Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

papildināta - DP: internetā publiskotie saraksti ir personas datu aizsardzības pārkāpums

Vērtējot faktu ar internetā publiskotajiem sarakstiem, Drošības policija saskata personu datu aizsardzības pārkāpumus, ceturtdien teica Drošības policijas (DP) priekšnieka palīdze Kristīne Apse-Krūmiņa. Personām, kuru tiesības ir aizskartas, ir tiesības griezties ar iesniegumu Datu valsts inspekcijā, kas izvērtēs katru gadījumu atbilstoši likumam par Fizisko personu datu aizsardzību, viņa norādīja.

To Latvijas iedzīvotāju saraksts, kas ikdienā savus automobiļus rotā ar Krievijas simboliku, ievietots internetā, raksta portāls lenta.ru. Saraksts sastādīts «Latvijas nacionālistu akcijas Atklāj piekto kolonnu! ietvaros». Jau ziņots, ka Datu valsts inspekcija sākusi pārbaudi. DP savas kompetences ietvaros sniedz tai nepieciešamo atbalstu.

Interneta saitē www.latvietislatvija.com sarakstā publicēti 118 «Latvijai acīmredzami nelojālu auto īpašnieku (okupantu), kuri savus auto grezno ar Krievijas impērisko simboliku» pilni vārdi un adreses, kā arī auto reģistrācijas numuri, atsaucoties uz Novonews, raksta portāls un pieļauj, ka šādu informāciju varot dabūt tikai no valsts iestādēm – piemēram, policijas un Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD).

Akcija sākusies pērnā gada martā, un tās dalībniekus kāds Latvijas nacionālistu klubs aicinājis fotografēt to automašīnu numurus, kuras tiek rotātas ar Krievijas valsts simboliku un Georga lentīti.

Šo nevar uzskatīt par nacionālā naida kurināšanu, Diena.lv teica Drošības policijas priekšnieka palīdze Kristīne Apse-Krūmiņa.

«Drošības policija neuzskata, ka mājas lapā http://www.latvietislatvija.com/AUTO/ būtu saskatāma nacionālā naida izraisīšana, taču uzskatām to par sava veida viedokli, kas izteikts savdabīgā formā. Tā kā tas saistāms ar fizisko personu datu izpaušanu, būtu nepieciešams noskaidrot pārkāpējus,» norāda K.Apse-Krūmiņa. Viņa teic, ka sarakstā minētajiem būtu ar iesniegumiem jāvēršas vai nu Datu valsts inspekcijā, vai CSDD.

K.Apse-Krūmiņa piebilda, ka šī interneta lapa izveidota ārpus Latvijas jurisdikcijas.

Savukārt Datu valsts inspekcijas direktora vietniece Aiga Balode Diena.lv informēja, ka šajā lietā ir saņemtas 15 elektroniskas sūdzības un viens rakstisks iesniegums. Tā kā notiek pārbaude, vairāk neko patlaban inspekcija nevar pateikt.

CSDD sabiedrisko attiecību speciāliste Alise Kleinberga stāsta, ka interneta saitē publicētā informācija izplatīta nelikumīgi. Pēc automašīnas numura iespējams uzzināt visu tehnisko informāciju, piemēram, transportlīdzekļa reģistrācijas datumu, tehniskās apskates datumu, taču ne tos datus, kas publicēti mājaslapā. Šāda informācija ir pieejama CSDD uzturētajā reģistrā, kam var piekļūt salīdzinoši plašs institūciju loks, piemēram, dažādas tiesībsargājošās iestādes, līzinga kompānijas, bankas, tomēr šīm iestādēm aizliegts informāciju izplatīt.

Sabiedriskā  organizācija 9. maijs.lv Valsts policijas priekšniekam Valdim Voinam lūgusi kriminālprocesu par personas datu publicēšanu internetā. 9.maijs.lv arī aicina tiesībsargājošās institūcijas  apturēt tās interneta vietnes  darbību. Sabiedriskā organizācija uzskata, ka brīva pieeja šiem datiem rada apdraudējumu sarakstā minētajiem. “Jau tūlīt jāliedz piekļuve vietnei, kur tā izvietota. Valsts un tiesībsargājošo institūciju pienākums ir garantēt valsts pilsoņu un iedzīvotāju drošību, tajā skaitā tiem, kas kļuvuši par ekstrēmistisku izlēcienu upuriem,” paziņojis organizācijas valdes priekšsēdētājs Vadims Baraņņiks. 

(papildināta ar pēdējo rindkopu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas