Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

papildināta - Ekspertu domas dalās, vai referendums ir SCP izgāšanās

Sabiedrība citai politikai (SCP), pārņemot savā paspārnē pensiju likuma grozījumus, kļuva par to aktīvāko aizstāvi, tādēļ referenduma nenotikšana viennozīmīgi ir _SCP _neveiksme, uzskata sociologs Aigars Freimanis.

Turpretim politologs Ivars Ījabs ir pārliecināts, ka SCP ir ieguvēji: "Ja referendums būtu izdevies, viņus sauktu par populistiem un klajš populisms nebūtu tas, kas varētu rīmēties ar "citu politiku" un ekonomikas sakārtošanu". I.Ījabs atzīmē, ka referendums SCP nesis atpazīstamību.

Abi politikas komentētāji ir vienisprātis, ka sabiedrība SCP uztver kā intelektuāļu un ekonomikas profesionāļu partiju un SCP turpmāka pastāvēšana būs atkarīga no tā, vai tiks izveidots pragmatisks un komplekss piedāvājums. "Pagaidām viņi piesakās opozīcijai," piebilst A.Freimanis.

Komentējot SCP darbību pensiju referenduma sakarā, I.Ījabs norāda uz SCP problēmām skaidrot savu pozīciju sabiedrībai. "Viņi tīri informatīvi bija palikuši iepakaļus citiem viedokļa paudējiem. Man nav skaidrs, kāpēc viņi tik švaki reklamēja šo pasākumu," saka politologs. Viņaprāt, nepareiza bija arī SCP izvēle ekonomistu Gati Kokinu deleģēt grozījumu skaidrošanai. "Viņš nav tas cilvēks, kas varētu mobilizēt sabiedrību. Viņš ir zinošs ekonomists, bet runā sarežģīti priekš vēlētāja," uzskata I.Ījabs, iesakot SCP padomāt, kā savu vēsti "notranslēt līdz reņģēdājam".

Arī A.Freimanis piekrīt, ka argumentācija no SCP puses nebija pārliecinoša un premjers Ivars Godmanis (LPP/LC), solot pensiju sistēmas stabilitāti, pierunāja cilvēkus neiet.  

Taču, pēc I.Ījaba domām, referenduma negatīvais iznākums nav milzīgs trieciens SCP, jo organizācija ieguvusi atpazīstamību. Tomēr, lai tā varētu konkurēt ar citiem politiskajiem spēkiem, tai nepieciešams atšķirīgs piedāvājums.  "Pensiju pasākums ar savu vienkāršību ir ārkārtīgi aizēnojis kompleksāku politisko piedāvājumu. Es gribētu arī sagaidīt, lai viņi pastāsta līdzās kreisi liberālajiem piedāvājumiem, ar ko tad saistīsies "cita politika"," norāda I.Ījabs, piebilstot, ka ekonomika nebūt nav vienīgais, kas cilvēkiem svarīgs.  

Sacītajam piekrīt arī A.Freimanis. "Kādu laiku atpakaļ bija runa par ēnas valdības veidošanu, alternatīva politiku izstrādi. Nav neviena ziņa, ka tas ir noticis," uzsver sociologs.

Savukārt koalīcijā pārstāvētās Tautas partijas (TP) Saeimas frakcijas vadītājs Māris Kučinskis neredzot perspektīvu SCP turpmākai pastāvēšanai. "Domāju, ka viņi līdz ar šo [referendumu] varētu finišēt," viņš teica, piebilstot, ka SCP rīcībā viņš līdz šim nav redzējis, ar ko partija varētu izcelties.

SCP pārstāvis Aigars Štokenbergs, jautāts par to, kā negatīvais referendums ietekmēs SCP turpmāko pastāvēšanu, atbild optimistiski: "Būs vēl viens stimuls mobilizēties un panākt izmaiņas, par ko esam iestājušies - labklājībā, izglītībā un veselībā." Arī SCP ekonomists Gatis Kokins apstiprina, ka biedrība par nākotni ir pozitīvi noskaņota.

Saskaņā ar Latvijas faktu aptaujas datiem jūlijā SCP parlamenta vēlēšanās bija gatavi atbalstīt 2,5% vēlētāju.

(pievienots TP komentārs 8.rindkopā)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas