņošanos visā sabiedrībā.

Viņa norādīja, ka dominējošās emocijas tiek raksturotas ar vienu vārdu – kauns. "Ne jau kauns par to, ka kāds cilvēks nezina angļu valodu, bet kauns par to, ka viņš nevarētu šos jautājumus paskaidrot arī latviešu valodā."

S.Āboltiņa savā uzrunā atgādināja arī par baltā dīvāna pirkšanu ministrijai, došanās atvaļinājumā valsts budžeta pieņemšanas laikā, prēmiju izmaksāšanu dienu pirms premjera rīkojuma aizliegt izmaksāt prēmijas. Viņai kritizēja arī Parex bankas pārņemšanu, kas, viņasprāt, izdarīta neprofesionāli, sarunu procedūru ar Starptautisko Valūtas fondu, kā arī lata devalvācijas piesaukšanu no Saeimas tribīnes un runas par valsts bankrotu. "Domāju, ka Slakteris savu milzu potenciālu šādu paziņojumu ražošanā nav izsmēlis."

Arī Pilsoniskās savienības pārstāve Sandra Kalniete stāstīja, ka pirmā lieta, kas ienāca prātā, noklausoties A.Slaktera interviju Bloomberg, bija romāns 12 krēsli. "Tur ir tāda epizode, kur autori runā par Viljamu Šekspīru, kas savos darbos lietojis 12 000 vārdu, savukārt Šekspīra laika dzejnieks sazinoties lietoja lietoja 400 vārdu, tad tur ir tāds tēls Elločka Cilvēkēdāja – viņa iztiek ar dažiem desmitiem. Šī paralēle ir tikai paralēle, jo ministram ir citi kritēriji un cits vārdu krājums," teica deputāte, kurai visgrūtāk bijis izturēt tieši to, ka ikreiz, kad finanšu ministrs komunicējis ar medijiem, no bankām aizplūduši jauni miljoni.

Skandalozākais no paziņojumiem, viņasprāt, bija tad, kad ministrs pieļāva lata devalvācijas iespējamību, tāpēc viņa nedomājot, ka ministrs, kas "nemāk turēt muti valsts kritiskā situācijā, ir cienīgs šo amatu ieņemt."

Ministru devās aizstāvēt premjers Ivars Godmanis (LPP/LC). "Cilvēkus var vērtēt pēc tā, kā viņi izsakās par savu darbu un pēc darba rezultāta. Es kā valdības vadītājs varu pateikt vienu - Atis Slakteris pēdējo mēnešu laikā ir izdarījis to, ko praktiski neviens finanšu ministrs nav darījis. Tie, kam ir tās ironiskās replikas, maz saprot, ko nozīmē viņa paveiktais darbs sakarā ar banku krīzi Latvijā. Mēs varējām būt pilnīgi citādā situācijā."

Kā norādīja premjers, ministra darbību rezultātā valdība ir pārņēmusi banku par diviem latiem, turklāt tieši finanšu ministra ātras rīcības rezultātā bankā ir valde un profesionāla vadība. Tāpat A.Slakteris īsā laikā sagatavojis piecus budžeta grozījumus. "Man ir dziļas aizdomas, ka viens otrs nevarētu vienu izdarīt bez tukšas runāšanas," teica I.Godmanis.

"Vēl viena lieta svarīga – šis ir ministrs, kam es uzticos," piebilda premjers.

Ierosinājumu izteikt neuzticību A.Slakterim iesniedza S.Āboltiņa, Dzintars Zaķis, Silva Bendrāte, Artis Kampars, Arturs Krišjānis Kariņš, Ainars Latkovskis, Aigars Štokenbergs, Inguna Rībena, Jānis Reirs, Sarmīte Ķikuste

Par neuzticības izteikšanu A.Slakterim balsoja 41 deputāts, pret – 53.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas