Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

papildināta 13.08 - Zatlers jaunās valdības veidošanu uztic Godmanim

Valsts prezidents Valdis Zatlers piektdien oficiāli izvirzīja Ivaru Godmani (LPP/LC) premjerministra amatam. "Es vēlos jums paziņot, ka tikko esmu parakstījis rīkojumu aicināt Ivaru Godmani sastādīt Ministru kabinetu," prezidents paziņoja īpaši sasauktajā preses konferencē.

>> Ivara Godmaņa biogrāfija

V.Zatlers norādīja, ka I.Godmanim uzticētā uzdevuma veikšana nebūs viegla, jo viens no viņa uzstādījumiem ir veidot piecu partiju valdību, kā arī nepalielināt ministru skaitu valdībā un neveidot Ministru prezidenta biedru amatus.

Vērtējot trīs iepriekš izvirzītos kandidātus - Edgaru Zalānu (TP), Valdi Dombrovski (JL) un I.Godmani (LPP/LC) -, izvēle bija atkarīga no tā, kā viņi spēj komunicēt ar presi, kā iezīmēja valdības darbu pirmajām simts dienās un kā saredz Saeimas atbalsta nodrošinājumu. "Ivars Godmanis bija tas, kurš šajā procesā ar valstisku atbildību iesaistījās jau pašā sākumā. No viņa bija jūtams briedums," teica V.Zatlers.

Jautājumu, kā prezidents rīkosies, ja gadījumā I.Godmanis nespēs izpildīt prezidenta prasību valdības veidošanā iesaistīt piecas partijas, V.Zatlers teica: "Ļausim Ivaram Godmanim strādāt, paskatīsimies, kāds būs rezultāts."

Prezidents uzdevis I.Godmanim izveidot valdību jau līdz Ziemassvētkiem.

Šobrīd I.Godmaņa vadītā valdībā ir gatavas strādāt četras partijas - ZZS, TP, TB/LNNK un LPP/LC. JL, kas tiek minēta kā piektā valdību veidojošā partija, pagaidām izsakās piesardzīgi. JL ar I.Godmani tiksies nākamās nedēļas sākumā, kad arī pieņems lēmumu.

To, ka premjera amatam tiks virzīts I.Godmanis, kļuva zināms piektdienas rītā, kad viņš tikšanās laikā par savu lēmumu informēja piecas labējās partijas, pēc sarunām Dienai sacīja ZZS frakcijas līderis Augusts Brigmanis.

>> Ivars Godmanis intervijā laikrakstam Diena

A.Brigmanis presei sacīja, ka viņa frakcija atbalstīs šo kandidatūru ar nosacījumu, ka tiks veidota piecu partiju valdība. LPP/LC līderis Ainārs Šlesers uzsvēra, ka I.Godmanis nav šīs partijas, bet gan prezidenta virzīts kandidāts. Partija šodien savu attieksmi formulēs ārkārtas valdes sēdē. No Tautas partijas pārstāvja Māra Kučinska nevarēja saprast, kāda būs šīs partijas attieksme.

Komentē Jaunais laiks (LETA)

"Lai mēs strādātu Godmaņa valdībā, ir jāsaņem atbildes uz ļoti daudziem jautājumiem," sacīja JL valdes priekšsēdētājs Krišjānis Kariņš. Viņš uzsvēra, ka svarīgs jautājums ir tas, kādas personālijas darbosies nākamajā valdībā.

JL vēlas, lai pirms jaunās valdības apstiprināšanas tiku pieņemti grozījumi Kriminālprocesa kodeksā, kas ļautu prokuratūrai apmaiņā pret nozīmīgu informāciju lietu atklāšanā samazināt vai atbrīvot personas no soda. Partijai ir ļoti svarīgi, kas notiks arī ar finansēšanas likumu, vēstī LETA.

Komentē Tautas partija (LETA)

Lielākā Saeimā pārstāvētā Tautas partija neredz šķēršļus, kādēļ tā nevarētu strādāt Godmaņa valdībā, taču partija vēlas dzirdēt, kādi būs viņa uzstādījumi.
"Mēs esam nonākuši pasīvā lomā, taču nav konceptuālu šķēršļu, kādēļ mes nevarētu strādāt kopā," teica Tautas partijas Saeimas frakcijas vadītājs Māris Kučinskis.

Komentē TB/LNNK (LETA)

Apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (TB/LNNK) frakcijas vadītājs Māris Grīnblats norādīja, ka Godmanis ir partijai labi zināms, taču "tēvzemieši" vēlēsies dzirdēt viņa piedāvājumus, it sevišķi nacionālajos jautājumos.

Komentē ZZS (LETA)

Arī Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) neredz iebildumus, kas traucētu strādāt Godmaņa valdībā. Pēc šīs partijas pārstāvju ieskatiem, nav iemeslu, lai Godmaņa vadītajā valdībā nebūtu visas piecas labējās partijas. "Mēs esam pārliecināti, ka valdību ir iespējams izveidot līdz Ziemassvētkiem," sacīja ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis.

[ Turpinājums sekos ]

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas