Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

papildināta - Balsojums par Bičkoviču notiks ar vēlēšanu zīmēm

Ceturtdien Saeimā balsojums par Ivaru Bičkoviču Augstākās tiesas (AT) priekšsēdētāja amatā notiks ar vēlēšanu zīmēm, šo priekšlikumu atbalstīja 55 deputāti. Saskaņā ar Kārtības rulli balsojumam par AT priekšsēdētāju (ievēl uz septiņiem gadiem) jābūt aizklātam, taču nav noteikts, ka tam jānotiek ar vēlēšanu zīmēm. Jau izskanējis, ka gadījumā, ja balsošana notiktu elektroniski, šādā veidā tomēr var kontrolēt, vai deputāti, spiežot īsto pogu, ievēro frakcijas disciplīnu.

Var prognozēt, ka Saeima apstiprinās AT priekšsēdētāja amatā šim postenim izvirzīto kandidātu AT Krimināllietu tiesu palātas priekšsēdētāju I.Bičkoviču, jo viņu atbalstīt gatavojas lielākās Saeimas frakcijas — Tautas partija (TP) un Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS), kā arī opozīcijā esošais Saskaņas centrs (SC), kuriem kopā ir 55 deputātu balsis.

TP frakcijas priekšsēdētājs Māris Kučinskis pauda viedokli, ka I.Bičkovičs godam izturējis laikā kopš izvirzīšanas radušos pārbaudījumus, kā arī atstājis labu iespaidu, viesojoties frakcijā, tāpēc deputāti izlēmuši viņu atbalstīt. ZZS frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis un SC frakcijas priekšsēdis Jānis Urbanovičs, pamatojot atbalstu I.Bičkovičam, runāja teju vieniem un tiem pašiem vārdiem — deputāti uzticoties un paļaujoties uz AT tiesnešu viedokli, kuri šo kandidātu izvirzījuši. Pret balsot nolēmusi PCTVL frakcija, jo esot vairāki apstākļi, kas liek šaubīties par kandidātu, sacīja frakcijas priekšsēdētājs Jakovs Pliners, kā vienu no šāda lēmuma iemesliem minot — neesot dzirdēts, ka I.Bičkovičs būtu stingri nosodījis "ja ne nelikumīgās, tad vismaz amorālās" ķēķa sarunas starp tiesnešiem un advokātiem. Pret balsos arī jaunizveidotā Sandras Kalnietes vadītās partijas Pilsoniskā savienība (PS) frakcija, kā arī Jaunā laika deputāti, kuri nav mainījuši nostāju, uzskatot, ka AT var atrast labākus kandidātus. I.Bičkoviču neatbalstīs arī neatkarīgie deputāti Aigars Štokenbergs un Artis Pabriks. "Nav ticības, ka augstākajos valsts amatos netiek izvēlēti politiskajai elitei ērti cilvēki," sacīja A.Pabriks. Apvienības Tēvzemei un brīvībai/LNNK un partijas LPP/LC frakcijās noteikts brīvais balsojums. "Jo tas neskar politisku personu," pamatoja TB/LNNK frakcijas priekšsēdis Māris Grīnblats. LPP/LC frakcijas vadītājs Andris Bērziņš teica, ka aizklāta balsojuma gadījumā noteikt obligāto balsojumu būtu muļķīgi.

(papildināts ar jaunāko informāciju no Saeimas - pirmo rindkopu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas