Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

papildināta - Dombrovskis: Ietaupīt varētu, atceļot iemaksas 2.pensiju līmenī; var nākties celt PVN

Nākamā gada budžetā, atceļot iemaksas pensiju otrajā līmenī, tiks ietaupīti apmēram 112 miljoni latu, trešdien intervijā Latvijas Radio raidījumam "Krustpunktā" sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis. Savukārt, ja neizdosies vienoties par PVN samazināto likmju izlīdzināšanu, var nākties lemt arī par iespējamu pamatlikmes palielināšanu.

Dombrovskis pastāstīja, ka priekšlikums paredz nākamgad un 2012.gadā iemaksas pensiju otrajā līmenī pilnībā atcelt. Pēc diviem gadiem iemaksas pakāpeniski tiks atjaunotas."Fiskālais efekts ir apmēram 112 miljoni latu. Es negribētu teikt, ka esmu par to, bet, ja ir jāizvēlas tas kā risinājums sociālā budžeta ilgtspējas nodrošināšanai, tad šī ir mazāk sāpīga alternatīva nekā pensiju samazināšana," norādīja Dombrovskis.Reformu vadības grupas pārstāvji kā priekšlikumu 2011.gada valsts budžeta konsolidācijas veikšanai iepriekš minējuši sociālās apdrošināšanas iemaksu likmi pensiju otrajam līmenim nākamajā gadā, tāpat kā līdz šim, noteikt 2% apmērā. Saskaņā ar Valsts fondēto pensiju likumu no 2011.gada 1.janvāra sociālās apdrošināšanas iemaksu likmi bija plānots noteikt 4% no iemaksu objekta, tomēr Reformu vadības grupas pārstāvji uzskata, ka valsts budžeta konsolidācijas nodrošināšanai būtu iespējams to saglabāt esošajā līmenī.

V. Dombrovskis arī akcentēja, ka FM ir uzdots meklēt alternatīvu risinājumu, ja nepalielinās samazināto pievienotās vērtības nodokļu (PVN) likmi. Nevienojoties par PVN samazināto likmju izlīdzināšanu, var nākties lemt arī par iespējamu pamatlikmes palielināšanu.

Kā otrs risinājums tiek piedāvāts palielināt nekustamā īpašuma nodokli, lai palielinātu ieņēmumus. Taču esot jāizvairās no  nodokļu palielināšanu darbaspēkam.

Dombrovskis arī norādīja, ka PVN patlaban ir viens no tiem nodokļiem, kura plāns pildās vislabāk.

Vēl ap 11 miljonu latu ietaupījumu varētu dot Labklājības ministrijas sagatavotie sociālā budžeta ilgtspējas priekšlikumi, bet pārējais izdevumu samazinājuma apjoms jāmeklē jau ministriju izdevumu pozīcijās.

“Protams pašlaik arī strādā pie administratīvo tēriņu samazināšanas, jāpiemin fakts, ka aģentūru skaits samazināts jau uz pusi, bet administratīvie tēriņi par 30%, sacīja Dombrovskis.

(papildināta no 5.rindkopas)



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas