Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

papildināta - Ēlerte: Nacionālā bibliotēka ir mūsu vajadzība

Premjera kandidāts Valdis Dombrovskis (JL) paziņojis, ka pārskatīs Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) būvniecības līgumus un pieļauj arī ēkas būvniecības apturēšanu. JL pārskatīšot, kādas soda sankcijas un finansiālo zaudējumu paredz būvniecības līgumi un kādi ir iespējamie varianti izmaksu samazināšanai.

V.Dombrovskis BNS izteicās, ka “Tautas partija ir meistari saslēgt līgumus, kas laušanas gadījumā paredz arī lielas soda sankcijas.” Uz soda sankcijām šobrīd atsaucas arī Einars Repše (JL), kas pagaidām atturīgi vērtē ideju būvniecību uz laiku apturēt. Tikmēr bijusī avīzes "Diena" galvenā redaktore Sarmīte Ēlerte uzskata, ka var pārbaudīt cenu pamatotību, bet nedrīkstētu apšaubīt bibliotēkas nepieciešamību.

Bijusī laikraksta “Diena” galvenā redaktore Sarmīte Ēlerte:

“XXI gadsimta modernajai  Latvijai  ir nepieciešamas institūcijas, koncentrēti atspēriena punkti, kas paātrina attīstību. Lēniem soļiem velkoties mēs atpalicības plaisu padarām plašāku. Jau tā vidusšķiru, kas visvairāk ieinteresēta un vislabāk sagatavota gūt labumu no pasaules informācijas,  ideju un iespēju telpas, papostījusi ekonomiskā krīze. Tas, vai mēs spēsim  un mācēsim šai telpai pieslēgties un gūt no tās labumu, gan sev, gan Latvijai, visbūtiskākajā veidā ietekmēs  latviešu identitāti XXI gadsimtā. Bibliotēka ir šāds balsts modernitātei. Bibliotēka nav putekļainu grāmatu plaukti. Bibliotēka ir plaši vārti uz informāciju, idejām, risinājumiem un bibliotekāri ir nepieciešamie ceļveži, kas palīdz atrast svarīgo un jēdzīgo informācijas jūrās.  Bibliotēka ir industrija, kas rada un izplata inovāciju. Ļoti praktiski un pragmātiski. Varbūt vienreiz  jābeidz lietot 19.gs analoģijas ar Gaismas pili. Vietu, kur mūs apgaismos. Kāds. Kāds cits tiks galā ar mūsu tumsonību. Dos mums dievišķo dzirksti. Nu nedos taču. Nacionālā bibliotēka ir mūsu un mūsu bērnu absolūti pragmatiska interese un vajadzība. Latviešu duļķainajā identitātē ir viena noturīga stīga, kas skan cauri gadsimtiem – ieguldīt bērnu izglītībā, pat ja pašam  naudas trūkst. Neparedzamajā pasaulē radīt atspēriena punktu bērniem. Bibliotēka ir šāds koncentrēts ieguldījums.

Tie, kam ir pietiekoši naudas un izglītības, spēs paši parūpēties par sevi un saviem bērniem. Bet vai mēs ņemsim līdzi modernajā Latvijā to lauku puiku, kam mazā, taču kopējā  nacionālajā informācijas un pakalpojumu tīklā ietvertā bibliotēka, var būt vienīgais saslēgšanās punkts ar modernās pasaules iespējām? To mazpilsētas meiteni, kuras vecāki  pat gribēdami nevar piedāvāt atspēriena punktu vai padomu? Vai mēs viņus paņemsim līdzi modernajā Latvijā? Vai modernā Latvija bez viņiem maz iespējama?

Ir labi, ka  Jaunais laiks pārbauda Latvijas Nacionālās bibliotēkas līgumus un būvniecības cenu pamatotību, bet tas nedrīkst apdraudēt institūciju, kas ir svarīga XXI gadsimta Latvijai."

Finanšu ministra amata kandidāts Einars Repše:

“Ir skaidri zināms, ka meklējam katru latu, kas valstī nelietderīgi tiek tērēts taču, cik atceros, līguma nosacījumi bija šokējoši. Gadījumā, ja mēs taupības režīma ietvaros kaut tikai iekonservētu celtniecību, valstij būtu jārēķinās ar ļoti smagām soda sankcijām. Mēs atbalstām Dombrovska ideju izvērtēt līgumus, bet sīkāki komentāri būs tad, kad tas būs izdarīts.”

Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktors Andris Vilks:

 

"Es aicinu nopietni iedziļināties Latvijas Nacionālās bibliotēkas darbā, situācijā un projekta saturā no visu tā galveno komponentu viedokļa. 20 gadu laikā ir radīts kaut kas, ko nevar izmest piecu minūšu laikā."

(papildināta ar A.Vilka komentāru)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VAIRĀK

JL pārskatīs LNB ēkas būvniecības līgumus un pieļauj arī to apturēšanu

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas