Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

papildināta - Aizturētais lektors neuzskata, ka ir ko pārkāpis

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
Antons
A
Vajag vairāk lasīt ziņas - pēc 9 mēnešiem saņems aizdevumu no Eiropas Komisijas vai Starptautiskā Valūtas Fonda. Bet manuprāt tālāk nevienam nebūs latu, ko mainīt un sāksies pretējs proces, jo rēķini par Novembri un Decembri būs jāmaksā Latos, un Ziemassvētku dāvanas, sveces un pīrādziņi arī jāpērk Latos. Tā kā Zeme ir apaļa - kas arī bija jāpierāda. Tikai viena daļa cilvēku nemitīgajos maiņas procesos pazaudēs lielu naudu - bet tā ir viņu brīva izvēle.
Egis64
E
Faktiski par shiem izteikumiem visi uzzinaaja tikai peec tam, kad Dmitriju Smirnovu aiztureeja DP. Pirms tam labi, ja dazhi cilveeki zinaaja par shiem izteikumiem, bet tagad izlasiija visa Latvija un uzzinaaja arii aarzemees. Taalaak nopietnaaks jautaajums valdiibai un Latvijas bankai. Peedeejo 3 meeneshu laikaa LB jau izpardevusi apm. 860 mln. EUR. Taatad, ja tas taa turpinaasies, valuutas rezerve pietiek tikai 9 meeneshiem. Ko mees dariisim peec 9 meeneshiem.
Antons
A
Tur tik tiešām jāsāk brīnīties, ko tāds lektors stāsta un māca studentiem?
Zuka
Z
Ventspils augstskolas lektors: ...mums būs varbūt 10 vai 20 reižu dziļāka krīze nekā ASV... ...Zviedrijas bankas ... pateiks: lūdzu, atdodiet vecos kredītus! ... ...Eiro ir mākslīga valūta... ...galvenais ASV pretinieks un konkurents ir Eiropas Savienība.... -------------------------------------- Rekt ora vietā es uztrauktos par to, ka šis Delfu līmeņa lektors strādā viņa augstskolā un blamē tās vārdu avīzē.
Jēpis
J
Droši vien šo puisīti / Sirnovu/ nav vērts sodīt, jo viņa zināšanas finansu jautājumos ir nepietiekošas situācijas izvērtēšanai valstī. Laikam jau taisnība ir tiem komentētājiem, kuri viņu pielīdzina tirgus tantiņām.
PILNAI LAIMEI
P
"Ekonomikas lektors", kas bazarē kopā ar pašu aivaru.
PILNAI LAIMEI
P
Un smieklīgi ir lektora apgalvojumi LNT, ka ikvienam ir sava domāšana... Kāda pensionāram var būt domāšana, ja "ekonomikas lektors" saka - "bīstami".
PILNAI LAIMEI
P
Nu vai tad pat viskaislīgākajiem nav salasāms lektora teiktais: "Vienīgais, ko varu ieteikt..."? Ieteikums ir mudināšana uz rīcību, nevis viedokļa izteikšana!!! Un rīcība sekoja.
juraka
j
beet man nezin kāpēc tā 'lektora' žēl nav. Kas tas par lektoru, kas izplata savas 'lekcijas' ar sms? Turklāt viņa domas ir diezgan aprobežotas, nu varbūt viekāršam cilvēkam tas būtu piedodami, bet sorry, ekonomikas lektoram šādi dzenāt gaisu - vismaz studentiem par viņa lekciju apmeklēšanas lietderību ir vērts padomāt ...
Raimonds
R
CSDD ir saakusi ar pasakaam laapit situaaciju!!! Varbuut Godmanim ,Slakterim,Rimshevicam u.c. arii vajadzetu saakt?Varbuut ir jau saakts???
Lata stabilitates grausana
L
Es nevaru izprast kas tas ir LATA STABILITATES GRAUSANA. Ja ierosina kriminallietu pret muziki par joku koncerta vai areste lektoru par to ka vins izsaka domas par finansu situaciju tad iznak ka vajadzetu ierosinat KRIMINALLIETU pret STARPTAUTISKO VALUTAS FONDU jo vini ari norada uz problemam Latvijas EKONOMIKA, un ja PENSIONARE stasta otrai PENSIONAREI ka lats nav dros (grauj lata stabilitati) vinas ari var arestet? kaut kadas MULKIBAS..
Raimonds
R
Man taada kjeceriiga doma-...Antons nemaz tik glups nav-arii ar ''Inglish'' gluzji vai uz tu,un DP un valdiibas pozitiivai lomai ar shajaa idiotismaa sveeti tic,nu ko uz priekshu! vienam otram policim,pardon.milicim tie spozhie jeneralja pagoni saak apsuubeet( taa jau nesen ir ieklepojies Seglinjsh) .Nu Anton saac gordovoju jo sen zinams slikts tas kareivis kas......
piekrītu >cron
p
tieši tā! valdības nāk un iet, valūtas mainās, bet brīvība vai nu ir - vai nav. bet DP strādā koka pauri, jo KL paredz atbildību par apzinātu darbību, gribu redzēt kā viņi pierādīs apzinātu! es lektora vietā prasītu kompensāciju - par nodarīto morālo un materioālo kaitējumu. tas ir sliktāk kā verdzība, jo vergs zina, ka tam jātur mute, bet šeit - tu esi brīvs cilvēks brīvā valstī un caps! caraps! uz 2 diennaktīm pie smirdīgas parašas! profilaksei! mūziķis no bailēm laikam pat apčurājās! vai! nekad vairs nejokos par finanšu situāciju valstī :) vēl, lai no algas atsakās! :))
do figa!
d
totāls terors pret tautu! jebkuri divi varēja būt šie divi! tas ir valdības gājiens, lai aizbāztu muti tiem, kas bija iedomājušies, ka var runāt! nevar! maksāsiet parexa parādus un klusēsiet! skaldi un valdi politika bļaaa..viens! steigšus jābrauc prom, kamēr nav krimināllikumā ielikuši pantu par aicinājumu izbraukt no valsts! pievienojos streipam, gribu redzēt to valstu sarakstu, kurās DP ķer par viedokļa paušanu! lai zi - uz kurieni nebraukt!
Janiz
J
I. Rimšēvičs “Jebkurā citā valstī, ja runātu par kādas valūtas devalvāciju vai kādas bankas bankrotu un cilvēki apzināti izplatītu šādas baumas, viņi tiktu aizturēti desmit, piecpadsmit minūtēs,” Vai viņš CNN vai Bloomberg vai CNBC biznesa ziņas ir paskatījies - tur par iespējamiem bankrotie un devalvācijām runā 24/7 -- un MELIS Rimšēvičs taču to apzinās, bet publiski melo ka CITUR cilvēkus arestē... Nepatiesu informāciju varētu izplatīt amatpersona - parastais iedzīvotājs var izplatīt tikai savu VIEDOKLI, jo viņam nav un nevar būt visa informācija mūsu melīgi noslēpumainajā valstī. Un kad sāksies apzināti melojošo amatpersonu aresti??? Cik reizes jāmaldina tauta par finansu stāvokli lai beidzot ierosinātu krimināllietu?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

UZZINI

Diskusija Ventas Balsī, kurā D.Smirnovs izteicās par ekonomisko situāciju Latvijā

VĒRTĒ EKSPERTI

Tiesībsarga biroja sabiedrisko attiecību speciāliste Laura Brance:

"Ikvienam iedzīvotājam jāuzņemas atbildība par publiskajā telpā paustajiem viedokļiem. Par noteiktām darbībām paredzēta kriminālatbildība, tostarp arī par apzināti nepatiesu ziņu izplatīšanu par Latvijas finanšu sistēmas stāvokli. Likums paredz šos vārda brīvības ierobežojumus, un, lai tos piemērotu, ir jāievēro tiesiskuma un samērīguma principi. Gadījumos, kad radušās aizdomas par likumpārkāpumu, attiecīgo institūciju kompetencē ir izmeklēt notikušo. Personu pie atbildības var saukt tad, ja tiek pierādīts Krimināllikumā paredzētais šo nodarījumu sastāvs.

Par procesuālo piespiedu līdzekli, kas var būt arī aizturēšana, lemj procesa virzītājs, balstoties uz viņa rīcībā esošo informāciju. Aizturēšanas nosacījumi ir definēti Kriminālprocesa likuma 264. pantā. Tomēr šis likums vienlaikus nosaka arī to, ka jāizvēlas tāds procesuālais piespiedu līdzeklis, kas pēc iespējas mazāk aizskar personas pamattiesības un ir samērīgs."

LU profesore Inta Brikše:

Tekstā, ar kuru var iepazīties Ventas Balss interneta lapā, laikraksts "Ventas Balss" uzdod jautājumus un uzaicinātie eksperti uz tiem atbild, viņi arī diskutē par paustajiem uzskatiem. Dmitrijs Smirnovs izsaka SAVU VIEDOKLI, kas ir VIENS NO VIEDOKĻIEM. To tā arī ir uztvēruši cilvēki, kas internetā rakstam pievienojuši savus komentārus. Ja tos valsts institūciju un pašvaldību vadītājus, kuri īsi pirms valdības 8.novembra lēmuma pārņemt "Parex bankas" kontrolpaketi deva rīkojumus izņemt naudu no šīs bankas kontiem, iespējams, veselu mēnesi bija ietekmējusi "Ventas Balss" publikācija, tas tomēr nemaina Dmitrija Smirnova un "Ventas Balss" žurnālistu rīcības vērtējumu. Viņi ir sekojuši Satversmes 100.pantam pēc tā būtības un gara - "Ikvienam ir tiesības uz vārda brīvību, kas ietver tiesības brīvi iegūt, paturēt un izplatīt informāciju, paust savus uzskatus. Cenzūra ir aizliegta."

Krimināltiesību eksperts Andrejs Judins:

"Es biju ļoti pārsteigts par to lektoru. Manā skatījumā, tur nekāda [noziedzīga nodarījuma] sastāva nav, un vispār dīvaini, ka kaut kas tāds notiek. Es saprotu Drošības policijas loģiku - nekādu šaubu nedrīkst būt. Vienkārši visiem tagad jāslavē, ka mums ir stabila valūta, visas stabilas bankas un tā tālāk. Tikko jūs paziņosiet kādam par šaubām, tā būs kriminālatbildība. Tā ir ļoti aplama likuma idejas interpretācija."

A.Judina teiktais aģentūrai LETA

Rīgas Juridiskās augstskolas lektors Mārtiņš Mits:

"No vienas puses var saprast policijas rīcību šajā ekonomiskajā situācijā, pastiprināti sekojot, vai netiek apzināti izplatīta informācija ar nolūku valsts ekonomisko situāciju. Taču nemazinās arī cita pamatvērtība - vārda brīvības loma. Sperot kriminālprocesuālus soļus, šo tiesību normu piemērotājiem ir jābūt īpaši uzmanīgiem. Ja apstiprinās, ka šajos divos gadījumos tiešām tie ir tie izteikumi, par kuriem šie soļi ir sperti, tad tie ir nesamērīgi. Lektors pauda savu viedokli, kas ir balstīts uz vispārzināmiem, taustāmiem faktiem. Viņa aizturēšana ir klaji nesamērīga attiecībā pret vārda brīvību. Tāda rīcība ir raksturīga nevis tiesiskām valstīm, bet totalitārām valstīm kā Krievija."

Žurnālists un LU lektors Kārlis Streips:

"Ja Latvijas lats ir tik vārgs, ka ar baumām to var sadragāt pavisam, tad mums ir daudz, daudz, daudz lielākas problēmas nekā baumošana. Šajā situācijā jābaidās ekonomikas nozari atspoguļojošajiem žurnālistiem, kas ik dienas publicē dažādus viedokļus. Abi kriminālprocesi ir diskusijas apspiešana. Tā nebūtu problēma, ja Latvijā būtu uzticama valdība, kuras pārstāvji varētu apgāzt Ventspils Augstskolas lektora teikto, bet valdība sevi jau ir tik ļoti diskreditējusi, ka tai pašai nevar ticēt. Apšaubu Latvijas Bankas prezidenta Ilmāra Rimšēviča sacīto, ka jebkurā citā valstī, ja runātu par kādas valūtas devalvāciju vai kādas bankas bankrotu un cilvēki apzināti izplatītu šādas baumas, viņi tiktu aizturēti desmit, piecpadsmit minūtēs. Es jums ieteiktu vērsties pie centrālās bankas un lūgt šo citu valstu sarakstu, kurā baumas kļūst par kriminālnoziegumu. Vismaz manā dzimtajā Amerikā neko tādu neesmu dzirdējis pat nozīmīgos finanšu katastrofu gadījumos."


Jaunā laika frakcijas priekšsēdis
Dzintars Zaķis:

"Es uzskatu, ka politiķi nedrīkst pārlikt savu neizdarību uz ekspertu vai žurnālistu pleciem. Slakteris [Finanšu ministrs] un Godmanis [premjers] divas nedēļas stāstīja, pēc tam viņi paziņoja par valsts atbalstu Parex. Viņi abi skaidroja, ka neviens lats no nodokļu maksātāju naudas necietīs, bet jau tagad ir nācies šķirties no 200 miljoniem un, ja būs jāatdod sindicētie kredīti, šī summa var sasniegt deviņciparu skaitli. Viņi stāstīja, ka Starptautiskajā valūtas fondā (SVF) naudu aizņemties nevajadzēs, tā esot pēdējā vieta, bet vakar Slakteris naudas aizņemšanos no SVF pavēstīja kā lielu sasniegumu. Manuprāt, Slakterim un Godmanim vajadzētu intensīvāk skaidrot, kas notiek, nevis radīt augsni baumām."

LASI VĒL

Mūziķa joks par bankām beidzas ar kriminālprocesu

LB: Bērziņa izteikumi par devalvāciju neētiski; policija pārbaudi nerosinās

LIKUMĀ TEIKTS

194.1 pants. Nepatiesu datu vai ziņu izplatīšana par Latvijas Republikas finanšu sistēmas stāvokli

(1) Par apzināti nepatiesu datu vai ziņu izplatīšanu mutvārdos, rakstveidā vai citādā veidā par Latvijas Republikas finanšu sistēmas stāvokli —

soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai ar arestu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz astoņdesmit minimālajām mēnešalgām.

(2) Par tādām pašām darbībām, ja tās izdarītas atkārtoti vai ja tās izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, vai ja ar to radīts būtisks kaitējums valstij vai ar likumu aizsargātām personas tiesībām un interesēm, —

soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem vai ar arestu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz simt minimālajām mēnešalgām.

(3) Par šā panta pirmajā daļā paredzētajām darbībām, ja tās izdarītas mantkārīgā nolūkā, —

soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz sešiem gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, atņemot tiesības veikt uzņēmējdarbību uz laiku no diviem līdz pieciem gadiem vai bez tā.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas