Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

papildināta - Apinis: Vidiņš nekad neatsakās sniegt palīdzību krievu tautības pacientiem

"Ja pie manis atnāks pacients, kuram uz ķermeņa būs tetovējums CCCP [PSRS – red.], es viņu neārstēšu. Tāpat kā tad, ja pie manis ieradīsies slimnieks un teiks govoriķe po ruski [runājiet krieviski – red.]," tā otrdien "Latvijas Avīze" citē Viļānu slimnīcas valdes priekšsēdētāju Juri Vidiņu (PS). Latvijas ārstu biedrības (LĀB) prezidents Pēteris Apinis Diena.

lv norādīja, ka tas visdrīzāk ir pārspīlējums, jo lielākā daļa J.Vidiņa pacientu esot krievvalodīgie, un viņš tiem aprūpi neatsakot."Ir jāpazīst J.Vidiņš – viņš ir strādājis visus padomju gadus kā ļoti labs un nozīmīgs veselības aiszardzības organizators. Tikai viņš vairs nav "pirmās jaunības" cilvēks, kurš politiski apdomātu katru vārdu - šobrīd viņš ir pietiekami vecs, lai varētu kaut ko pateikt tādā formā, ko kāds var arī pārprast. Rēzeknes slimnīcu viņš personīgi uzbūvēja, runādams krievu valodā, jo tajā laikā savādāk uzbūvēt Rēzeknē slimnīcu vienkārši nebija iespējams,' atceras P.Apinis.Viņš skaidro, ka par spīti smagajam dzīves gājumam, J.Vidiņš krievvalodīgos pacientus ārstēt neatsakot. "Viņš ir bijis izsūtījumā un nodzīvojis garu, sarežģītu un zināmā mērā traģisku mūžu. Gribētu teikt, ka es viņu pietiekami labi pazīstu, un viņš visu mūžu ir strādājis tā, kā ir jāstrādā. Šogad, braukājot pa visām mazajām Latvijas slimnīcām, biju arī aizbraucis pie viņa, un varu pateikt skaidri un gaiši, ka viņš ar saviem pacientiem, kuri galvenokārti ir ļoti smagi insulta slimnieki, kam vajadzīga paliatīvā aprūpe, runāja krievu valodā, turklāt ļoti mīļi," uzsver LĀB prezidents.

Veselības ministrs Juris Bārzdiņš (Liepājas partija) norāda: «Demokrātiskā sabiedrībā ikvienam ir tiesības uz personīgu viedokli jebkurā jautājumā, taču likumdošanā ļoti skaidri ir noteiktas robežas, kas nav pārkāpjamas. Veselības aprūpes saņemšanas iespējas nedrīkst ietekmēt nekādi aizspriedumi – ārstniecības personām ir aizliegta atšķirīga attieksme pret pacientiem». Pacientu tiesību aizsardzības likumā rakstīts, ka aizliegta atšķirīga attieksme pret pacientiem atkarībā no rases, etniskās izcelsmes, dzimuma, vecuma, politiskās vai citas pārliecības, kā arī citiem apstākļiem. 

Jāatgādina, ka šis nav pirmais pretrunīgais izteikums, kas izskanējis no latviešu tautības ārsta pēdējā laikā – nesen no Pilsoniskās sabiedrības tika izslēgts Aivars Slucis, kurš kādā epastā bija izteicies, ka, strādājot Latvijā, nespētu vienlīdzīgi attiekties gan pret latviešu, gan krievu tautības pacientiem. Līdzīgi pretrunīgs gadījums nesen notika arī vācijā, kur kāds ebreju tautības ārsts atteicās operēt pacientu, kuram uz rokas pamanīja uztetovētu nacistu simbolu – ērgli, kas nagos tur svastiku.


(pievienots veselības ministra J.Bārzdiņa komentārs 4.rindkopā) 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas