Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

papildināta (17:28) - Partijas: Rīgas dome nekorekti izturas pret politiskajiem konkurentiem

Rīgas domes (RD) lēmumu Vienotībai atteikt telts uzstādīšanu Rīgas svētku laikā vairākums portāla Diena.lv aptaujāto partiju uzskata par nepieņemamu. Politiķi uzskata, ka šāds atteikums nav korekta metode cīņā ar politiskajiem konkurentiem, turklāt partijām ir tiesības piedalīties sabiedriskās aktivitātēs.

Diena jau rakstījusi, ka Vienotība saņēmusi trīs RD atteikumus telts uzstādīšanai Rīgas centrā Rīgas svētku laikā. Rīgas mēra Nila Ušakova preses sekretāre Anna Kononova kā atteikuma iemeslu minēja to, ka visas Vienotības izvēlētās vietas telts uzstādīšanai bijušas izvēlētas Rīgas svētku norises maršrutos.

Saskaņas centra (SC) valdes priekšsēdētājs N.Ušakovs Dienai skaidroja, ka SC nekad nenodarbosies ar partijas aģitāciju ne pilsētas svētkos, ne Līgo, ne Jaunajā gadā vai citos līdzīgos pasākumos.

"Taču, ja kāds no citām partijām uzskata, ka vienīgais, kas pilsētniekiem svētkos pietrūkst, ir skrejlapas un piketi, tad tās partijas, protams, var nodarboties arī ar savu aģitāciju," apgalvo N.Ušakovs par spīti tam, ka Vienotībai telts uzstādīšana tika liegta.

Pretēju viedokli pauž Reformu partijas (RP) pārstāve Daiga Holma, sakot, ka ir pilnīgi pieņemami, ja partijas piedalās pasākumos, kur tiek īstenotas aktivitātes, kas sakrīt ar partijas mērķiem vai kādu tēmu, ko partija aktualizējusi. Tiesa gan tas būtu jādara regulāri, ne tikai ap vēlēšanu laiku, piebilst D.Holma.

"Latvija ir parlamentāra valsts, kur vēlētāju interešu pārstāvniecība likumdevējvarā tiek nodrošināta ar politisko partiju starpniecību. Tāpēc diskutēt par to, vai partijām "būt vai nebūt" sabiedriskajos pasākumos ir diezgan jocīgi," portālam Diena.lv uzsvēra RP pārstāve.

Ja partijas reprezentē vēlētāju gribu parlamentā, lemjot par būtiskiem valsts attīstības jautājumiem, teic D.Holma, tad kāpēc gan tās nevarētu piedalīties arī sabiedriskajās aktivitātēs. "Drīzāk jādomā un jāspriež par politiskās kultūras tradīcijām, kas Latvijā vēl tikai veidojas," saka RP pārstāve.

RD lēmumu atteikt Vienotībai telts uzstādīšanu negatīvi vērtē arī Nacionālā apvienība (NA) VL!-TB/LNNK. "Tās nav korektas metodes cīņā ar politiskajiem konkurentiem," Dienai sacīja NA valdes loceklis Jānis Tomels.

Tiesa, NA neesot pat apsvērusi iespēju uzstādīt savu telti Rīgas svētku laikā – ne tādēļ, ka tā būtu kāda mazdūšība, bet tādēļ, ka, pēc NA domām, efektīvāk ir izdot NA avīzi un par savu darbību vēlētājus informēt ar avīzes palīdzību.

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) uzskata, ka pilsētas svētki tiek rīkoti pilsētniekiem un viesiem, lai kopīgi gūtu pozitīvas emocijas un atpūstos. Un tā nav piemērota reize un vieta, kur būtu nepieciešams uzstāties ar politisko aģitāciju, norāda partijas pārstāve Ilona Jurševska.

Viņa piebilst, ka ZZS vienmēr ir gatava uzrunāt cilvēkus  publiskos pasākumos, kas tiek īpaši organizēti, lai noskaidrotu politiķu viedokli dažādos jautājumos vai notiek priekšvēlēšanu kampaņu ietvaros.

RD lēmumu savā blogā Politika.lv skarbi kritizējusi politoloģe Iveta Kažoka, norādot, ka demokrātiskā sabiedrībā partijām ar saviem vēlētājiem būtu jārunā – pēc iespējas tieši, nepastarpināti un klātienē. "Demokrātiskā sabiedrībā ir labi un atbalstāmi, ja partijas vai citi pilsoniski aktīvi cilvēki dala savas skrejlapas (arī Jāņos) vai cenšas runāt ar cilvēkiem arī svētkos," blogā rakstīja I.Kažoka.

"Tas, ka Rīgas mērs nesaprot demokrātiskā sabiedrībā pašsaprotamas lietas, ir diagnoze pirmām kārtām viņam un viņa partijai. Rīgas svētki atklāja problēmu ne jau Vienotībā, bet gan pārējās Latvijas partijās, kas neuzskatīja par vajadzīgu pat mēģināt uzrunāt tik daudzus cilvēkus," uzskata politoloģe.

(ziņa papildināta ar ZZS viedokli)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas