Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

papildināta - Dombrovskis: varētu paātrināt ES fondu apguvi

Jaunveidojamā valdība varētu izpildīt atsevišķus sociālo partneru ierosinājumus attiecībā uz Eiropas Savienības (ES) fondu apguves paātrināšanu un birokrātijas samazināšanu, pēc trešdienas tikšanās ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru, Latvijas Darba devēju konfederāciju un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienību _Dienai _teica premjera amata kandidāts Valdis Dombrovskis (JL).

Trešdien viņš tiekas arī ar Valsts prezidenta pārraudzībā strādājošās Stratēģiskās analīzes komisijas vadību, kas tāpat sagatavojusi ieteikumus ekonomikas stabilizācijai. V.Dombrovskis teica, ka patlaban uzklausa idejas un tad skatīsies, ko no tā iekļaut topošās valdības deklarācijā.

Sarunās ar sociālajiem partneriem sāpīgi esot divi jautājumi - prasība jau aprīlī samazināt pievienotās vērtības nodokli (PVN) no pašreizējā 21% līdz 19% (līdz pagājušā gada beigām likme bija 18%) un algu samazināšana. Šogad samazināt PVN, pēc V.Dombrovska teiktā, visticamāk, nevarēs, tādēļ jāpanāk sociālo partneru izpratne, un arī algu samazināšana būšot jāturpina.

Pēteris Krīgers, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības vadītājs pēc sarunas ar V.Dombrovski atzina, ka tā noritēja "kas būs, ja būs" noskaņā, jo viņš pagaidām ir premjera amata kandidāts. Arodbiedrību galvenās bažas esot saistītas ar pausto nodomu vēl samazināt algas. Arodbiedrības uzskata, ka tās vairs nedrīkst mehāniski nogriezt visiem. "Tiem cilvēkiem, kas jau saņem minimālu atalgojumu izdzīvošanai, vairs neko samazināt nedrīkst, tas var skart tos, kam ir krietni virs 1000 latiem mēnesī, vai arī papildu sociālās garantijas. Paziņojumi par jaunu algu samazināšanu valsts sektorā bez apspriešanās ar sociālajiem partneriem un skaidrojumiem tikai tracina sabiedrību, jo Ivara Godmaņa (LPP/LC) valdības pirms tam neapspriestie lēmumi, piemēram, par PVN paaugstināšanu, ir izgāšanās ar ļoti negatīvu ietekmi," teica P.Krīgers.

Viņš arī uzskata, ka valstī beidzot jāsakārto bezdarba pabalstu sistēma un jāsagatavo valsts politika par bezdarbnieku iesaistīšanu darba tirgū. Te liela loma varētu būtu pašvaldībām, kas ar valsts dotāciju nodarbinātu cilvēkus kaut par minimālo algu, sprieda arodbiedrību pārstāvis. Ja tas nenotiks, viņaprāt, sociālā spriedze, par kuras izlaušanos vardarbīgos protestos arodiedrības brīdinājušas jau decembrī, tikai pieaugs. "Daudziem cilvēkiem šī politiķu ampelēšanās ir apnikusi, un viņi situāciju var mēģināt ietekmēt citādi. Nav normāli, ka valdības reakciju uz cilvēku prasībām var panākt tikai iebraucot ar traktoriem Rīgā," saka P.Krīgers.

(pievienots P.Krīgera komentārs pēdējās divās rindkopās)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL:

Arodbiedrības cer, ka Dombrovskis vairāk ieklausīsies

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas