Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

papildināta - Birks: Artmanes piemineklis Ļeņina vietā nav veiksmīga izvēle

Nesen mūžībā aizgājušās Vijas Artmanes dēls Kaspars Dimiters laikrakstam _Telegraf _atklājis, ka aktrises radinieki vēlas Rīgā uzstādīt divus pieminekļus V. Artmanes piemiņai. Viens no tiem atrastos Pokrova kapos, kur Artmane apglabāta, savukārt otru labprāt redzētu starp Ministru kabineta ēku un Kristus piedzimšanas katedrāli - vietu, kur agrāk atradās Ļeņina piemineklis.

Tiesa, V. Artmanes radinieki vēl nav vērsušies Rīgas domē un atbildīgajās valsts iestādēs ar lūgumu atļaut šajā vietā pieminekli uzstādīt. "Galvenais, ka ir radusies ideja - uzstādīt to tur, kur agrāk stāvēja Ļeņina piemineklis. Mūs tā iedvesmo. Šī vieta jau vairākus gadus stāv tukša. Un kā ticīgi ļaudis, mēs ceram, ka mūsu iecere īstenosies," laikrakstam stāsta K. Dimitera sieva Līga. Viņa piebilst, ka ar Rīgas mēru Jāni Birku (TB/LNNK) par šo ideju vēl nav apspriedušies, taču tic, ka viņš to atbalstīs, jo ir "dvēselisks cilvēks".

Mērs Jānis Birks (TB/LNNK) Dienai pauda pārliecību, ka Rīgā ir jābūt piemineklim Vijai Artmanei, taču par tā atrašanās vietu sabiedrībā nepieciešamas plašākas diskusijas. J.Birks pats minēto novietojumu neuzskata par veiksmīgāko. "Rīgā noteikti ir skaistākas vietas, kas būtu piemērotas viņas piemineklim," savu nostāju ar preses sekretāres Kristīnes Liepas starpniecību Dienai pauda mērs.    

"Tas ir kārtējais humors, ko nevajadzētu ņemt nopietni," saka Rīgas pieminekļu padomes priekšsēdētājs Ojārs Spārītis. Viņš uzskata, ka vieta, kur vairākas desmitgades atradies Ļeņina piemineklis ir "semantiski viltīga un iezīmēta". Tādēļ šobrīd tai nevar būt nekas atbilstošāks par kādu abstraktu veidojumu bez personiskas nozīmes, kā tas ir šobrīd, kad tur tiek novietotas dažādas dekorācijas un instalācijas. "Tā ir aktīva vieta," uzsver O.Spārītis.

O.Spārītis gan norāda, ka viņš viens neko nevarot izšķirt un tiklīdz idejas autori ambiciozo pieteikumu iesniegs domē viņu redzējumu par monumenta izskatu un vietas izvēli padome noteikti izvērtēs.

Piektdien V.Artmanes radinieki izveidojuši Vijas Artmanes piemiņas fondu. Kā fonda dibinātājs minēts K. Dimiters, valdes locekļi - aktrises mazdēls Jēkabs Dimiters un vedekla Līga Dimitere, liecina K.Dimitera blogā ievietotā informācija. Fonds atvēris ziedojumu kontu Parex bankā un cer aktrises 80 gadu jubilejai nākamā gada 21. augustā jau atklāt pieminekli. Abu pieminekļu izgatavošana tiks uzticēta skulptoram Grairam Avetjanam, kurš pazīstams ar saviem darbiem Aglonas bazilikā. Rīgas centrā uzstādītajam piemineklim pakājē būšot iegravēti vārdi Viss dzīvē ir no sāpēm un no prāta.


(papildināta ar 3 rindkopu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas