Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

papildināta 21:46- Mona Lisa var pamest Latviju

Ceturtdien ap deviņiem vakarā no kruīza kuģa Mona Lisa apdrošinātājiem saņemta starptautiski atzīta garantijas vēstule, kas apliecina, ka Latvijai tiks segti finansiālie zaudējumi - 140 tūkstoš latu apmērā, kas radās kuģa glābšanas operācijas laikā. Garantijas saņemšanu Dienai apstiprināja premjera preses sekretārs Edgars Vaikulis.

E.Vaikulis stāstīja, ka ceturtdien robežsardze veica standartprocedūru, pārbaudot gan cilvēkus gan kravu. Tā kā kuģis ir ļoti liels un uz tā ir aptuveni 300 cilvēku liela apkalpe, pārbaudē tika pieaicināti arī bruņoto spēku karavīri. E.Vaikulis teica, ka lēmumu par kuģa aizturēšanu var pieņemt tikai tiesa.

Jau vēstījām, ka ceturtdienas vakarpusē pienāca pretrunīga informācija par to vai kuģim atļauts pamest Ventspils ostu, kur tas uzturējās kopš trešdienas. Aizsardzības ministrs Vinets Veldre LNT ziņās astoņos vakarā paziņoja, ka bruņotajiem spēkiem devis pavēli neizlaist laineri no Latvijas ūdeņiem. Uz jautājumu kā viņš nodrošinās, lai kuģis patstāvīgi nedotos prom, Veldre atbildēja: armija to nepieļaus.

"Man lūdza palīdzību premjerministrs divarpus stundas atpakaļ sakarā ar divām lietām: vai mēs varam atbalstīt mūsu robežsargus veikt viņu darbu šim kuģim izejot ārā no Ventspils ostas un otrs - premjeram un viņa birojam nav pietiekoši skaidras garantijas no apdrošinātājiem par zaudējumu segšanu Latvijas valstij. Ir izdota mana pavēle bruņotajiem spēkiem kuģi aizturēt. Pavēle tiks atcelta nekavējoties tiklīdz kā premjerministram būs skaidrība par šīm garantijām, " sacīja Veldre.

Savukārt E.Vaikuļa izteikumi pirms aizsardzības ministra paziņojuma liecināja, ka neesot pamata uzskatīt, ka kuģa apdrošināšanas kompānija naudu nesamaksās, tāpēc šobrīd nekādas pretenzijas izvirzītas netiks. Tas nozīmējot, ka kuģis var atstāt Ventspils ostu.

Mona Lisa novilkšana no sēkļa, kā arī pasažieru evakuācija un transportēšana izmaksājusi 135 tūkstošus latu. Valsts kancelejas juristi ceturtdien risināja pārrunas ar kuģošanas kompānijas apdrošinātājiem, kas pauda apņemšanos iesniegt Latvijai garantijas vēstuli par 140 tūkstošiem latu.

Ventspils pašvaldība aprēķinājusi, ka no kruīza kuģa Mona Lisa evakuēto pasažieru aprūpe tai izmaksājusi kopumā Ls 6 718 latus. Lielākā summa tērēta dzeramā ūdens un uzkodu nodrošināšanai (Ls 2 820), transporta pakalpojumiem ( Ls 2 405), kā arī medicīniskās palīdzības nodrošināšanai, gaisa spēku aviācijas glābšanas un meklēšanas helikopteru atbalstam, tulku piesaistīšanai. Pašvaldība šo informāciju iesniegusi Valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienestam ar lūgumu segt izdevumus.

Ceturtdien tika pabeigta kuģa Mona Lisa pārbaude. Ūdenslīdēji apsekoja kuģa korpusu un nekonstatēja bojājumus, kas apdraudētu kuģa drošību. Taču kuģim būs nepieciešama atkārtota dzenskrūves pārbaude, kas tiks veikta Ķīles ostā (Vācijā). Kā Dienai sacīja Latvijas Jūras administrācijas (JA) preses pārstāve Sarma Kočāne, protams, kuģis ir ieinteresēts atstāt Ventspils ostu pēc iespējas ātrāk. JA pret kuģi finansiālu pretenziju nav un no drošības viedokļa, tas ir gatavs ceļam.

Kā zināms, kruīza kuģis Mona Lisa ar gandrīz 1000 cilvēkiem uz klāja, 4. maija rītā uzskrēja uz sēkļa Irbes šaurumā. 5. maijā no kuģa tika evakuēti pasažieri, taču kuģa glābšanas operācija turpinājās līdz pat 7.maijam – kamēr izdevās kuģi atbrīvot no sēkļa. 7.maija vakarā Mona Lisa ieradās Ventspils ostā.




Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas