Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

papildināta - Āboltiņa nolēmusi tomēr neatbalstīt valsts apmaksātas bēres AP deputātiem

Lai gan sākotnēji visi Saeimas prezidija locekļi, arī Jaunā laika (JL) pārstāve Solvita Āboltiņa, atbalstīja priekšlikumu bijušiem Augstākās padomes (AP) deputātiem, kuri savulaik balsoja par Latvijas neatkarību, sarīkot bēres ar militāru godu uz valsts rēķina, tagad minētā deputāte savas domas ir mainījusi.

Viņa pārdomājusi pēc sarunas ar kādreizējām AP deputātēm Ilmu Čepāni un Annu Seili un atsaukusi savu parakstu, ceturtdien ziņo _Latvijas Avīze_ (LA).Grozījumi likumā "Par Latvijas Republikas Augstākās padomes deputātu tiesisko stāvokli un pensijām", kas paredzēja rīkot valsts apmaksātas bēres bijušajiem AP deputātiem, bija iekļauti ceturtdienas Saeimas darba kārtībā, tomēr, tā kā atsaukts viens paraksts, jautājums izslēgts no darba kārtības.Grozījumus iniciējuši paši AP deputāti, kas apvienojušies _4.maija deklarācijas klubā_ un regulāri sazinās ar līdzīgām parlamentāriešu organizācijām Lietuvā un Igaunijā. "Izpētot viņu pieredzi, secinājām, ka mums savulaik paslīdējuši garām vairāki būtiski aspekti," saka kluba biedrs Linards Muciņš, kurš pats arī savulaik bija viens no likuma autoriem.Tādēļ kopā ar citiem AP deputātiem sagatavota virkne priekšlikumu. Pirmkārt, deputātiem, kuri balsoja par Latvijas neatkarības atjaunošanu, ir tiesības pēc nāves tikt apglabātiem ar militāru godu uz valsts rēķina. Otrkārt, viņu speciālā pensija tiktu aprēķināta no deputātu vidējās izpeļņas, nevis algas, kā tas ir pašlaik. Treškārt, šos labumus vajadzētu attiecināt ne tikai uz AP deputātiem, bet arī toreizējiem Ministru Padomes ministriem.Saeimas prezidijs pēc sarunām ar _4.maija deklarācijas klubu_ bija vienojies pagaidām realizēt tikai normu par apbedīšanu, jo pārējās prasības ekonomiskās krīzes laikā varētu būt grūti izpildīt, ziņa LA. Likumprojektam atbalstu iepriekš bija pauduši visi Saeimas prezidija locekļi – Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze (ZZS), viņa biedre S.Āboltiņa, Kārina Pētersone (LPP/"LC"), Saeimas sekretārs Dzintars Rasnačs ("TB"/LNNK) un sekretāra biedrs Andrejs Klementjevs ("SC").Pati S.Āboltiņa ceturtdien skaidroja, ka atsaukusi savu parakstu, respektējot Saeimā esošo AP deputātu viedokli. Pēc viņu domām, šis projekts ir "iesniegts nevietā un nelaikā". Viņa arī atgādināja, ka visi prezidija locekļi ir parakstījuši šo projektu, izpildot 4.maija deklarācijas kluba biedru lūgumu. "Manuprāt, šobrīd valdībai ir daudz svarīgākas lietas, par ko domāt. Valsts apmaksātas bēres varbūt nepieciešamas tikai ļoti trūcīgos apstākļos nonākušajiem deputātiem," tā LA skaidrojusi I.Čepāne. Saeimā strādā AP deputāti Dzintars Ābiķis, Jānis Lagdziņš, A.Seile, I.Čepāne, Juris Dobelis. Vairāki no viņiem arī _Dienai _pauda viedokli, ka šis likums šobrīd nebūtu jāatver. Saistībā ar iespējamajām izmaiņām Saeimā izplatījās arī neoficiālā informācija, ka uz otro lasījumu būtu mēģinājums virzīt vēl kādu priekšlikumu, proti, noteikt tādas bijušo AP pensijas, kuras nebūtu sasaistītas ar Saeimas deputātu algām, kuras samazinās.

L.Muciņš, komentējot S.Āboltiņas lēmumu, paudis cerību, ka deputāti tuvākajā laikā atgriezīsies pie likumprojekta un ņems vērā arī priekšlikumu par bijušajiem ministriem.

(pievienotas 7.-9.rindkopa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas