Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

papildināta - Atšķirībā no VSAA, arodbiedrībām un SCP pasts prasa naudu

Avīzes Latvijas Pensionārs speciālizlaidumu Latvijas Pasts (LP) izplatīja pēc Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) lūguma. Tomēr atklājies, ka pasts avīzi izplatījis vēl pirms šāda lūguma saņemšanas. Tikai otrdienas pēcpusdienā izdevās uzzināt LP un Labklājības ministrijas (LM) versijas, kā notika vienošanās par avīzes piegādi. Tās atklāj, ka avīze ātrāk izplatīta pēc mutiskas vienošanās. Valdības pārstāvji savu iespējamo saistību ar avīzes izplatīšanu noliedz.

Pensiju referendumu atbalstošās Sabiedrība citai politikai (SCP) pārstāvis Aigars Štokenbergs norāda, ka pasts viņiem piedāvājis materiālu izplatīt tikai par maksu. SCP interesējusies par iespēju izplatīt A5 formāta reklāmu kopā ar avīzēm Diena un Latvijas Avīze. No šīs idejas atteicāmies, jo LP prasītā summa bija pārāk liela, Dienai stāstīja A.Štokenbergs, kurš precīzu skaitli neatcerējās, taču tie esot bijuši vairāk nekā 10 tūkstoši latu.

Arī Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) priekšsēdētājs Pēteris Krīgers apliecināja, ka arodbiedrībām Latvijas pasts allaž uzsvēris, ka ir biznesa organizācija, kas par velti neko nedarot. "Kad veidojām savu avīzi, mums bija jāslēdz līgums par izplatīšanu, un summa sabiedriskai organizācijai nebija maza," teica P.Krīgers.

LP: Atsaucāmies sadarbības partnerim

Latvijas Pensionāru federācija (LPF) ar VSAA starpniecību rakstiski vērsās pie Latvijas Pasta ar lūgumu rast iespēju pasta nodaļās bez maksas izplatīt LPF izdevuma speciālo numuru par iespējamajiem grozījumiem likumā Par valsts pensijām, Dienu sākotnēji informēja LP sabiedrisko attiecību speciāliste Agija Albrekte.

VSAA un LP ir ilgstoši sadarbojušies pensiju un pabalstu piegādē iedzīvotājiem, stāsta LP pārstāve, tādēļ pasts piekrita izvietot LPF laikrakstu pasta nodaļās un iespēju robežās bez maksas piegādāt to iedzīvotājiem dzīvesvietā reizē ar pensijām.

"Arī iepriekš LP ir radis iespēju atbalstīt sociālās atbildības projektus pasta nodaļās, izvietojot informatīva satura materiālus, piemēram, pret kūlas dedzināšanu. Tuvākajā laikā pasta nodaļās tiks izplatīti informatīvi plakāti saistībā ar Latvijas Republikas 90.gadu svinībām veltītiem pasākumiem," informēja A.Albrekte.

Pinas skaidrojumos, kas kuram un kad ko lūdzis

Uz Dienas jautājumu, kad īsti LP saņēma VSAA vēstuli, LP otrdienas pēcpusdienā rakstiski atbildēja, ka 5.augustā LP ģenerāldirektors Ivars Krauklis LM telpās tikās ar VSAA pārstāvjiem. Tikšanās ietvaros nolemts, ka esošā sadarbības līguma par pensiju piegādi ietvaros LP piegādās LPF avīzi. "Līdz ar to šī vienošanās konceptuāli tika panākta augusta sākumā, kam sekoja formāla vēstule, kas no VSAA izsūtīta 22. augustā," norādīts LP atbildē.

LPF speciālizdevumu LP sāka izplatīt no 15.augusta visā Latvijā. Kopumā LP saņēma 300 000 speciālizdevuma eksemplāru, no kuriem pensionāriem dzīvesvietās tika piegādāti aptuveni 220 tūkstoši eksemplāru, bet pasta nodaļās izvietoti atlikušie 80 tūkstoši. LP apgalvo, ka speciālizdevuma piegāde uzņēmumam neradīja papildu izmaksas.

Labklājības ministres Ivetas Purnes (ZZS) preses sekretāre Gunta Skrebele rakstiski informēja, ka 11.augustā notika LM Komunikāciju departamenta un VSAA Sabiedrisko attiecību daļas speciālistu sanāksme par sabiedrības informēšanu par grozījumiem pensiju likumā. Šajā sanāksmē LM mutiski vērsās pie VSAA ar aicinājumu apzināt iespējas izplatīt LPF avīzes izlaidumu.

Tā kā VSAA ir ilgstoša un regulāra sadarbība ar LPF un LP, "bija loģiski, ka tiks uzrunātas šīs organizācijas," norāda G.Skrebele. Ministres pārstāve piebilda, ka LM nesaskata neko nosodāmu šajā gadījumā, jo ministrijas padotības iestāžu pienākums ir informēt sabiedrību par jautājumiem, kas saistīti ar LM realizēto politiku.

VSAA lūgumu nosūta vien dienu pirms referenduma

VSAA Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Edīte Olupe Dienai sacīja, ka pēc mutiska lūguma no Labklājības ministrijas (LM) šāda vēstule uzrakstīta un LP nosūtīta piektdienā pirms referenduma. Vēstules teksts bijis aptuveni šāds: "Sakarā ar to, ka LPF avīzes Latvijas Pensionārs augusta numurā ir VSAA klientiem un sabiedrībai kopumā svarīga informācija, kas skar Pensiju likuma grozījumus, un tajā ievietoti LM speciālistu skaidrojumi, lūdzam rast iespēju izplatīt šo vēstuli bez maksas LP nodaļās."

Vēstuli VSAA nosūtīja piektdien pa pastu. Dienas rīcībā esošā informācija liecina, ka no LP vēl pirmdien zvanīts uz VSAA ar lūgumu vēstuli, kas it kā bijusi par pamatu avīzes izplatīšanai, atsūtīt pa faksu, jo uzņēmumā tā vēl nebija pienākusi.

Labklājības ministre I.Purne, Dienas sazvanīta, sākotnēji sāka stāstīt, ka VSAA vienmēr bijusi sadarbība ar LPF avīzi un LP to vienmēr izplatījis, taču viņa pati nevienam neko neesot lūgusi. Jautāta, kā viņa skaidro faktus, ka šoreiz VSAA bija jāsūta šāda vēstule LP, kas to saņem jau pēc tam, kad avīzes izplatītas, I.Purne steidzīgi paziņoja: "Man vairs nav komentāru, man jārunā ar saviem speciālistiem," un pārtrauca sarunu.

LPF priekšsēdētāja Aina Verze pastāstīja, ka organizācijas valdē pieņemts lēmums izdot Latvijas Pensionāra speciālizdevumu, jo pirms referenduma bijis "nelāgs, miglains klusums no abām pusēm". A.Verze kādā sanāksmē lūgusi arī LM valsts sekretāram Ringoldam Beinarovičam, ka sabiedrībai vajag skaidrojumus par pensiju likuma grozījumiem. LM ierēdņiem arī teikts, ka LPF nevarēs viena pati izplatīt avīzi, kas šoreiz izdota vairāk nekā 100 tūkstošos eksemplāru (parasti 1-2 tūkstoši). Tomēr ar pašu LP A.Verze par izplatīšanu runājusi un vēstules sūtījusi neesot.

Jau rakstījām, ka tikai dažas dienas pirms referenduma par grozījumiem pensiju likumā daudzi iedzīvotāji ar LP starpniecību saņēma LPF avīzes Latvijas Pensionārs speciālizlaidumu, kurā tika publicēta tās priekšsēdētājas Ainas Verzes uzruna, kā arī labklājības ministres Ivetas Purnes (ZZS) viedoklis. Izdevums ar LP labvēlību nonācis arī attālos Latvijas rajonos. A.Verze noliedza, ka iestādes labvēlība saistāma ar to, ka viņu un Latvijas Pastu pārraugošo satiksmes ministru Aināru Šleseru (LPP/LC) agrāk vienoja partijas piederība.

Arī A.Šlesers ar preses sekretāra Ģirta Dripes starpniecību Dienai norādīja, ka par LPF izdevuma izplatīšanu neko neesot zinājis.

Štokenbergs un Pabriks prasīs skaidrojumus no Godmaņa

SCP pārstāvošie Saeimas deputāti A.Štokenbergs un Artis Pabriks apņēmušies uzaicināt premjerministru Ivaru Godmani (LPP/LC) uz parlamenta sēdi, lai viņš sniegtu atbildes par LM iesaistīšanos LPF avīzes izplatīšanā, Dienu informēja A.Pabriks. Sākumā bija plānots pieprasīt ministres demisiju, taču "koalīcija atkal nosargātu savu ministru kā visās iepriekšējās reizēs", tāpēc no premjera skaidrojumiem būtu lielāka jēga, uzskata A.Pabriks.

ZZS priekšsēdētājs Mārtiņš Roze neuzskata, ka avīzes Latvijas Pensionārs speciālizlaiduma bezmaksas izplatīšana ar ministrijas labvēlību būtu nepareiza. Kā M.Roze norādīja Dienai, "informācijai kaut kā bija jānonāk pie pensionāriem". Pēc M.Rozes viedokļa, tā nav nekāda aģitācija, ja LM izklāsta viedokli attiecībā uz tās pārraudzībā esošo pensiju jautājumu. Turklāt ZZS priekšsēdētājs pārliecināts, ka valsts politiku var skaidrot par valsts naudu.

(Papildināts viss teksts)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL

Labklājības ministrijas rakstiski sniegtās atbildes Dienai 

Latvijas Pasta rakstiski sniegtās atbildes Dienai

VSAA vēstule Latvijas Pastam

Vēstules kopija

"Latvijas Pensionārs" speciālizlaidums

Ainas Verzes viedoklis (avīzes 1.lpp) 

Ivetas Purnes uzruna (avīzes 2.lpp)

Labklājības ministrija informē (avīzes 3.lpp)

LM sagatavotās atbildes pensionāriem (avīzes 3.,4. lpp)

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas