Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

papildināta - Advokātu padomes rosinātais Amnestijas likums attiektos arī uz Lembergu

Zvērinātu advokātu padome (ZAP) šonedēļ visām Saeimas frakcijām un prezidentam Valdim Zatleram izsūtījusi jaunu Amnestijas likuma variantu. Tas paredz atbrīvot no soda un kriminālatbildības virkni personu, kas devušas ieguldījumu Latvijas neatkarības atgūšanā, bijušajiem Ministru Padomes locekļiem, perosnām, kas 1991.gada puča laikā piegādāja slepeno informāciju Latvijas Radio un prokuroriem, kas darbu uzsāka līdz 1990.gada 26.oktobrim.

Pirmdien advokātu viedokli iecerējis uzklausīt prezidents Valdis Zatlers, kurš jau iepriekš pavēstījis, ka neplāno nākt ar iniciatīvu par jauna Amnestijas likuma izstrādi. ZAP iesniegto likumprojektu tuvākajā laikā plāno izskatīt arī Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija, Dienai pavēstīja tās vadītājs Jānis Šmits (LPP/LC).

Kurš no ZAP sagatavojis jaunā Amnestijas likuma tekstu, Dienai tā arī neizdevās uzzināt. ZAP priekšsēdētājs Jānis Grīnbergs, kurš likumprojektu parakstījis, nebija sazvanāms. Viņa vietniece, advokāte Guna Kaminska uz šo jautājumu nevēlējās atbildēt. “Vismaz pagaidām nē,” norādīja G.Kaminska.

Izstrādātais likumprojekts paredz atbrīvot no soda personas, kuras konkrētas kategorijas noziegumus izdarījušas līdz 2008.gada 21.augustam. Atšķirībā no apžēlošanas, kur no soda atbrīvo jau notiesātas personas, amnestija ļauj no soda atbrīvot personas arī pirmstiesas izmeklēšanas un iztiesāšanas stadijā. Tas nozīmē, ka teorētiski amnestiju varētu piemērot arī finanšu noziegumos apsūdzētajam, bet vēl nenotiesātajam Ventspils mēram Aivaram Lembergam, vai tā dēvētās digitālās TV afērā aizdomās turētajiem. Piemēram, teorētiski amnestiju varētu piemērot digitālgeitā par krāpšanu grupā apsūdzētajam LNT šefam Andrejam Ēķim, jo viņam ir piešķirts Triju zvaigžņu ordenis. Savukārt A.Lembergs ietilpst kategorijā pie Augstākās Padomes deputātiem, kas balsojas par Latvijas Republikas Neatkarības dekarāciju.

Deputāte Linda Mūrniece (JL) uzskata, ka ZAP izstrādātais Amnestijas likums ir “pilnīgs absurds, kuru lasot var pārsmieties. Likuma anotācijā trūkst tikai A.Lemberga personības apraksts.” ZAP izstrādātajā Amnestijas likumā norāda, ka amenstija būtu “zināms sabiedrības izlīgums, kas ļauj visus spēkus koncentrēt nākotnes, nevis pagātnes interesēs.”

Lielākās Saeimā pārstāvētas Tautas partijas frakcijas pārstāvji Māris Kučinskis un Jānis Lagzdiņš, kurš pats ir balsojis par Neatkarības deklarāciju, nedomā, ka Saeima varētu pieņemt Amnestijas likumu piedāvātajā redakcijā. M.Kučinskis teica — visu cieņu šiem cilvēkiem, kas atjaunoja Latvijas neatkarību, bet šīs lietas, viņaprāt, nav saistāmas. «Skaidrs, ka šī projekta autoru mērķis ir nevis ierosināt Amnestijas likumu, bet gan atbrīvot no kriminālvajāšanas Aivaru Lembergu — patiesais nolūks parādās diezgan neslēpti,» teica J.Lagzdiņš. Viņš gandrīz par 100 procentiem esot pārliecināts, ka Saeima šādu likumu nepieņems.

"Neesmu nedz informēts, nedz arī ieinteresēts tāda likumprojekta tapšanā vai virzībā, kura reglamentācija kaut kādā veidā skartu manas intereses personīgi, turklāt, lai kādu amnestētu, viņš vispirms ir jānotiesā," paziņojumā presei piektdienas vakarā pauž A.Lembergs.

Amnestija nav piemērojama par genocīdu, noziegumiem pret mieru, pret valsti, terorismu, slepkavību, izvarošanu, bandītismu un citiem ar vardarību saistītiem noziegumiem.

(Papildināta ar priekšpēdējo rindkopu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas