Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

papildināta - BĢLM: nogalinātās Dainas tēvam meitu nevajadzēja aprūpēt

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) un Bērnu un ģimenes lietu ministrijas (BĢLM) darbinieki, pārbaudot atbildīgo bāriņtiesu un sociālo darbinieku līdzšinējo rīcību attiecībā uz noslepkavotās 11 gadus vecās Dainas ģimeni, konstatējuši nepietiekamu rīcību no atbildīgo institūciju puses, lai novērstu vardarbību.

BĢLM ārpusģimenes aprūpes departamenta direktore Līvija Liepiņa pirms pārbaudes rezultātu apkopošanas nevēlas sniegt visu informāciju par konstatētajiem pārkāpumiem, taču norāda, ka "iesaistītās institūcijas kāpušas uz tā paša grābekļa uz kura iepriekšējos gadījumos. Tā ir nesadarbošanās savā starpā". Viņa kā piemēru min diezgan novēlotu informācijas nonākšanu bāriņtiesā, ka no cietuma atbrīvots noslepkavotās Dainas tēvs. Soda izpildes vietai nebija pienākums informēt bāriņtiesu, bet tikai policiju, atzīst L.Liepiņa, piebilstot, ka parasti lietas, kas nav obligātas, netiek pildītas.

Šobrīd tieši tēvu – 36 gadus veco Ivaru - policija meklē aizdomās par slepkavību. Naktī, kad tika izdarīts noziegums, viņš pazuda no mātes mājām Ceraukstes pagastā, kur meitene tika nogalināta.   

L.Liepiņa uzskata, ka vīrietis, kurš pirms dažiem mēnešiem beidza izciest cietumsodu par izvarošanu un bijis notiesāts par sišanu mātei ar cirvi, nedrīkstēja atgriezties mātes mājā. Šajā gadījumā Ceraukstes pagasta bāriņtiesa varēja ierobežot viņa tiesības uz bērna aprūpi, kas var izpausties gan kā aizliegums rūpēties par meitu, gan kā aizliegums dzīvot kopā ar viņu, un pat satikties.  

BĢLM sīkāku informāciju par konstatētajiem pārkāpumiem sniegs, kad būs apkopota visa pārbaudes informācija.

L.Liepiņa stāsta, ka šobrīd Tieslietu ministrijā un Probācijas dienestā tiek strādāts pie izmaiņām normatīvajos aktos, lai nākotnē novērstu sadarbības trūkumu starp institūcijām un kriminālnoziedznieku iespējas kontaktēties ar viņu upuriem. Līdz 2009.gada beigām normatīvos jānosaka, ka par sodu izcietušajiem jāinformē plašs institūciju loks, tajā skaitā arī cietušie. Savukārt līdz 2010.gada septembrim jāizstrādā koncepcija ar ierobežojumiem sodu izcietušajiem, piemēram, nosakot aizliegumu tuvoties saviem upuriem.

Savā pārbaudē VBTAI atklājusi faktus, ka noslepkavotā Daina vairākus gadus pieredzējusi vardarbību, dzīvojot kopā ar māti, diviem viņas bērniem un mātes draugu Bauskā. Proti, mātes draugs fiziski iespaidojis sievieti, kas nozīmē, ka emocionāli iespaidoti arī bērni, saka VBTAI pārstāve Marika Grasmane. Sociālajiem darbiniekiem tas bijis zināms, taču viņi sarunas ar bērniem par situāciju ģimenē nav veikuši. Ģimenes apsekošanas aktos un sarunu aprakstos minēta tikai faktu konstatācija, bet rīcība, lai novērstu problēmsituāciju nav sekojusi.

VBTAI ir sagatavojusi vēstuli Sociālo pakalpojumu pārvaldei ar lūgumu izvērtēt, vai Bauskas pilsētas domes sociālās palīdzības dienesta darbinieki ir darījuši visu iespējamo, lai tiktu ievērotas bērnu tiesības, intereses un vajadzības konkrētajā situācijā.

Inspekcijas rīcībā nav informācija, ka kāds, tajā skaitā tēvs, iepriekš bijis fiziski vardarbīgs pret nogalināto Dainu, norāda M.Grasmane.

Bauskas rajona policijas pārvaldes pārstāve Linda Zubāne piektdienas vakarā Dienai sacīja, ka Ivars G. joprojām nav atrasts. Policija joprojām par ticamāko uzskata versiju, ka viņš ir kaut kur Bauskas rajonā, tāpēc aktīvākā meklēšana notiek tur.

(papildināta ar pēdējo rindkopu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASIET VĒL:


Policija noslepkavotās pusaudzes Dainas māti nemeklē

Par meitenītes slepkavību aizdomās turēto meklē arī policija Lietuvā

Vakarā pirms slepkavības Daina teikusi tēvam, ka grib atsevišķu dzīvokli




Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas