Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

papildināta - Deputāti sūdzas par vardarbību "Degpunktā"

Saeimas Bērnu tiesību aizsardzības apakškomisijas lūgs Nacionālās radio un televīzijas padomi izvērtēt vardarbību saturošu ainu demonstrēšanu LNT raidījumā Degpunktā, informē apakškomisijas priekšsēdētājs Jānis Dukšinskis.

Deputāti sašutuši par Degpunktā šī gada 15.jūlija sižetu, kurā viņuprāt vērojamas vardarbību saturošas ainas - televīzija rāda, kā vīrietis sadur savu sievu, kas bēg pa lauku ceļu pie kaimiņiem. Turklāt intervēti cietušās nepilngadīgais dēls, kas, pēc deputāta teiktā, varētu kaitēt bērna turpmākajai attīstībai un viņa psiholoģiskā līdzsvara saglabāšanai.

Apakškomisijas deputāti norādījuši, ka LNT raidījumā Degpunktā vairākkārt ietverti sižeti, kuros, iespējams, attēlota fiziska vai psiholoģiska vardarbība gan vizuālā, gan teksta veidā, tostarp pat vardarbība pret bērniem.

Raidījumā sākotnēji žurnālists Talsu rajona Vandzenē intervē kādu sievieti, kas raidījumam sūdzējusies par savām nedienām ar vīru. Sieviete stāsta, ka vīrietis aizrāvies ar alkohola lietošanu un azartspēlēm, tāpēc viņa gribējusi šķirties, bet viņš draudējis. Sieviete arī mājā demonstrējusi vietas, kuras vīrs dusmu dēļ, visticamāk, aizdedzinājis.

Kad sieviete pagājusi nedaudz nost, vīrs viņai uzbrucis ar nazi, un žurnālistam, glābjot savu ādu, nedaudz izdevies to nofilmēt. Tad redzams, kā asiņojošā un raudošā sieviete iet pa ceļu, bet fonā žurnālists pa telefonu sauc pēc medicīniskās palīdzības.

Vēlāk tiešraidē tiek intervēti cietušās sievietes tuvinieki - māte un viņas abi nepilngadīgie bērni, kas paziņo, ka notikušais viņiem ļoti sāp. Arī sievietes māte, kas ir invalīde, apliecina, ka vīrs viņai uzbrucis un sitis.

Vīrieti drīz vien policija aizturēja, bet sieviete vidēji smagā stāvoklī nogādāta slimnīcā.

Degpunkta galvenais redaktors Guntars Gulbiņš aģentūrai BNS teica, ka viņu pārsteidzot fakts, ka Saeimas deputāti nosoda raidījumu, kas vienīgais atklāti ir gatavs stāstīt un rādīt par vardarbību ģimenē gan pret bērniem, gan pret sievietēm.

"Šķiet, ka valsts pārstāvjiem nerūp nedz sievietes, nedz bērni, kuri ikdienā reāli cieš no vardarbīgu vīru un tēvu rokām," sacīja G.Gulbiņš.

Satraukums par notikušā atspoguļojumu raidījumā radot izjūtu, ka Saeimas deputāti dzīvojot kādā izsapņotā pasaulē un tā vietā, lai ar saviem lēmumiem censtos mazināt vardarbību ģimenē, viņi satraucas par to, ka raidījums atļaujas par to atklāti runāt, izbrīnīts bija G.Gulbiņš.

Viņš teica, ka katru gadu Latvijā no vardarbības ģimenē cieš vairāk nekā 10% sieviešu, no kurām lielākajai daļai ir arī bērni, kuri bezspēcīgi noraugās uz agresiju ģimenē.

15.jūlija raidījuma skarbais vardarbības atspoguļojums bija kā izmisuma pēdējais solis, lai sabiedrība un atbildīgās institūcijas pievērstu uzmanību samilzušajai problēmai, uzskata LNT. Raidījums turklāt aicina Saeimas pārstāvjus uz aktīvu rīcību problēmas mazināšanā un risināšanā.

(papildināta ar G.Gulbiņa teikto) 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

etet

Sižets par kuru sūdzas Saeimas deputāti. "Uzbrūk ar nazi".

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas