Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

papildināta - Eksprezidenti un zinātnieki premjeru aicina veikt pārmaiņas izglītībā

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
RB
R
Tieši tā - un šis "augstskolu bizness" nozīmē ka tie izcilie mācībspēki, ja tādi ir, faktiski tiek izspiesti un izēsti ārā. Paliek tie vājākie, tie kas labi māk "kombinēt". Tie kuriem viss tas nav pieņemams, ar dažiem izņēmumiem, brauc prom.
gm
g
"Karls Gustavs Emils Manerheims. Tie bija bākas, vadoņi. Kuri nepieļāva somu valodas kropļošanu un svešvārdus, kuri neielaida savā valstī svešiniekus." -------------------------------------- Tikai zināšanai - Manerheims līdz pat mūža beigām faktiski nerunāja somiski, viņš to zināja ļoti slikti. Tas gan, protams, zviedru baronam un monarhijas cienītājam netraucēja būt vislielākajam Somijas patriotam un demokrātijas nosargātājam.
vidējās paaudzes zinātniece
v
Jebkurš zinātnieks Latvijā zin, ka praktiski viss zinātnes finansējums aiziet dažiem cilvēkiem: Grēnam (lielākā daļa), viņam seko Ekmanis, Kalviņš, atpaliek Auziņš ar Lāci. Pārējiem Latvijas zinātniekiem pāri paliek neliela daļiņa valsts finansējuma. Kam interesē un nav slinkums paskaitīt: daļa skaitļu pat ir publiski pieejama LZP mājas lapā. Skaidri un gaiši redzams vēstules mērķis: LU rektors Auziņš, LU profesori Vīķe-Freiberga, Grēns un Lācis grib rosināt augstskolu "reorganizāciju", lai pārējo augstākās izglītības iestāžu naudu aizdabūtu uz savu augstskolu. Eksprezidentam Ulmanim vienkārši gribās izrādīt aktivitāti un inteliģenci (jo inteliģenti taču parasti uztraucas par izglītību!). Kalviņam (savulaik, eksprezidentes padomnieks izglītības un zinātnes jautājumos) un Grēnam ir kopīgs bizness zinātnē. Lai gan augstākās izglītības sistēma tiešām būtu jāreorganizē (pirmkārt jau pārtraucot akreditēt gandrīz 50 privātās augstskolas, kurās galvenokārt strādā (piehaltūrē) valsts augstskolu pasniedzēji!), vēstules autoru uztraukums par izglītības kvalitāti un nepieciešamību reorganizēt sistēmu patiesībā saistīts ar vēlmi, izmantojot haosu, pievākt naudu uz 4 iestādēm: LU, OSI, BMC un CFI...
haha
h
ASV dabū visvairāk Nobela prēmijas un vairakums izgudrojumu zinātnē (ieskaitot kosmosa kuģus, boingus, medicīnu) utt. nāk no šaurpierju Teksasas pārstāves ASV, kas publicē pasaulē ievērojamākos zinātnes žurnālus. Latvijai, diemžēl, nav pat viens Nobela laureāts (ja neskaita to ķīmiķi, kas nemaz Latvijā nedzīvoja un savu zinātnisko darbību, par ko dabūja atzinību, veica citā vidē un citā universitātē, bet kam latvieši pamanījušies uzsliet pieminekli). Latvijai ir vismazāk publikāciju un patentu ne tikai starp Baltijas valstīm, bet starp visām ES valstīm. Toties ir liela pārliecība, ka citi ir šaurpieri. Kad kāds nāk klajā ar paziņojumu, ka Latvijas izglītība pēc reālajiem salīdzinošajiem rezultātiem pasaulē ir katastrofa, tādi tipiņi kā rudā kaķe sāk kliegt kā aizkautas, ka vadošie izglītībā un zinātnē, ka tie, no kā visvairāk varētu mācīties, jau nu gan ir baigie pamuļķīši salīdzinājumā ar pašu gudrajiem bāleliņiem, un atkal viss apstājas. Latvija turpina lēni eksistēt savās visās pēdējās vietās.
jumors
j
Varbūt vajadzētu sākt no tā, ka augstskola bleķi par zeltu neuztaisīs? Kas studē pa īstam, nekad nav palicis bez vietas zem saules.
Nātre
N
~ Varam diskutēt,kur sniedz kvalitatīvāko izglītību - saka gan,ka Anglijā nevis ASV. ~ Dāmas un kungi, nav glīti nonicināt mūsu zinātniekus. Mums vajadzētu ar viņiem lepoties,nevis piekārt birkas. Tajā laikā, acīmredzot, TP, nedaudz vairāk kā citi, zinātni "iecēla saulītē". Tagad šo cildinošo vārdu , droši vien, nebūtu. Viņi ir vieni no nedaudzajiem Latvijas lepnumiem. Piebildīšu,ka šīm aprindām nestāvu ne tuvu. ~ Latvijā augstskolu ir par daudz, kuras sniedz zema līmeņa izglītību, kurām galvenajā vietā nav kvalitatīva studenta izglītošana, bet gan bizness personģā labuma vairošanai.
ululiņš
u
P.S.Pats vairs neuztaisīšu. Pārdodu ideju patentam.
Kaspars Gasūns
K
Labs! Tieši tādēļ es atbalstu Kampara prioritātes - par galveno tajās izvirzot tieši izglītības piedāvājumu. Saturīgām ražojošām nozarēm, nevis sapņot par Latviju kā finansu (Krievijas naudas atmazgāšanas?) Meku utt. Un attiecīgi "apgriežot" pārējās, ja visiem nepietiek. Pats esmu ieguvis lielisku (Latvijai) humanitāru izglītību un esmu realizējis domāšanas kapacitāti, kas tur tika izkopta, savā darbā. Tomēr kopumā uzskatu, ka pie tik nesaimnieciskas un bezmērķīgas izlietošanas, kāda ir pašlaik, finanses hum-soc nozarēm ir jāapgriež. Ja gribam, lai tehniķi nav galīgi kastroļi, tad lētāk iznāks apmaksāt RTU /LLU studentiem obligātos teāta apmeklējumus. ;) Un te, starp citu, parādās viena no galvenajām problēmām ar augstskolu autonomiju - tās taču ir saražojušas maksas humanitārās/sociālās programmas kā biznesu, un netaisās no tām atteikties. Ir saprotams izsalkums un mode pēc šīm nozarēm pēc Padomju laika, bet nu jau tas ir pārkāpis jebkādas robežas un sen pārgājis pataloģijā. Naumanis intervijā Satori labi pateica, ka Kultūras Akadēmiju mierīgi varētu slēgt ciet. ;) Šādos daudzumos šādi speciālisti mums nav vajadzīgi. Turklāt provinces augstskola nevar izglītot neko virs viduvējības; jāizfiltrē labākie un jāsūta uz ārzemēm. Un šitā patiešām varētu krietnu daļu aizvērt bez JEBKĀDA REĀLA ZAUDĒJUMA valsts kultūrai. Ja vēl varētu vecos plānprāšus pie viena izmest laukā, bet spējīgākos mācību kadrus pārvirzīt uz nedaudzajām saglabātajām pasniedzēju vietām... bet tā jau tāda sapņošana!
Kaspars Gasūns
K
Prezidentam Latvijā ir ierobežotas pilnvaras - atbildība par izsaimniekošanu jāprasa ministru kabinetam. Bet par to mutes turēšanu un dzīvokļiem piekrītu - es no tāda atteiktos, redzēdams, kas valstī notiek.
ululiņš
u
Pamatu ilgtermiņa ekonomiskajai izaugsmei var dot inženieri, ķīmiķi, elektroniķi, fizmati un vispār, eksakto zinātņu pārstāvji, kuri var radīt patentus, nevis draņķa PRisti vai reklāmisti un nešķīsti savarojušies psihologi, kā tu pareizi komentēji.Papildinu : mans brāļadēls pabeidza biznesa psihilogus. Kāds kantoris viņu paņēma uz mēnesi izmēģināt. Pēc tam viņš savāca mantiņas un aizbrauca uz Īriju ar pikapu dārzeņus pa veikaliem izvadāt... Atgādinu, ka mākslas un mūzikas kritiķi nozākāja gan pirmo impresionistu izstādi, gan "Karmenu". Šiem arī laikam bija augstākā izglītība...
K-K
K
... Butu jau labak neka atbalstit 'Dinamo' , vai ne !
patriots
p
Freibergai un Ulamnim, vispirms ver savu muti vala, ir jatbrivo valsts dzivokli un jatsaks no kalpu bara, kurs tiek uzturets uz Latvijas nodoklu maksataju pleciem. Freiberga, Ulmanis ir vieni no tiem, kuri iekuvusi nejausi prezidenta amata, noveda valsti bankrota. Kapec lidz sim Freiberga, Ulmanis nav izmesti no valsts dzivokliem, bet sie dzivokli izpardoti izsole. Vai vini ir nekaunigi, ka pasi nevar parupeties par savu dzives telpu,ka ir jazog no valsts?
jautājums
j
Par politologiem atvainojos. No sirds ! Un kur tad ir mūsu gudrā, par pietiekami lielu naudu izskolotā tauta ? Īrijas burkānu laukos ? Ko līdz diploms, ja pēc tam nav darba ? Ak tad ASV studenti ir stulbi, bet mūsējie izcili ? Nu,nu... Starptautiskie reitingi gan apgalvo ko citu... Un , ja nav augstskolā, tad cilvēks ir dumjš ? Nu mēs esam pirmajā vietā Eiropā un otrajā pasaulē pēc lielākā studentu skaita . Un ? Kur ir mūsu tautsaimniecība ?
vilis
v
Kur ta pašu konkrētie priekšlikumi.Vispārīgi ļurināt jau visi māk,bet konkrēti neko.
rudā kaķe
r
Komentāri par komentāriem lieki. Cik no jums kaut ko reāli jēdz KAUT KO no augstākas izglītības lietām? ASV universitāšu studentu zināšanas bieži vien ir apm. 9-10padomju laika skolēna līmenī, tur ražo šaurpierus. Kādus pūļus finansē no budžeta, vajadzētu noskaidrot, pirms drukā, un vārdu politologs raksta ar o,nevis a.LATVISKI. Ir patīkami redzēt, ka lejat ūdeni uz valdības dzirnavām, tik kaut nepienāktu diena, kad paši to nožēlosiet. Mana meita studē LU, un vienīgā persona, ko viņa necieš, ir Koķe. Par pasniedzējiem neesmu dzirdējusi žēlojamies. Ja gribam dumju tautu- uz priekšu!!! Kāpēc daži vieglprātīgi zinātnieki reklamēja TP, prasiet to viņiem personiski, nevis nolejiet ar dubļiem tos, kas strādā par uz pusi nogrieztām algām. Bet varam jau neuztraukties, tagad arī vidējā izgl.Latvijā nodzīta līdz Teksasas līmenim, un studētgribētēju, tāpat kā lasītmācētāju un patiesi kulturālu ļaužu Latvijā tāpat nebūs. Riebjas!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL

Vēstules pilns teksts lasāms šeit

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas