Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

papildināta - Apinis: sportistus jāprēmē vienādi

“Man tieši ir patīkami, ka visiem nav vienaldzīgi, kas ar kuru no mums notiek. Kad jau sāk cīnīties un darīt, tad arī sāk respektēt pārējos cilvēkus,” tā zelta medaļas ieguvējs Pekinas Paralimpiskajās spēlēs Aigars Apinis _Dienai _komentēja diskusijas, kas sākušās par naudas balvu apmēru sportistiem un gaidāmo tiesībsarga atzinumu par sportistu iespējamo diskrimināciju. Tomēr viņš atzīst, ka atsevišķus interneta komentārus lasīt bijis nepatīkami. Tur parādās cilvēku skaudība un kultūras līmenis, nosaka A.Apinis.

Trešdien Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK) un Latvijas Paralimpiskā komiteja (LPK) izplatīja paziņojumu, kurā pauda, ka tām nav pieņemamas sabiedrībā izvērstās diskusijas par to, cik taisnīgi Latvijā valstiskā līmenī tiek novērtēti sasniegumi, ko guvuši olimpieši vai paraolimpieši. "Šādas diskusijas aizskar un pazemo kā vienus, tā otrus," teikts paziņojumā. Šobrīd prēmiju apmērs sportistiem ir atšķirīgs.

“Ja būtu vienādi, tad diskusiju nebūtu,“ saka A.Apinis, kurš pēdējās spēlēs izcīnīja arī sudraba medaļu. Viņš ir pārliecināts, ka paraolimpieši jāprēmē ar tikpat lielām naudas summām, kā olimpiskie čempioni un cer, ka izdosies to sasniegt nākotnē. “Šogad jau uzstāt var uz daudz ko, bet dzīve ir dzīve. Mans darbs ir izcīnīt godalgas, nest Latvijas vārdu pasaulē, bet pārējais ir sporta funkcionāru darbs,” teic A.Apinis.

Paziņojuma autori - Aldons Vrubļevskis un Valdis Nagobads - norāda, ka neņemot vērā to, ka jau 20 gadus pastāv vienota Olimpisko spēļu un Paralimpisko spēļu rīcības komiteja un kopīga spēļu norises vieta, "Olimpiskās spēles nav un nevar būt tas pats, kas Paralimpiskās spēles". Starp tām nav liekama vienlīdzības zīme nedz vēsturiskās izcelsmes un tradīciju, nedz rīkošanas mērķu un pamatojuma ziņā, pārliecināti komiteju vadītāji.

"Tāpēc sportistu un sportistu ar invaliditāti salīdzināšana ir nepieņemama no ētiskā viedokļa un neveicina sabiedrības integrāciju, bet gluži otrādi – tās pamati tiek grauti, dalot un pretnostatot cilvēkus," norāda A. Vrubļevskis un V. Nagobads.

Pozitīvi vērtējama valdības naudas balvu piešķiršana par izciliem sasniegumiem sportā, taču "tās ir balvas, tādēļ nevajadzētu degradēt balvu piešķiršanas sistēmu, izvēršot nevajadzīgu diskusiju, kas nereti ir ciniska, sekla un liekulīga". Paziņojuma autori aicina sabiedrību objektīvi vērtēt Latvijas cilvēku sasniegumus sportā un citās sabiedriskajās dzīves sfērās, kā arī ikvienu rīkoties sabiedrības integrācijas un tautas vienotības stiprināšanas garā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

DIENA IEPRIEKŠ RAKSTĪJA

Tiesībsargs varētu pārbaudīt, vai paralimpiešus nediskriminē

Purne atbalsta uz pusi mazāku paralimpiešu prēmēšanu

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas