Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Osipovs: par krievu valodu kā otro valsts valodu parakstījušies daudzi latvieši

Par krievu valodu kā otro valsts valodu Latvijā parakstījušies daudzi latvieši, pastāstīja organizācijas Dzimtā valoda pārstāvis Jevgēnijs Osipovs.

Viņš norādīja, ka pašlaik nevarot pateikt, vai par krievu valodas kā otrās valsts valodas nostiprināšanu Satversmē parakstījušies vairāki simti vai tūkstoši latvieši, vien atzīstot, ka pats bijis pārsteigts, izdzirdot rindā pie notāra, kur apstiprināti paraksti, arī latviešu valodu.

„Sākumā biju ļoti pārsteigts, taču pēc tam daudzi latvieši man personīgi zvanīja un interesējās, kur var parakstīties,” sacīja Osipovs.

Viņš uzskata, ka latviešu tautības iedzīvotāji šādi rīkojušies, jo noguruši no esošās valsts varas, kas sevi pozicionē kā nacionālistisku. „Cilvēki ir noguruši no nabadzības, no tā, ka viņiem jābrauc strādāt uz ārzemēm. Viņi cer, ka, krievu valodai kļūstot par oficiālu valsts valodu, kaut kas mainīsies arī valsts varā. No pašreizējās valdības viņi neko labu vairs negaida,” teica „Dzimtās valodas” pārstāvis.

Līdz otrdienai savākti vairāk nekā 10 tūkstoši parakstu par krievu valodu kā otro valsts valodu Latvijā, tomēr tos pagaidām vēl neiesniegs Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK), pavēstīja biedrība "Dzimtā valoda".

"Tas būtu taktiski neapdomāts solis. Šajā gadījumā nākamā parakstu vākšanas kārta tiktu noteikta uz vasaru, uz jūliju. Savākt 153 000 parakstu vasaras sezonas karstumā būtu ne visai reāli," paziņoja biedrības pārstāvji.

Tāpēc nolemts pagarināt parakstu vākšanas kampaņu līdz augusta sākumam. Tādā veidā otrā parakstu vākšanas kārta varētu sākties septembrī vai oktobrī.

Jau vēstīts, ka parakstu vākšanai nodibināta biedrība "Dzimtā valoda", kuras līderi ir nacionālboļševiks Vladimirs Lindermans, Jevgēnijs Osipovs un Aleksandrs Gapoņenko.

Organizācijas sagatavojušas grozījumus Satversmē, paredzot grozīt pamatlikuma 4., 18., 21., 101. un 104.pantu. Tās rosina mainīt Satversmes 4.pantu šādā redakcijā - "Valsts valoda Latvijas Republikā ir latviešu un krievu valoda. Latvijas karogs ir sarkans ar baltu svītru".

Organizācijas aicina Satversmes 21.pantā svītrot pašreizējo normu, kas noteic, ka Saeimas darba valoda ir latviešu valoda. Rosināts arī noteikt, ka pašvaldību darba valoda ir latviešu un krievu valoda un ikvienam ir tiesības saņemt atbildi latviešu un krievu valodā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas