Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

papildināta - Eksperte: Seksuālo minoritāšu gājiens nav ministra kompetencē

Domāju, ka arī šogad gājiens jārīko Vērmaņdārzā – nevis ielās, tā uzskata integrācijas lietu ministrs Oskars Kastēns. Latvijas televīzijai viņš trešdien norādīja, ka pērn, pateicoties, policijas un sekretariāta darbībai “beidzot pirmo reizi viss notika bez skandāliem.” Kastēns savu viedokli paudis pirms policija devusi savu novērtējumu, uz kā pamata Rīgas domei izlems, kur atļaut gājienu.

“No likumīgā viedokļa neredzu šķēršļus gājienu sarīkošanai, no otras puses, ja runājam par praida mērķi – veicināt iecietību, sapratni, es gan domāju, ka tiem Latvijas iedzīvotājiem, kas nepieder pie seksuālajām minoritātēm, diez vai šie gājieni veicina toleranci,” uzskata integrācijas lietu ministrs.

Kritiski Kastēna paziņoto par to, ka pasākumam, jānotiek slēgtā teritorijā tāpat kā pērn, vērtē Latvijas Cilvēktiesību un etnisko studiju centra direktore Ilze Brants - Kehre. "Kastēnam vajadzētu izvairīties no šādiem izteicieniem, jo visus gadus, kad ir bijusi runa par šo gājienu, ļoti liels uzsvars ir likts uz pulcēšanās brīvību, kas arī šeit ir pamata jautājums. Ministrs, iejaucoties šādā veidā ar saviem uzskatiem, ietekmē situāciju un apdraud šīs pulcēšanās brīvības ievērošanu,” skaidro I. Brants - Kehre.

Latvijas Cilvēktiesību un etnisko studiju centra direktore arī uzsver, ka šeit ir jābūt tīri tehniskam, profesionālam izvērtējumam no policijas, kurai neitrāli un profesionāli jāizvērtē, vai pastāv reāli draudi cilvēku drošībai vai sabiedriskajai kārtībai vienā vai otrā vietā, bet šis nav O.Kastēna kompetences jautājums.

“Mozaīka” valdes priekšsēdētāja Linda Freimane uzskata, ka integrācijas lietu ministram nav ne mazākā priekšstata par to, kāpēc notiek šis gājiens. Pēc viņas teiktā, ministrs šajā jautājumā vispār nav iedziļinājies, un viņam tas neinteresē. “Vai tiešām šis apdraudējums ir tik liels? Es domāju, ka tā vispār ir demokrātijas problēma mūsu valstī. Valstī valda pilnīga neizpratne par to, kas ir tas, ko mēs prasām. Viņi nesaprot, ka šis ir politisks pasākums, kurā mēs prasām tiesības, kādas ir visiem citiem šīs valsts pilsoņiem, nevis vēlamies kaut kādus karnevālus vai izrādīšanās,” skaidro valdes priekšsēdētāja.

Diena jau rakstīja, ka seksuālo minoritāšu pārstāvji 31.maijā plāno doties Draudzības dienu gājienā, iespējams, arī ārpus Vērmanes parka, kur stingrā policijas kontrolē pasākums notika pērn. Lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu un viņu draugu apvienība "Mozaīka" iesniegusi gājiena pieteikumu izskatīšanai Rīgas domē, tās atzinums gaidāms tuvākajā laikā.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas